Livet med en bebis, ånglok och worldschooling under våren i Prag

Livet med en liten bebis är som att ständigt befinna sig i dimma. När man blir väckt var och varannan timme och ständigt måste hålla uppsikt. För den här lilla krabaten har börjat krypa och stoppar in allt i munnen och hittar alltid något olämpligt så fort man tittar bort någon sekund. Särskilt i vår lilla lägenhet med massor av saker i. Jag gillar minimalism. Vi har gjort oss av med 95% av våra ägodelar i vårt 300m2 stora hus som vi hade i Sverige. Det gick ganska bra med minimalismen de första två åren vi reste. Men att unschoola barn på en fast plats kan innebära att man samlar på sig en hel del saker igen. Lego. Arduino. Saker att bygga med. Jo, de har snickrat i det lilla vardagsrummet men nu är det totalförbud då det alltid lämnas kvar någon skruv på golvet. Byggandet får ske på balkongen nu när det har blivit varmare. För att inte tala om alla bebissaker. Edward växer så det knakar. Jag har en hel säck med kläder som han har växt ur och då har vi vad jag tycker är väldigt lite. Och saker som jag gjort mig av med förut har jag fått skaffa igen. Som bärsjalar och montessori-leksaker. 
Sedan några veckor har vi haft varmt väder (20-25c) nästan varje dag så då har det varit skönt att vara ute mycket, och ständigt slippa att tänka på om Edward skulle ha stoppat en Arduino-diod i munnen. Det är tur också att det finns så mycket att hitta på för kräsna barn (och vuxna) i stan och att det i princip när som helst går att umgås med likasinnade. Det finns så pass många hemskolare här (flera 1000 lokala, och flera 100 engelsk-talande) att det skulle gå att samordna något efter geografiskt område eller skaffa lokal och ha ett eget “hemskolnings-coop”. Det finns redan flera coop-liknande ställen för de som talar tjeckiska men inget som är på engelska och svenska. Än. Just nu är vår utbildning vad jag skulle kalla “decentraliserad”. Dvs det finns ingen central styrning. Den sker på individnivå och i samförstånd med andra individer ordnas saker ibland ihop. Jag drar i mitt eget projekt “Prague worldschooling” när jag har energi. Vilket blir ganska sporadiskt men ju mer ofta jag ordnar något desto fler ansluter så det finns hopp att det kan bli något ännu större. 
Min tanke är att skaffa en lokal (med en tomt) för frihetssinnade hemskolande familjer både exilsvenskar och andra så att man kan ha projekt ute också. När det finns finansiering. Idag är det ganska skralt i kassan men det kan se annorlunda ut. 
Det finns möjligheter att hyra in experter för inte så stor kostnad. Nästa worldschooling-projekt blir att leta fossiler med en kunnig paleontolog. Det finns mycket trilobiter och annat här. T.ex mammut-ben och 30000 år gamla bosättningar som har hittats här. Det finns oerhört mycket att upptäcka. Sagolikt vacker natur, grottor och tusentals slott däribland. Så efter nästan 2 år har vi inte tröttnat än. Planen var inte alls att stanna såhär länge, men i och med att vi har blivit fler och barnen har ett större behov av att växa på samma plats kommer vi att ha vår bas här tillsvidare. Det finns ytterst få nackdelar jämfört med de andra länderna som jag har undersökt. Man behöver inte leva under radarn som i en del länder när man unschoolar. Det finns ungefär samma regler som i Finland för de som är tjecker men eftersom utlänningarna inte pratar tjeckiska eller har tjeckiskt medborgarskap finns det ingen som är intresserade av att försöka kontrollera deras skolgång så man kan unschoola till 100%. Man kan ha råd att bara ha en arbetande förälder och fortfarande leva utan att snåla eftersom kostnaderna här är såpass mycket lägre än västeuropa.
Säkerheten är en viktig del av beslutet. Levnadsstandarden en annan. Att slippa de strikta barn-ovänliga normerna som är den stora nackdelen i det socialistiska hemlandet Sverige. Och bekvämligheten med språket. Tjeckiska är verkligen hjärngympa men inget som är nödvändigt för att kunna bo här. Däremot är engelskan det. I princip allt går att ordna på engelska så om man kan engelska klarar man sig bra här. Jag skrev till och med en guide eftersom det är det bästa vi har hittat hittills för unschooling, företagande och vårt bitcoinintresse
Bitcoin har mycket gemensamt med unschooling eftersom det handlar om eget ansvar, frihet och decentralisering. Prag är det mest bitcoinvänliga vi vet. Här finns till och med ett bitcoin-centrum med föreläsningar i hög kvalitet och andra aktiviteter, det finns ett flertal ställen som accepterar bitcoin samt 32 bitcoin-bankomater. Man behöver inte spendera fiat-valutor här om man inte vill. Det finns faktiskt de som lever så helt utan att använda en enda ceska koruna här. 
Med Mr  och Mrs David Friedman som skrev “Machinery of Freedom“. Han föreläste igår på Paralelni Polis.
Framförallt närheten till Europa är en stor fördel. Att bo mitt i och lätt kunna åka till Sverige, Polen och England för att träffa släkt och vänner. Och kunna ge sig ut på äventyr lätt annars med. Bila till Kroatien på en dag till exempel eller flyga var som helst.
Den enda (?) bra saken som kom från kommunismen är nog transport-nätverket här. Det finns över 500 km spårvagnsspår och en oerhört välutbyggd järnväg. Det finns många tågrelaterade aktiviteter som till exempel turer med ånglok. Förra helgen var vi med på en sådan med en annan unschooling-familj. På helgerna arrangeras ofta åkturer till olika orter och denna var bara fram och tillbaka till Prokopske-dalen – ett vackert naturområde i utkanten av sydvästra Prag. 
Ånglokstur från Smichovske Nadrazi. Personalen lastar barnvagnar i den första vagnen. Resten av vagnarna är till för familjerna. Ja, det är nästan uteslutande familjer som åker med.
En vacker akvedukt (?)  på vägen till Prokopske-dalen
Våra bebisar satt fast i bärsjalar och fick fin utsikt därifrån.
Det fanns en utställning också vid sidan i ett område som såg fallfärdigt ut.

