En strand med mini-grottor och betongdjungel i Lettland

Latvija, eller Lettland som det heter på svenska är liksom Litauen som vi precis besökt också en del av fd Sovjetunionen. Länderna har mycket gemensamt – både kultur och språk där man kan se många likheter med Sanskrit.

Vi for vidare från Hills of Crosses i Litauen direkt till Riga som vi inte visste så mycket om förutom att det var Lettlands huvudstad och att kryssningar från Sverige gick hit. Kvällens uppdrag blev att hitta en tvättomat idag på grund av en olyckshändelse med en sovsäck. Speedqueen som vi använt i Warszawa fanns i Riga också så vi siktade på den.

I såna här små “moduler” fanns små verksamheter som tex tvätteri, solarium och pizzeria. Betongdjungeln fortsatte i all oändlighet. Det fanns gott om alkisar och barnfamiljer som såg ut att ha det tufft. Modulerna i husen såg ut att vara ihopsatta med silvertejp. Detta landskap fortsatte tills att vi kom ut på landsbygden igen.
Väl framme parkerade vi i Rigas betongdjungel som verkade vara ett oerhört deprimerande ställe. Speedqueen var minst dubbelt så dyr. 10 euro kostade det. Under tiden som vi väntade beställde vi en pizza för 10 euro som var så äcklig att vi inte kunde äta den (det var en mexicana som var täckt av majonnäs som vi hade beställt efter hur den såg ut på bilden på grund av språkförbistring).Vi stannade på McDonalds istället efter tvätten var klar. Det kommunistiska ghettot verkade fortsätta i all evighet. Vi körde vidare en halvtimme utanför stan. Det hade det blivit så pass sent att de två campingplatserna vi åkt till hade stängt och ingen svarade i telefon. Riga verkade riktigt otrevligt och det började kännas som vi hade slut på alternativ för vart vi skulle slå läger ikväll. Plan B var att boka närmaste lediga booking.com-hotellet som låg ytterligare en halvtimme bort långt utanför stan men det gick iallafall att checka in kl:21 på kvällen och det gråa trista hade bytts ut mot grönska och en damm. Det var ett spa-hotell utan fungerande pool som kostade 80 euro – alltså 10 gånger mer än vad vi spenderat på boende kvällen innan. 
Följande dag tog vi oss in till Riga. Jag var inte imponerad men Paul tyckte det var en fin stad. Det var bara en liten del av stan som hade vacker arkitektur, och den delen tyckte jag mest såg ut som gdansk. Det fanns mycket pensionärs-turister. Vi såg nästan inga barn. Riga var mycket dyrare än Gdansk och vi hittade ingen toaletter och bestämde oss för att det räckte med att spendera vad parkeringen kostade där för en timme – 3 euro.
Denna person spelade till tonerna av Aviciis “Levels” vid Lettlands flaggor.
Sån här arkitektur finns det gott om i Gdansk.
Denna “julgran” var en av turistattraktionerna i Riga.
En av de mest kända byggnaderna i Riga.

Efter det korta besöket i Riga for vi norrut och stannade till på en strand och åt lunch. Det finns många stränder i Lettland. Det verkar faktiskt som om större delen av den baltiska kusten består av stränder. Det var förhållandevis orört och inget skräp på stranden. 
Det var kallt så Edward fick låna Henrys tröja
Det var tyvärr inget badväder för oss men vi såg några som hoppade i. Det var 17c i luften och blåste friskt.
Längre norrut hittade vi ett natur-reservat och Klintis camping. Området bestod av långa stränder med klippstenar och små minigrottor i sandsten. Sanden här var rosa-färgad och skimrade i guld när solen gick ner. Det var för kallt för att bada men vi spenderade flera timmar där under kvällen tills att solen gick ner. Dagen därpå fortsatte vi färden norrut. Fortsättning följer!
Pojkarna lekte i timmar på den här fina stranden.
En av “grottorna”.

Henry hjälpte till att steka maten. Det är ganska skönt att laga sin egen mat ute.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments