Drömbyn att växa upp i – kan den bli verklighet?

Tänk att skapa ett “intentional community”, alltså en anarkistisk unschoolingby för familjer som drivits på landsflykt på grund av den situation som råder i Sverige med skoltvånget och det socialistiska klonsamhället. En bas där vi kan slå rot igen tillsammans och leva fredligt och låta våra barn växa upp utan tvång istället för att spridas ut i världen.

Vi gillar att röra på oss och vill gärna fortsätta leva så men jag skulle önska mig ett andningshål, en plats att samlas på, som ett alternativ “istället för” våra ursprungliga hem som vi inte kan leva i längre. Det behöver inte vara nu men jag tänker att det blir viktigare ju längre tiden går för oss som har barn som växer upp. Visst kan man växa upp i många olika länder och platser men det kan vara skönt att ha något att komma tillbaka till och ha en gemenskap.

Många olika versioner och alternativ för platser har passerat i tanken och det är nog dags att bestämma sig föt om man ska lägga kraft på den utopiska drömmen. Det finns inget som skulle bli perfekt på grund av hur världen är organiserad men för att det ska gå från idé till verklighet är det bara att börja. Det är så alla kreativa människor har gjort i alla tider: Man bara “gör”. 

Så hur skulle en unschoolingby kunna se ut?

Vad jag hade önskat mig:

Ett litet samhälle som är baserat på fredligt föräldraskap där den gemensamma strävan är att skapa en “stam” för oss som vill leva fritt och kunna unschoola våra barn och ha en gemenskap där vi känner att vi har samma mål. Samhället hade baserats på icke-aggressionsprincipen – alltså att inget våld eller tvång får utövas mot någon annan. Man behöver ingen annan lag utan detta kan appliceras på allt. Det vill säga – barnen också. Hur vi gör med våra barn säger rätt mycket om hur en person är och hur framtiden för dennes barn kan se ut. Sedan hade jag önskat att konceptet skulle sprida sig för att sedan utrota staten och våldet och istället skapa en modern anarko-kapitalistisk värld av fred och frihet där alla större problem vi har idag (krig, våld, miljöförstöring, fattigdom etc) kommer att lösas naturligt med icke-aggression och bitcoin.

Hur verkligheten ser ut:

I hela världen finns gränser i kollektivets fantasi där dels geografiska områden bestäms över av ett litet antal individer sedan länge. Vi vanliga medborgare tränas till att finna vår plats som systemets trälar och upprätthålla det på så vis som syns överallt. Det finns ingen plats som inte omfattas av det, och skulle en landsnutt hittas som någon försöker göra sin egen stat, t.ex. Liberland, skulle detta mötas av såpass mycket motstånd att det inte kunde förverkligas. Det finns ingen plats där man inte blir rånad på skatt och inte har några skyldigheter mot staten men däremot finns det variation. Sverige och Nordkorea ligger tex. på skalan där det är mer tvång och där individen har mindre att säga till om medan små stater som t.ex Singapore och Lichtenstein har mer frihet.

Men kan man hitta en lösning i detta som passar in i denna postmoderna feudalism?

Det tror jag absolut. Det kommer aldrig att hända något om man inte gör något. Man behöver börja någonstans även om det är med små små steg. Man kan inte vänta på att någon annan ska börja heller. Det är lite märkligt att ingen har börjat än då detta egentligen är ett fantastiskt tillfälle att vara med om att skapa något nytt som kommer ha betydelse för vår framtid. Det är jag övertygad om att den kommer ha. Man behöver inte vara med i ett “community” egentligen. Huvudsaken är att man låter sina barn få den kärleksfulla fredliga uppfostran de har rätt till. Men vi är flockdjur. Jag tror det är lättare att göra det tillsammans.

Jag tror många är medvetna om problemen som samhället som det ser ut idag för med sig men att det finns många olika teorier om sätt att lösa det och hur man ska leva. Det är som bäddat för konflikt så jag tror avgränsning är viktigt. Tidigare har jag haft ett inkluderande förhållningssätt, att “alla ska få vara med” men det fungerar inte om man inte delar grundläggande värderingar. Gräsrotsaktivitet är ett av de viktigaste vapnen mot en stark stat så det bästa är att så många olika grupperingar som möjligt startas. Jag vill inte vara för specifik utan det här är ungefär mina idéer om en anarkistiskt unschoolingby.

