Utflykt till Poděbrady – en mysig liten spa-ort med badsjö

Vi åkte till Poděbrady som ligger ungefär 40 minuters bilresa från Prag. Poděbrady är en charmig liten spa-ort som ligger alldeles intill floden Elbe. Dess mineralrika vatten sägs bota en rad sjukdomar så här finns en spa-klinik och en vacker spa-park där man kan prova vattnet. I närheten ligger Poděbrady-sjön där det finns flera stränder som är familjevänliga och till och med en nudiststrand. 

Man betalar (ett lågt) inträde till badet och kan på så vis ta del av det utbud som finns där. Som många andra badplatser finns det till tex paddle board och trampbåtar att hyra. Vi åkte dit med vänner och pojkarna hyrde tillsammans en roddbåt och åkte runt. Det fanns roliga vattenrutschkanor som man kunde åka riktigt fort på. Getingarna på stranden attackerade oss hela tiden så vi fick ha kyckling-picknick i vattnet. Vattentemperaturen var behaglig så vi kunde bada precis hela eftermiddagen. Vattnet var ganska rent också. Som en vanlig svensk badsjö.

Molnen hopade sig så vi tog oss in mot stan. I den vackra spa-parken fanns det pooler, fontäner och låtsas-bäckar. Det var riktigt hett den dagen som vi var där, runt 34 c, så det var skönt med så mycket vatten. Det fanns en kran där man kunde dricka det hälsosamma vattnet som upptäcktes 1905. Det var då den lilla lantbruksorten Poděbrady förvandlades till en kurort. Vattnet smakade ruttet ägg. Antagligen hade det en hög halt av svavel! Under denna del av Centraleuropa finns ett enormt underjordiskt hav. Därav finns det så många spa-orter här. Vi var i en annan spa-ort förra året som heter Františkovy Lázně. Det vattnet smakade inte alls lika illa.

Det vackra slottet lockade mig att smyga in barfota och fotografera medan de andra promenerade långsamt i jakt på någonstans mysigt att äta middag. Mina flipflops hade gått sönder och jag hade slängt dem. Det gjorde inte så mycket. Gatorna var väldigt rena i Poděbrady. Inte en hundbajskorv eller fimp i sikte. 
Lagom tills att vi behövde äta middag och det började regna hittade vi till en pizzeria som liksom många andra restauranger här har en lekhörna för barnen. Edward som inte gillar att sitta still nu när han kan gå tyckte att det var riktigt kul att utforska lekhuset! Regnet öste ner så vi tog det lugnt och hade det riktigt mysigt innan hemfärden.

Kort film om vår dag med bland annat rutschkane-åk i slow motion
0 0 vote
Article Rating
Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x