Givetvis med obligatorisk ölservering.

Kort film om vår dag med ångloken!

Här finns fina skogar som man enkelt kan nå med stadens lokaltrafik.

Barnen lekte vid bäcken nästan hela dagen. Vi ska gå hit idag igen.

Familjens “boss” med rumpan bar 😀

Bebis fick doppa fötterna för första gången.

Här är det nästan samma natur som i Sverige – fast våren kommer ungefär en månad eller två tidigare. Det har varit 20-25 c sedan slutet av mars.

Nu har träden i Stromovka-parken blommat färdigt och blombladen har fallit på marken likt rpsa snöflingor men såhär fint var det när de satt kvar.

Denna fantastiska park är under renovering och har fått många fina dammar, däribland den här med en egen “ö” som man åker till genom att dra sig fram med repet på flotten. 

Ett träd som många wprldschooling-familjer får plats både i och under.

Hemma hjälper de stora killarna till att “baby-säkra” genom att bygga till exempel ett bebis-fort. Jag är glad att våra pojkar kan få en fin relarion genom att ta hand om sin lillebror såhär.

En annan worldschooling-träff i en annan favoritpark – Obora Hvezda. (=stjärn-skogen, slottsbyggnaden på bilden är format som en stjärna och det är även ett museum).

Trojský Zámek – ett annat slott med promenadavstånd från där vi bor. Av någon anledning har vi alltid missat att gå hit, förutom häromdagen. Det finns en otroligt vacker slottsträdgård och flera labyrinter. Det är gratis att gå in i trädgården.

På vägen till Trojský Zámek hittade vi en strand och hade picknick där . (på en liten ö i floden som heter Cisarske Ostrov). 

Jag ordnade en aktivitet  för worldschoolers i god tid och blev översköljd av anmälningar och fick tillochmed avvisa 25 personer. Vi var 50 st som deltog. Liten film nedan från vår dag i planetariet.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ulrika Englund
5 years ago

Prag är verkligen toppen för familjer som tagit tag i barnens utbildning på egen hand. Älskar H:s klädstil med hatt och kavaj 🙂

Josefine
5 years ago

Wow Caroline! Så himla fina bilder och så härligt det låter alltihop. Det inspirerar så mkt att läsa om era strapatser.

Lo
Lo
5 years ago

Hej. Vi är en nomadfamilj med 4 barn som letar en plats att bo på. Vi är på väg till Danmark nu från Italien. Tycker Prag verkar intressant! Våran största ska börja skolan nu för hon vill prova och ska därför kolla in Danmark. Hur är det med privatskolorna i Prag ? Har inte hittat några priser…osv? Följer din härliga blogg ��

Lo
Lo
5 years ago

Vet du hur det ser ut med att hyra ett hus på landet lite utanför prag?

Lo
Lo
5 years ago

Ett förtydligande…det är pga av att vi inte vill sätta våran snart 6 åring på den "OBLIGATORISKA" förskolan och senare skolan, som vi har lämnat Sverige och letat efter ett alternativ!