Ett förenklat förslag på “anarkistby” skulle kunna se ut såhär:

– Den skulle baseras på en uppfattning om att våld och tvång är fel och att det gäller allt – skatt och barn också. Villkoret för att bo i byn skulle vara att man är konsekvent med icke-aggressionsprincipen.

– Det skulle inte finnas några förbud men vi skulle behöva se oss själva som förebilder för våra barn genom att behandla oss själva väl också. Att man försöker straffa sin kropp och sitt psyke så lite som möjligt tex genom att inte röka. Vi vuxna är ju trots allt förebilder så vi ska kunna visa bra vanor för livet. Ingen kan leva efter perfektion utan jag menar en strävan efter ett sunt leverne med detta i åtanke.

-Alla som är med skulle äga/hyra sin egen bostad/mark och vara ansvarig för den. På så vis vet alla sin plats och vad de har rätt till.

– Det centrala i byn skulle vara en “gemensamhetslokal” som det skulle vara frivilligt att vara medlem i. Medlemsavgiften skulle täcka alla aktiviteter och kunna läggas upp på olika sätt beroende på hur mycket man deltog och vad man kunde bidra med.

– Unschoolingcenter/skola i lokalen: Det skulle finnas olika slags utrymmen för att tex kunna hålla på att bygga eller ha ett stort lekrum med bara madrasser och kuddar i tex. Runt gemensamhetslokalen skulle det finnas ett utrymme där medlemmarna skulle kunna få sin egen mat från. Barnen skulle t.ex kunna vara delaktiga så att de ser varifrån maten kommer genom att odla (småskaligt).

– Unschoolingcentret/skolan skulle vara baserad på Österrikisk ekonomi där familjen ingår ett kontrakt där de förbinder sig att testa en prövotid och om barnet godkänner skulle barnet skriva kontrakt från en viss ålder att vara delaktig i centret. Medlemsavgiften skulle såklart betalas i bitcoin eller med något likvärdigt ärligt betalningsmedel och barnet skulle få ett antal “tokens” att spendera i centret på olika aktiviteter. Centret skulle drivas av en “core group” engagerade föräldrar där mer ansvar och delaktighet skulle premieras. Den generella synen skulle vara att barnen ska vara så fria som möjligt med få med sig verktyg som de behöver i livet, till exempel genom att engagera dem i matematik, läsning och kreativa projekt. I vårt workshop skulle det absolut finnas Arduino-kretsar och 3D-skrivare och dylikt. 🙂 Centret skulle inte ha någon som helst statlig finansiering eller inblandning.

– Det skulle även finnas ett coworking-center där det skulle kunna finnas en avdelning för nyfikna barn att känna sig välkomna att vara med och bli lärlingar om de ville, samt en avdelning som är för de som inte vill störas.

– Eftersom det är grundläggande med ekonomisk trygghet/frihet och ett fredligt synsätt på familj och äganderätt så skulle konfliktrisken vara minimal. Men om det skulle uppstå en konflikt skulle det kunna finnas ett “byråd” där konflikten försöks lösas fredligt inom gruppen. Min idé skulle vara att byn skulle bestå av människor som är naturligt positiva, förstående och hjälpsamma så att vi känner att vi är en stark grupp som helt enkelt lever fritt i samklang med våra familjer och naturen runtom.

– Byn skulle kunna placeras var som helst i världen där staten inte lägger sig i i barnens utbildning och andra saker. Det skulle vara viktigt att det är naturskönt och att barnen kan leka fritt ute och springa mellan husen. Jag tänker mig att vi skulle kunna bygga byn när 4 familjer är med på idén och att det skulle finnas ett övre tak. Sedan skulle förhoppningsvis idén spridas och många andra samhällskonstellationer likt denna dyka upp.

– Så för att förverkliga idén och börja skulle man kunna komma överens om hur många som vill vara med i “core gruppen” och sedan hitta ett område som passar bra. Jag har några idéer redan.

Vad tror ni om idén? Hur skulle det ideala levnadssättet vara för er familj att frodas och växa upp i?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
paul king
5 years ago

Central point is the pub.

Ulrika
5 years ago

Jag håller med Paul om puben ;)! Planerna om anarkistbyn kan vi verkligen skriva upp oss på!

Anonym
Anonym
5 years ago

Underbart! Vi har 4 barn och ska flytta till Uruguay… Vi ska köpa land och skapa en bas där och vi delar det gärna!… Vi unschoolar och reser…
Santi Fratelli (at) hotmail.com