10 barnvänliga härliga skogar och utflyktsmål i Prag

 

Det jag nog faschineras mest av här i Centraleuropa är den fantastiska naturen som känns mycket speciell. Den påminner på många sätt och vis om Gotlands magiskt vackra klipplandskap eftersom omgivningarna runt Prag består av flera 100 miljoner år gammal havsbotten. Landskapet här är dramatiskt med många raviner, grottor och märkliga formationer. Man kan hitta fossiler och dinosaurie-spår om man letar på rätt ställe. Några av de bättre exemplaren av mammutben har hittats här i Tjeckien. Man kan ana att mystiskt kon-formade berg en gång i tiden har varit vulkaner.

För att hitta den vackra naturen behöver man inte ta sig särskilt långt från staden. Man kan till och med hitta den spännande naturen i staden och ta sig till de områden som jag nämner här med lokaltrafiken. Men en sak är säker att den inte är lika vild och hänförande nära staden men ändå helt okej för att få sitt behov av att vara ute i naturen tillgodosett. Man kan se gamla och nya spår av mänskligheten överallt i den mest lätt-tillgängliga naturen såsom märkliga statyer och mini-kapell, och rätt mycket grafitti som Prag-ungdomarna verkar ha en förkärlek för. De bästa naturområdena finns därför enligt min mening utanför lokaltrafikens nät men det finns många guldkorn i och runt staden. Det här är våra favoriter:

Obora Hvezda

Översatt från Tjeckiska blir det ungefär “stjärn-parken”. Denna skog/park har fått sitt namn av den vackra stjärnformade slottsliknande byggnaden mitt i. Den ligger i Prag 6 som är enkel att nå med både spårvagn och tunnelbana. Under våren täcks marken av vitsippor och ramslök. Många av träden är klädda i murgröna. Det finns flera lekplatser och en cykelbane-lekplats utanför som passar bra för picknickar och stor-träffar.

 
 
 

 Ďáblicky Haj

Denna skog ligger lite avsides i Prag 8 men är ändå relativt lätt att ta sig till med spårvagn. Den är väldigt trevlig att spendera en dag i. Här finns det ett stort lekområde med flera grillplatser och många vackra raviner och stup. Det finns även ett observatorium högst upp.

 

Lysolaje Udoli

Údolí betyder dal på tjeckiska. Det här är ett naturområde där man både kan vandra omkring i en dal eller snarare i en ravin då den är väldigt brant. Det naturliga landskapet är ganska dramatiskt. Det finns också spännande ting som mänskligheten lämnat efter – bland annat en kallvattenspool, kapell och statyer här och där. Dalen ligger i Prag 6 och nås enklast med bil.Tiche Udoli

Den “tysta dalen” är ganska öronbedövande när det far flygplan över då de går inför landning men annars verkar det vara ganska lugnt där. Det finns en del vilda djur som man kan läsa om på de informativa skyltarna. Vi såg en grå häger och en ekorre samt olika vanliga fåglar. Det såg ut att finnas spår av uttrar vid bäcken också. Det är lättast att ta sig dit med bil men det går bussar också från Prag.

 

 Cibulka

Denna skog som ligger i Prag 5 är ganska central och enkel att nå med buss 123 som går uppför backen. Här finns både lövskog och barrskog. Det finns ett par lekplatser och picknick-hyddor, samt lite dammar, ett flertal statyer, grottor/tunnlar, ett mini-slott som man kan gå upp i och en hel del annat intressant. Det finns en bäck att leka i också.

 
 

 Divoká Šárka

“Vilda Šarka” är ett naturreservat i Prag 6 som sträcker sig till de två dalarna som nämnts ovan. Det är stort och vilt för att vara så nära staden. Här finns dramatiska klippor och stup där en bäck ringlar sig emellan. Det finns också en damm där det går att bada i och källvattenspooler. Trots att den delvis tämjts av människan finns det förvånansvärt vilda områden som passar bra för en dag-trekking. Det är enkelt att nå reservatet kollektivt och med bil.

 

 Draháň-Troja

Det här naturområdet ligger i Prag 8 ganska nära Ďáblice så man kan utforska båda områdena samma dag om man vill. Vi åkte hit en solig höst-dag och parkerade i Cimice (vilket man också kan åka buss till). Vi vandrade i dalen längs med Cimice-bäcken och gick sedan över åkrar och ängar mot en utkiksplats över floden. Det är ett stup där, kanske 80 m högt, så det är absolut inte lämpligt för småbarn men det är fin utsikt. Man kan nöja sig med att leka vid bäcken med de små. Det finns även en liten sjö.

 

Kunratice

Denna skog är nog barnens favorit. Den ligger i Prag 4 och är ett ganska stort naturområde. Vänner som bor nära har rapporterat om flockar av olika slags vilda djur. Om man inte ser dem kanske man kan nöja sig med mini-zoo:et där. Det finns en utmärk skogs-pub med ute-lekplats och stora ytor att springa omkring på. Barnens favoritställe där är bäcken där det finns blålera och lekplatsen med eldstad där man kan grilla.

 
 

Mala Chuchle

Denna skog som heter “Lilla Chuchle” på Tjeckiska sitter ihop med Stora Chuchle som vi inte besökt än. Det är en stor skog i Prag 5 som är lite krånglig att nå men det går med både buss och bil. Vi åkte hit en iskall vinterdag. Man går uppför en ordentligt brant backe. Såhär i efterhand skulle jag definitivt inte ha haft med mig vagnen. Vi fick putta den uppåt allihop. Men naturen är vacker och det finns ett mini-zoo högst upp på berget som har en lekplats och ganska många djur. På sommaren verkar puben i mini-zoo:et ha öppet. Vid “ingången” finns det en vacker kyrka.

 

Prokopske Udoli

Prokop-dalen ligger även den i Prag 5. Det här är ett område som är rikt på fossiler. Du kan hitta dem i bäcken och på sluttningarna. Dalen är liksom de andra vi utforskat i Prag dramatiskt brant och snarare som en kanjon. Här går det att komma upp på berget och då kan man gå förbi en källa med gott vatten. Det finns grillplatser, lekplats och många ytor för picknickar. Det är lätt att ta sig hit med spårvagn 12. Puben på vägen ner i dalen har en stor lekplats och god mat vilket kan vara bra att veta om man inte har med sig mat.

 
 
 
Google-karta med nämnda naturområden. Du hittar dock smultron-ställena bäst genom att se markeringar såsom var det t.ex. finns källor med dricksvatten och utkiksplatser på mapy.cz som är bra som vandrings-karta.
 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments