En utflykt till Melnik och Kokorin-skogen

Elbe och vltava floder
Elbe och vltava floder

Mělník är en liten stad som ligger strax norr om Prag där floden Labe (Elbe) och floden Vltava (Moldau) möts. Den grundades 1274 men slaviska stammar har bott där sedan 600-talet. Området är bördigt. Här växer det vin längs med sluttningarna mot floden. Här åker också pråmar lastade med containers mot den tyska delen av Nordsjön.

I den gamla delen av Mělník ligger St. Peter och St. Paul-kyrkan som byggdes på 1000-talet. I kyrkans “krypta” finns ett “ossarium”, en slags källare full av ben och döskallar. Den är inte lika känd som benkyrkan i Kutna Hora. Sedan 1530-talet samlades ben och döskallar ihop och lades där. Det finns rester av upp till 15000 personer. Personen som har arrangerat benen och döskallarna har gjort det på ett dekorativt sätt. Man kan även läsa orden “ecce mors” (skåda döden på latin). De döda förvarades så när det inte fanns tillräckligt mycket plats att begrava dem på. Först begravdes de i temporära gravar och flyttades senare till kryptan.

Collage av bilder.

Vi åkte till Mělník på en dagsutflykt med våra vänner Pontus, Ulrika och Othilia. Vi passade på att gå upp i tornet i kyrkan och titta på utsikten. Man kunde se ganska långt. Det verkade vara en fin stad. Vi gick runt i stan och letade efter restaurangen jag var på förra året med ett annat sällskap. Den hade uteservering och bra lekhörna. Jag hittade den inte just då men nu kom jag på att den hette “Restaurace u císaře“. Plan b som var restaurangen “Vinny Dvur” blev också bra. Vi åt jättegod pasta och den hade också en uteservering.

St peter and paul church melnik
I tornet på St Peter och St Paul-kyrkan med floderna Vltava och Labe i bakgrunden.
Den branta trappan i tornet på St Peter och St Paul-kyrkan.
Den stora klockan i tornet. Det fanns två mindre vid sidan om.
Den stora klockan i tornet. Det fanns två mindre vid sidan om.
St Peter och St Paul-kyrkan.
Utsikt över Mělník

Utflykten fortsatte till byn Želízy där vi har varit förut fast när Edward låg i magen. Den ligger några minuter norr om staden. Byn är känd för “djävulshuvudena” som karvats ut på en klippa av en artist på 1800-talet. Omkring i skogen här finns andra roliga saker att upptäcka, som skulpturer och grottor som karvats ut. Sandstensklipporna passar bra till detta. Det är flera hundra miljoner åt gammal havsbotten som lagrats och skapat dem. Vi ställde bilarna lite längre bort och gick på promenad i skogen. Där hittade vi en grotta och olika figurer. Vi klättrade upp på ett berg men sedan började det mörkna och då vi fick vända hemåt. Det finns många roliga saker att upptäcka i Kokořín-skogen. Vi kommer komma tillbaka hit då det ligger relativt nära (40 minuters bilresa) och Mapy-kartan noggrant visar leder och talar om sevärdheter.

Djävulshuvudena i Želízy
Djävulshuvudena i Želízy.
Harfenice. Utkarvade figurer och grotta med plats för att göra upp en eld.
Harfenice. Utkarvade figurer och grotta med plats för att göra upp en eld.
Grottan
Grottan. Det är ett litet rum med stenbänkar.
Pojkarna hade packat med sig saker för att laga mat i skogen. De tände på en brasa och kokade gröt i en leksaks-kastrull som de sedan åt med osthyveln som de packat med.
En farao? En Sfinx?
En farao? En Sfinx?
Pollen-säsongen är verkligen igång nu.
Vi gjorde en nöd-bärsjal av en vanlig sjal då selen glömts hemma, men det verkade funka också!
Solen gick ner så vi fick skynda oss hemåt.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments