Wild camping och en hemskolnings-familj i Tallinn

Efter besöket vid de ljuvliga stränderna i Lettland gick färden vidare norrut mot Estland. Vi blev tipsade om Keila vattenfall som låg i nordvästra Estland. Det kändes rent och lugnt. Inget skräp fast det fanns en hel del turister.

Precis vid vattenfallet

Keila vattenfall

Det finns gratis möjligheter till camping i naturen på de statliga “RMK-campingarna” så vi tänkte att vi skulle testa “wild camping” vid en strand. På den första RMK-stranden vi tog oss till blev vi attackerade av ett moln myggor så vi tog oss vidare till strand nummer 2 som låg bredvid. Där stank det från sjögräs-högarna så vi tog oss ännu längre bort västerut och testade strand nummer 3 där vi också åt middag. Det fanns ett stökigt gäng som åkte motocross bland tälten så det kändes inte heller bra så vi åkte nästan så långt västerut det gick. Där hittade vi en strand där det bara var några tält uppsatta där det var lugnt. Det fanns lite bonusar som en eldstad, picknick-bord och ved.

Edward på RMK-strand nummer 2.

Lyx med havsutsikt åt två håll där vi bestämde oss för att stanna för natten (Se länk för exakt position).

Pojkarna grillade majskolvar och åt en burk baked beans till tidig frukost.

Det var ljust större delen av natten.

På en liten promenad upptäckte vi att det fanns intressanta stenformationer. Det såg ut att vara sandsten med mica i som glittrade under denna stora “sten-skorpa” som var tunn och spruckit i mindre bitar, den övre delen såg ut att bestå av järn som rostat och därmed skapat den. Det fanns också stenar som såg ut som gammal lava.

Under hela natten kunde man höra vågorna och vinden som ven. Den här platsen fick mig att tänka på sommar-boken av Tove Jansson. Den var så naturlig och drömlik. På morgonen åkte vi för att handla då vattnet och frukost-sakerna hade tagit slut. Paul stekte bacon på triangia-köket vid lekplatsen och pojkarna åt flingor med mjölk i muggar.

“Tourist breakfast” fanns att köpa i mataffären och såg inte så värst aptitlig ut.

Frukost för oss vuxna och extra frukost till pojkarna på väg till Tallinn. Paul steker bacon på triangia-köket på bänken!

Vi träffade en svensk familj, Chanel med hennes 3 barn, som har flyttat till Tallinn för att ha möjlighet till hemskolning. De visade oss runt i Tallinn och vi kunde prata hemskolning och galenskap i Sverige på svenska för ovanlighetens skull.

På promenad med den svenska familjen i Tallinn. 4 vuxna och 6 busiga barn!

Chanel berättade om hur det var att hemskola här. Det låter som att Tallinn är ett bra alternativ för exil-familjer. Dels är det tryggt och välordnat och dels är det enkelt att hemskola. Myndigheterna verkar inte lägga sig i alls vilket är en klar fördel. En annan fördel är ju att man kan ha e-residency och betala låg skatt (jämförelsevis med Sverige). Det finns en skola som heter Gaia-skolan som också fungerar som paraply-skola för hemskolare. Det finns inte jättemånga som hemskolar men om man skulle göra det och ska registrera sitt barn eller vill testa skola kan det vara ett alternativ eftersom de inte rutar in vardagen så mycket och föräldrarna kan vara (mer) delaktiga.

Vi gick på en promenad och fick se den här fina utsikten.

Jag tyckte naturen var fin i Estland och att Tallinn verkade vara en mysig stad i lagom storlek. Det påminde rätt mycket om Sverige fast det var mycket renare och mer sparsamt befolkat. Totalt finns det 1.3 miljoner invånare i Estland varav en fjärdedel är ryssar och 69% är ester. Det finns ungefär 7000 svenskar. Men Estland var dyrt. Ungefär lika dyrt som i Sverige för maten. Hela Baltikum var rätt dyrt faktiskt. Det kändes som det var stor skillnad på Estland och de andra baltstaterna. De förra såg betydligt fattigare ut medan Estland verkade mer utvecklat och välorganiserat.

De ortodoxa kyrkorna såg ut som de i östra Polen och Baltikum.

Vi hade picknick vid en lekplats. Det var dags att fara vidare. Fortsättning följer!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marias Memoarer
5 years ago

Men vad härligt med så många möjligheter till gratis camping!

Tess Tess
Tess Tess
4 years ago

När jag har läst om Estland och homeschooling så står det att barnet måste vara inskrivet i en skola och att barnets kunskaper ska testas två gånger per läsår. Stämmer inte det då?