Vad är frihet?

Jag fick frågan i samband med en podcast häromdagen och blev lite tagen på sängen. Även om jag vet att deltagarna i programmet brukar få frågan var mitt sinne upptaget med att fundera på om ljudinställningarna på datorn såg rätt ut. Det slog mig i efterhand att frågan kan besvaras på olika sätt så jag vill bara glida lite på ytan på detta viktiga ämne som förtrycks i skolan.

För mig är det en självklarhet att “fri” betyder att kunna tycka, tänka och göra vad man vill och inte på någon annans bekostnad. Motsatsen – att vara ofri – det är att vara begränsad och fastkedjad i tex statens bojor. Så om en persons frihet gör att en annan inte får frihet bryter man mot freden. Det är alltså ett brott mot icke-aggressionsprincipen “Tvinga/skada inte någon annan eller någon annans egendom” – vilket blir tvärtemot mot frihet.

Någon annan kanske hade besvarat frågan som att frihet ska vara lika med alla och att man ska bekämpa orättvisan med statens våld. Jag skulle säga att den senare tolkningen av frihet är vad vi lär oss i skolan för att staten ska säkra sin fortsatta makt. Om staten inte behövs för “friheten” smulas den snabbt sönder då staten är byggd av de människor som försvarar den.

Om man utgår från att alla är fria och att någon skapar sitt eget värde genom att arbeta hårt och sedan delar med det värdet till sina barn genom att t.ex ge dem en bättre utbildning och en trygg miljö att växa upp i så säger det andra lägret som inte känt sig motiverade eller som gjort misstag eller lagt ner energi på något som inte skapar värde att det är orättvist och att den som arbetat hårt för att skapa värde ska bestraffas för att den som inte har skapat värde ska få samma förutsättningar för sina barn. Skolan ska vara lika för alla och alla ska vara lika värda oavsett det värde de tillför.

Med frihet kommer ansvar. För att få frihet krävs planering, tålamod, risktagande, sparsamhet och mycket annat som vemsomhelst är kapabel till men som blir mer eller mindre utmanande beroende på vilka förutsättningar man har. Vi kan inte välja våra föräldrar och hur de uppfostrar oss men vi kan välja själva vilka vi skaffar barn med och hur vi uppfostrar dem.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Per-Gunnar H. Ågren
5 years ago

Tack för ett intressant inlägg, väldigt bra illustrerat! Tycker också frihet och ansvar går hand i hand. 🙂