11 barnvänliga utflykter till slott och ruiner i Tjeckien

Innehåll

I Tjeckien finns inte mindre än mellan 1-5000 slott och slottsruiner beroende på hur man räknar. Tjeckien är därmed världens slotts-tätaste land. Var man än beger sig stöter man nästan alltid på ett slott eller en påminnelse om att det har funnits ett slott där. De är oftast belägna i vackra och intressanta områden så när man gör en slottsutflykt här får man definitivt en spännande upplevelse även om man inte är intresserad av slotten i sig. Vi har besökt många slott här och här är ett urval av de som jag tycker passar allra bäst till en utflykt för en familj. De flesta når man inom en timmes resa från Prag. Klicka på “Läs mer” för att läsa artiklarna som vi har skrivit.

1. Skogs-slottet Konopiště 

Mitt i skogen söder om Prag finns det ett unesco-listat sagoslott som nästlat sig in i granskogen. Slottet heter Konopiště och byggdes först 1280 i fransk-gotisk stil av en biskop. Lite mer än 400 år efter att Konopiště hade byggts blev slottet plundrat och ockuperat av svenskarna. Man kan nog hitta en eller annan skatt härifrån i något svenskt museum. Läs mer..

2. Průhonice

Det vackra slottet Průhonice ligger strax söder om Prag i en mysig by med samma namn. Det är ett unesco världsarv som har en vacker botanisk trädgård och fina områden att ströva omkring i. Slottet har flera vackra väggmålningar och är perfekt att åka till på en dagsutflykt. Läs mer..


3. Hrubá Skála

På Hrubá Skalá, som betyder “tjocka klippan” finns det ett slott. Det ligger i “Bohemian paradise” som är ett makalöst vackert naturområde som karakteriseras av de udda stenpelarna och grottorna som beror på att det har varit gammal havsbotten här. Läs mer..


 4. Loket

Vi upptäckte slottet Loket på en tur till och från Bad Kissingen. Det ligger i västra Tjeckien ganska nära gränsen till Tyskland. Staden är mysig också och väl värt ett besök. Läs mer..

5. Slottet Karlštejn 

Detta otroligt häftiga slott går att ta sig till från Prag med tåg till Karlštejn. Det är som en riddarborg tagen ur en film. Runtomkring kan man plocka fossiler och staden är trevlig att strosa omkring i också. Det finns vacker natur och två kalkbrott i närheten som man kan besöka. Ibland ordnas det olika slags medeltids-festivaler. Läs mer..

6. Trojský Zámek

Trojský Zamek översätts till slottet “Troja”. Det är slott med vackra trädgårdar och en fantastisk labyrint med ett klätterträd i mitten. Det ligger i norra delen av Prag nästan intill Prag zoo så man kan passa på att gå dit samtidigt. Det går att ta sig dit till fots genom Stromovka-parken så detta är en av aktiviteterna som finns på vår worldschooling-meny. Läs mer..

7. Hrad Kokořin

Slottet Kokořin ligger mitt ute i den vackra skogen Kokořínský důl ungefär 40 minuter norr om Prag. Det här är ett typiskt sagoslott som är välbevarat och spännande att undersöka. Naturen runtomkring är magiskt vacker och det finns mycket intressant att se. Det passar bra för vandringar. Läs mer..

8. Pragborgen

Pragborgen är ett stort slottsområde där många byggnader ryms inom samma mur – bland annat flera palats, trädgårdar och kyrkor, däribland den imponerande St Vitus-katedralen. Följ med på en utflykt med oss worldschoolers i Prag! Läs mer..

9. Valečov och grottbostäder

Slottet Valečov har anor från 1300-talet och är idag en spännande ruin som man kan utforska. En kort promenad därifrån ligger grottorna som beboddes först på 800-talet och sedan på 1800-talet igen av fattiga. Detta spännande område med fantastiskt vacker natur passar utmärkt för en dagsutflykt från Prag. Läs mer..

10. Frýdštejn

Det finns en slottsruin i en by som heter Frýdštejn. Den är väl värd att besöka, inte för att se ruinen i sig utan för den vackra vandringsleden mellan byarna Frýdštejn och Malá Skála. Läs mer..

10. Křivoklát

Slottet Křivoklát ligger ungefär 50 minuters bilresa från Prag. Ibland kan man åka hit med ånglok också. Křivoklát är ett medeltida slott från 1200-talet som också används som fängelse. Här anordnas teater och olika slags tillställningar. Naturen omkring är lummig och grönskande. Läs mer..

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments