Färgstark höst, brittsommar och utflykter till botaniska trädgården

botaniska trädgården Prag

Vi bor på en plats just nu där det finns så otroligt mycket att hitta på för den som hemskolar. Just därför är det svårt att lämna Prag. Vi har råkat ut för förkylning efter förkylning efter förkylning nästan konstant i mer än en månad med undantag för några dagar här och där då vi faktiskt kunde hitta på saker. Och dessa dagar utnyttjade vi till fullo.

Det har varit sommarväder till slutet av september och sen var det kallt ett tag och sedan gjorde sommaren come back en vecka till! Vi åkte till och med till en badsjö och solade och lekte på stranden. Vattnet var dock iskallt!

Sandsjön Mlekojedy – en halvtimme från Prag. Färgerna var mycket starkare i verkligheten.
Fantastiskt att man kunde “bada” i mitten av oktober i centraleuropa! En vecka senare slog vädret om helt så vi får plocka fram overallerna snart.
Det finns små stränder runt hela sjön men man får kolla så att det inte är farligt eftersom det har brytits sten och sand här och kan vara djupt. Vattnet är dock kristallklart och rent. Det var grunt på den stranden vi var på, på den östra sidan. 
Det finns en ö. Dit måste vi på sommaren! Några windsurfade och rodde runt i båtar.

En av mina favoritplatser i Prag är Botaniska trädgården. Den är helt underbar under hösten med träd i färgstarka höstskrudar. Det blommar fortfarande. De har aktiviteter för barn och workshops. Vi åkte dit med vänner några gånger och även på worldschooling-utflykter. Jag gillar pumpa-utställningarna. Det finns också ett tropiskt växthus som heter Fata Morgana. Utanför det växer bananträd. Det finns grillplatser, roliga saker för barnen och vackra promenader. Och dammar med sköldpaddor och ett bi-hus, samt många konstiga och vackra saker.

Solnedgång över vinsluttningarna och slottet Troja med staden i bakgrunden.

Edward i en jättestor sked som var underhållande för honom under kanske 20 minuter.

De som jobbar här har byggt roliga saker av pumporna. Bland annat en häxa och spindelnät, snövit och grisar. 

Tipi-tälten var roliga att leka i!

Detta järn-torn lutar och känns lite skrangligt men är roligt och läskigt att bestiga. 

Samma konstnär har gjort dessa giraffer också.

Jag skulle precis fota pumpa-workshopen men då kastade Winston en boll på mig!

Exotiskt med bananträd planterade utanför det tropiska växthuset. De klarar nog vintern då!

Maddie med hennes pumpa-kreation.
En favoritdel i botaniska för de vuxna är Vinotéka sv. Klára som ligger på vinsluttningarna mot Troja- slottet och labyrinterna. Man kan dricka vin som är gjord på vindruvorna där och äta druvor som man plockat i solnedgången. Det är för varmt på sommaren tycker jag, men hösten och våren är helt underbar och ett måste om man uppskattar ett glas vin i solnedgången efter att ha jagat barn i ett par timmar. Du kan ta dig till botaniska trädgården med buss 112 från tunnelbanestationen Nádraží Holešovice. Det tar bara 10 minuter eller så. Om du känner dig mer äventyrlig kan du gå genom Stromovka parken och ta (gratis)båten till andra sidan av floden.
Det bästa är att börja i norra delen av botaniska trädgården och ta sig nerför sluttningen till vinoteket.
Här hittar man sjön Piskovna Mlekojedy
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments