Vinter-aktiviteter för familjen under vintern i Prag med omnejd

Severak

Sommaren är lång och skiftningen till kallt väder sker snabbt i Tjeckien. Vädret är behagligt till mitten av november. Man kan bada ute till slutet av september och gå ute med tröja i större delen av oktober. Sedan faller löven, himlen kan vara mulen i flera dagar, temperaturen håller sig några grader över noll och det känns inte lika lätt att vara ute med småbarn. Man får hitta på inomhus-saker de dagarna, vilket det finns gott om roliga och konstruktiva möjligheter för, eller klä sig väl och ta sig ut i naturen. Vintern är snörik i bergen och ibland kommer snön till stan. Jag har sett folk åka skridskor på samma dammar i parken som vi har badat i på sommaren.

Men det allra finaste det finns en bit utanför stan. Där kan man hitta vintern om den inte finns i stan. Här kommer våra favorit-familje-tips på vad man kan hitta på under vintermånaderna i Prag och Tjeckien.

Åka skridskor! 


I december öppnar ute-skridskobanorna. De är många då folk gillar skridskoåkning här. Kvaliteten på isen varierar men överlag är det bra, och billigt! Jag tror alla hyr ut skridskor men inte alla hyr ut hjälmar. Några har sådana där “lärasigåka”-sälar, valar och pingviner som man kan putta eller sitta på, eller enkla hjälpmedel för de små. Skridskobanorna här har gratis eller billigt inträde. Vi har testat dessa ställen:

Letnaparken har gratis skridskoåkning. Där finns utsikt över Pragborgen, närhet till lekplats och mera utsikt. De har ett “öltält” med solstolar precis bredvid. Ibland kan det vara mycket folk och då blir isen inte bra så det är bäst att åka när andra går i skolan eller jobbar.

Den som vill åka i gamla stan kan åka på Na Františku. Det är lite dyrare inträde men det ligger centralt och det finns lekplats och yta att springa på. Bra för småbarn och billig och god varm korv.

Kasarna Karlin är en undangömd stor hipster-konstnärs-innergård nära den stökiga långdistans-busshållplatsen Florenc. Det finns roliga konstverk och bland annat en enhörnings-staty. Det här är också bra för småbarn då det är mycket yta att springa, lugnt, och det finns “valar” att putta och sitta på samt bra toaletter.Arkády Pankrác är ett shoppincentrum i Prag 4. Utanför finns en skridskobana med roliga pingviner och sälar att åka med.


En lista på övriga skridskobanor i Prag kan du se här.

Åka skidor och snowboard i bergen


Vi har testat olika skidorter i Tjeckien. De flesta ligger inom 1-2 timmars bilresa från Prag. På grund av närheten kan man göra dagsutflykter om man inte vill spendera pengar på boenden i bergen, vilket kan vara ekonomiskt om man bor i stan! Boende är annars billigt om man inte åker när andra har ledigt. Det finns många skidorter, mestadels på bergskedjorna som omger landet. Här är några favoriter som passar bra för småbarn:

Bozi Dar ligger nära den tyska gränsen. När vi var där fanns det meterhöga snödrivor. Backarna är väldigt bra för nybörjare med knappliftar. I närheten finns brantare skidbackar.

Bozi Dar

Lipno ligger nära den vackra sagostaden Cesky Krumlov vid den österrikiska gränsen. Skidorten är mycket barnvänlig. Det finns lekrum och ett äventyrsbad som skridskoåkning på sjön samt bekvämt boende. Läs om vår vistelse i Lipno här.Severak ligger i Jizera-bergen ungefär 80 min norr om Prag. Det är mycket barnvänligt med nybörjarbackar med knappliftar, ett lekrum för bebisar och en jättebra pulkabacke.

Pulkabacken i Severak

Skidorten Jested – ligger nära till hands vid staden Liberec med motorväg nästan hela vägen lite över en timme från Prag. Det går fort att ta sig hit så vi har åkt på dagsutflykter. På toppen finns det ett nålformat märkligt hotell som påminner om en skurks näste i en James bond-film. Backarna är rätt branta för nybörjare med det finns ett område för barn och man kan hoppa av t-liften som syns på bild innan det blir för brant.

Bild från Czech tourism
Ett annat tips är unschoolarnas två vinterläger som hålls och då finns det utförsåkning i Polen en kvarts bilresa därifrån.


Klättring


Tjeckerna gillar att klättra. Det finns många ställen för inomhus-klättring och häftiga berg med naturlig “bouldering”. Klättring passar perfekt till dåligt väder. Det går att få privatlektioner billigt och klätter-utrustning är lätt och billigt att få tag på då det är så populärt. I snitt brukar det kosta 80 kc i inträde. Några favoritställen;

Smichoff

Smichoff är det största klätter-centrumet vi känner till. Det är gamla fabrikslokaler med väldigt högt i tak. Det finns olika varianter av väggar samt ett rum för bouldering och ett lekrum för småbarn. Det ligger nära Smichov i Prag 5.

Big wall är vårt mesta favoritställe. Här får pojkarna privatlektioner i klättring på engelska för inte mycket pengar. Det är stort och fräscht. Det ligger i Prag 9.

Boulder bar är ett barnvänligt boulderingställe nära Stromovka-parken. Det är lätt att ta sig dit och lätt att ta med en 1-åring så hit går vi med jämna mellanrum. Det finns barnklätterväggar med rutschkanor och många mer eller mindre avancerade väggar för de större. Det känns som det finns ett renoveringsbehov men det är helt okej!

