En “Primark-resa” till Dresden

I Tjeckien finns det inte en enda Primarkbutik (jättebilligt klädvaruhus). Därför uppstår ett fenomen där dagsresor arrangeras från Prag till Dresden i Tyskland, där det närmsta varuhuset finns. Det finns företag som anordnar Primark-resor med buss. Eftersom jag endast hade ett par hela byxor kvar och min magstorlek fortfarande varierar efter 3:e barnet och dessa byxor var inköpta på Primark i England tänkte jag att det kunde vara en kul grej att testa Primark-resa.

Jag frågade familjen om de ville följa med men möttes precis som jag borde vetat av kräk-simulerande blickar från min man. Det här var den värsta slags resan han skulle kunna tänka sig. Så han erbjöd att stanna hemma med barnen. Jag är inte så förtjust i arrangerade långa bussresor där man måste gå upp jättetidigt så jag tittade lite på alternativ och upptäckte att det gick tåg från Nadrazi Holesovice till Dresden som bara tog 2 timmar. Tåg kan ju vara trevligt. Då kan man åka ganska tidigt ändå och äta frukost i restaurangvagnen. Tågresan var dubbelt så dyr som Primark-bussen men det kostade ändå bara 290 kr tur och retur så jag bokade en biljett till mig och en till min kompis Angelica som är Primarkresa-expert och gjort denna resa många gånger fast med buss.

Morgonen var riktigt kylig. Föregående helg hade vår familj åkt och solat och badat i en iskallt sjö men denna dag var det höstväder. Jag var klädd för vädret föregående dag men tänkte att det inte gjorde någonting eftersom vi skulle åka tillbaka med massa kläder. Eftersom jag inte reserverat platser letade vi efter restaurangvagnen först. Mat och dryck serverades av en kypare på riktigt porslin. Priserna var detsamma som i vanlig tjeckisk restaurang, dvs frukost som lagades på plats med stekta ägg, parmesan och bröd för 25 SEK. Jag minns att maten lagades på de svenska tågen också när jag var barn och berättade för min vän hur sorgligt det var att det bara serverades dyr skitmat som lagats innan med plastbestick precis som det försämrats på flygen också. På tågen i östeuropa får man fortfarande mat som lagas där.

Större delen av resan gick längs med floden Elbe. Här syns Bohemian Switzerland – en riktigt vacker nationalpark på gränsen mellan Tjeckien och Tyskland.
Bad Schandau.

Väl framme i Dresden möttes vi av 3 poliser som var beväpnade med automatvapen på Rossmann. Vilken kontrast mot Prag! Det var smutsigt, stökigt och det kändes som man fick vara på sin vakt. Varför befann sig ett gäng hårt beväpnade poliser i en affär som sålde blöjor? Vi gick vidare. Det första projektet för oss i Dresden var sightseeing.

Jag hade sett ut två platser på Atlas obscura som är en bra hemsida för att upptäcka ovanliga saker. Så vi tog reda på var spårvagnarna gick och hur man köpte biljetter först. Spårvagnar är perfekta för att upptäcka en stad på kort tid. Pfunds Molkerei var den första anhalten. En mycket vacker mjölkbutik där det såldes ostar och annat som man kan göra av komjölk. Butiken var helt dekorerad av målat kakel – även taket. Det var fullproppat av turister så vi gick vidare. Alldeles intill fanns en butik som specialiserat sig på borstar.

Det fanns rolig graffiti på flera av husen.

Samma person verkar ha målat flera konstverk här.

“Varje flagga står för en gräns. Människor lever på gränserna. Varje dag.”

På promenaden till det andra stället gick vi igenom ett hipster-område med många secondhandbutiker och mysiga kaféer. Angelica ville gå in i en butik med döskallar så vi gjorde det. Det visade sig vara en satanist-affär. Jag har aldrig någonsin varit i en sådan butik så det var en intressant upplevelse. Alla kläder var svarta och det fanns döskallar och märkliga ting överallt. På ett bord stod läskiga ljus och på en annan hylla gulliga döskallefigurer. Angelica köpte en döskallefigur och ett par svarta linser. Satanistaffär-ägaren var pratsam. Vi berättade om flykt från våldet i Sydafrika och skolan i Sverige. Han berättade hur vi skulle ta oss till nästa plats så vi kunde ta oss vidare på vår Dresden-sightseeing.

Kunsthofpassage är ett konstnärsområde med häftiga dekorationer, mysiga kaféer och flera butiker. Någon hade byggt ett regndropps-instrument som klädde en blå husvägg. Tyvärr regnade det inte den dagen men vi kunde fantisera om hur det kunde ha låtit.

Det verkade till och med finnas en trumpet i det här regndropps-instrumentet!

Guldmetallig dekoration klädde den här husväggen.
Balkonger med stora korgar och giraff.

Nu hade vi spenderat halva dagen med sightseeing så nu var det dags för lunch och sedan maraton-shopping. Vi tog spårvagnen tillbaka till centrum och gick in i en restaurang som Angelica rekommenderat. Vi beställde båda den billigaste maten på lunchmenyn vilket var pumpasoppa med kokos. Den serverades i en skål lika liten som en kaffemugg och kostade 4.99 euros. Jag kände mig inte alls mätt men tänkte inte spendera mer pengar på mat i Tyskland. Kändes inte klokt att ha betalat så mycket för så lite mat. I Tjeckien skulle detta inte ha kostat mer än en tredjedel! På vägen tillbaka såg vi mer graffiti och reklam för kärlek mellan muslimer och judar.

Primark är ett klädvaruhus med 3 våningar. När man går in början stressen skölja över en. Det finns massa saker och man hittar saker direkt men inte i rätt storlek. Det ligger högar överallt som man måste gå igenom. Tillslut kanske man hittar rätt. Efter en halvtimme började jag känna att jag fått panik och ville fly därifrån. Men det var fortfarande saker som skulle inhandlas. Höstkläder till barnen och särskilt varma pyjamasar till Edward eftersom han sparkar av sig täcket hela tiden. Och två par byxor till mig så jag skulle få lite variation. Det var så jobbigt att befinna sig på Primark, ett ställe som påminner om Costco i Idiocracy, så jag tog två byxor i olika färger i samma storlek och modell som jag hade köpt innan och bara samlade på mig vad som absolut behövdes. Ändå tog det 3 timmar innan vi kom ut. Jag förundrades över hur många tjecker som befann sig där. Runt varje klädhög talades det tjeckiska och jag hörde till och med expediten säga “Na shledanou”. (hejdå).

Det här var nog den mest organiserade delen, annars var det mest klädhögar och saker överallt.

På tågresan tillbaka beställde jag Svickova och ett glas vin, och sedan pannkakor och varm choklad. Det var utmanande att både gå hungrig och shoppa så det behövdes.

Dresden Hauptbahnhof. Det var inte bara vi med Primark-påsar med perrongen. Jag tror att den tjeckiska turismen här kommer minska betydligt när det öppnas en Primark i Prag.

Resan tillbaka gick fort med det här. Och det visade sig att bådas familjer klarat dagen när vi kom hem.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lotta
5 years ago

Jätte bra blogg! Tack så mycket 🙂