På Boulder bar med vår vän Pontus som är klätterexpert.

Lokalblok är en restaurang med bouldering och lekområde i Prag 5 som vi inte har besökt än men gärna vill testa då de ser ut att ha ett bra lekrum för småbarn och en fin uteservering.

Kallt och trist väder är perfekt för kreativa och lärorika inomhus-aktiviteter


Under sådana dagar som man inte vill vistas ute länge kan man göra mer sånt som man kanske inte hade gjort om det varit varmt och soligt. Då kan man t.ex:

Det känns extra bra att soppan inte bara är god utan köpt med sunda pengar också.

Träffa vänner på mysiga kaféer där man kan hitta på saker eller umgås med familjen. Några favoritställen är bitcoin-caféet Paralelni Polis där vi ibland tar en fika, krypto-lunch, spelar schack eller går på någon föreläsning, filmvisning eller event. Vi har haft minecraft och programmeringsträffar där för de hemskolade barnen. Man kan enbart betala med decentraliserade kryptovalutor, som bitcoin. Den som inte har bitcoin kan lära sig snabbt hur det funkar då personalen gärna hjälper till och man kan bitcoin i bankomaten där.

Barnen och vännerna Pontus och Ulrika.

Ett annat favorit-cafe är A maze in Tchaiovna som drivs av den entusiastiske engelsmannen Andy som gärna är med på att ordna aktivititeter ihop. Det finns olika workshops att gå på, diskussionsträffar, stand up, jättemånga brädspel och böcker samt väldigt mysig atmosfär. Det är en labyrint och de tar bitcoin och kontanter. Det finns en lekhörna för småbarn också. Och så klart stans bästa chai-te.

Lära sig av en expert. En av de bästa sakerna med hemskolning är att man tar ansvar för sina barns inlärning på ett sätt som passar dem och man kan designa inlärningen helt själv och ta in kunskap från andra när man tycker att det behövs. Man behöver ha ett proaktivt sinne tror jag för att få till en bra hemskolning men man behöver också ta det i barnets takt. Man kan alltid fråga om det är någon som är expert på något om de vill lära ut ens barn. Det kan passa bättre än att gå en kurs så att det blir på barnens villkor. Jag tycker det är bra att de får inspiration från andra och de kan testa olika saker och se vad de gillar. Här tillsammans med en konstnär från Costa Rica på Maze-caféet.


Om man inte vill ta in enskilda personer kanske barnen vill testa att gå på en kurs eller workshop. Dessa kan vi rekommendera: Brainobrain för matematik, Kiddum-legoskola, Drawplanet konstnärsskola.

I Prag finns det hur många museér som helst och kurser och aktiviteter för nästan vad som helst så det är bara att söka på vad man är intresserad av. Exempelvis har det moderna konstmuseét Narodni Galerie workshops för barn. Det kristna biblioteket ordnar sagostunder och kreativa workshops för hemskolare.

Äventyrsbad och simhallar


En favorit-aktivitet en råkall dag med regntunga moln är att bada. Det är viktigt att vara simkunnig så vi uppmuntrar barnen att både leka och träna på tekniken. Det bästa är att gå på simhallar med både och. Det lättaste stället att gå med flera barn varav en 1-åring tycker jag är Letnany Lagoon. Det är ganska litet men det finns en 25-metersbassäng, en stor långsam rutschkana, bebispool och två bubbelpooler. Där får man uppsikt över hela stället vilket är bra när barnen går åt olika håll.

Bild från Letnany Lagoon.

En favorit som är rätt nära oss när vi lämnar 1-åringen hemma med en vuxen är Aquapark Šutka för där finns fler och mer avancerade rutschkanor, en flod, en 50 meters bassäng, jacuzzis, en varm simtränings-pool och det är ganska stort. Det är dock ganska svårt att få överblick om man är där själv med många barn.

En bra simhall som bara har en bassäng för att motionssimma i ligger vid Vystaviste Holesovice. Den är billig, fräsch och det är lugnt där.

Ett jättestort äventyrsbad som heter Aqua Palace som är en av de största i centraleuropa ligger i södra Prag. Det är dyrt men det är drömmen för den som älskar vattenrutschkanor.

Besök ett vetenskapscentrum


Vi tycker det är jättekul att gå på vetenskapscentrum och experiment-verkstäder. Jag känner till 3 st i Tjeckien och vi har besökt allihop.

Favoriten är VIDA Science centrum i Brno, som ligger lite över 2 timmars tågresa från Prag. Där finns mycket att hitta på och man behöver 2 dagar tycker jag. Det hålls också kemi-uppvisningar och aktiviteter för barn.

De närmsta finns dock i Liberec (IQLANDIA) och i Plzen (TECHMANIA) som ligger ungefär 1 timmes bilresa från Prag. Den förra har flera våningar med experiment och ett utomhusområde för vattenlek. Den senare har ett planetarium i anslutning.

En kort film om 2-dagarsbesöket på Vida science centrum

Prague worldschooling


Jag arrangerar aktivititeter och meet ups genom Prague worldschooling med jämna mellanrum. Större träffar och planerade events annonseras på facebooksidan och bloggen annars umgås vi i vänkretsen spontant oftasts. Den som vill veta mer om vår worldschooling-grupp är välkommen att läsa bloggen eller facebooksidan. Vi välkomnar nya worldschoolers och initativtagande.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments