Välkomna på Worldschooling-läger i Tjeckien!

worldschoolingläger

Denna sommar hålls det allra första worldschooling-lägret i Tjeckien som bygger på frihet och respekt med fokus på självstyrd inlärning. Det arrangeras av den tjeckiska unschooling-organisationen Svoboda Učení. (översätts till frihet att lära sig). Deras manifest berättar utförligt att deras unschooling-filosofi bygger på icke-aggressionsprincipen och respekt för barnet (genom att motverka adultism), något som borde vara en självklarhet, men som inte är det i vår kultur. Det handlar om att man utgår från individens (barnets) behov och inte samhällets. Det handlar om att praktisera fredligt föräldraskap.

Bild från www.svobodauceni.cz

Worldschooling handlar om att lära sig om och i världen. Man kan göra det på olika sätt: genom att resa, bo i olika länder, eller bjuda in olika aspekter från andra delar av världen till sin hemmiljö. Man behöver alltså inte befinna sig fysiskt på en annan plats om man inte vill eller kan göra det. Worldschooling kan ske på olika sätt, som t.ex unschooling på resande fot eller genom att gå i skolan i olika länder. Alla som worldschoolar, unschoolar, hemskolar eller som skulle vilja göra det välkomnas till lägret.

Den som inte har påbörjat sin worldschooling-resa än kommer ha en fantastisk möjlighet att få sina frågor besvarade, träffa likasinnade och kunna bli inspirerad. Det kommer familjer från Sverige, Tyskland, Spanien och alla möjliga delar av världen. Huvudspråket på lägret är engelska.

Bild från www.svobodauceni.cz

Vad är det?

Formatet är enkelt. Det är några fasta aktiviteter och talare men det mesta är fritt och det lämnas mycket utrymme för spontana workshops och aktiviteter som arrangeras på plats av de som vill. Lägrets deltagare förväntas respektera varandra och barnen samt tolerera olikheter. Det kommer att vara minst ett diskussions-event där det diskuteras problemlösning och om att följa icke-aggressionsprincipen.

Varje läger brukar ha 4 community-möten som är frivilliga att gå på men som är bra att gå på för att få sammanhållning.

En typisk dag kan se ut såhär:

9:00 – Mindfulness / Yoga
10:00 – Jonglering / Träslöjd / Bakning (workshop)
13:00 – Mindre lunch (soppa, sallad samt hembakat bröd)
14:00 – Kroppsmålning med henna / tillverka barefoot sandaler / slackline (workshop)
17:00 – Middag
18:30 – Dagligt möte
19:00 – Föreläsning / diskussion / grupp-möte / bastu / konsert / disko / filmvisning

Under samma period hålls festivalen “Collective awareness” i Polen, en kort bilresa bort då det ligger nära gränsen. Det hålls olika slags workshops däribland Capoeira, det är konserter och mat i olika former. Detta kan vara kul att göra en utflykt till om man vill.

Det slutliga programmet kommer ut ungefär 2 veckor innan.

Bild från www.svobodauceni.cz

Lägrets bekräftade talare:

Elin Morgan – som driver Worldschooling Andalusia Hub i La Herradura i Spanien: www.worldschoolingandalusia.com

Helena Houdová – En humanitär tjeckisk toppmodel som är influencer här för unschooling & worldschooling: www.instagram.com/helenahoudova/

Lucie Tatransky – En tjeckisk worldschooling & unschooling-familj som jobbar som översättare: www.slowtravelingworldschoolers.com

Caroline King – Jag berättar om vår flykt från Sverige och om vår exil.
www.denandraresan.com/
www.pragueworldschooling.blogspot.com

Lainie Liberti – Lainie lämnade USA med sin son 2009. Hon driver den stora gruppen Worldschoolers på facebook. Det var genom henne på en föreläsning 2013 som jag hörde ordet “Worldschooling” första gången. https://projectworldschool.com/

Vad kostar det? Boende?

Bild från www.svobodauceni.cz

Alternativ A) – Inomhus
Du kommer att bo i SvobodUm eller i pensionat U Můrinek som ligger 300m från SvobodUm. (lokalen där lägret hålls heter SvodUm)

  • Vuxen eller barn över 15 år: 300 EUR (eller 7500 CZK)
  • Barn 3-14 år: 152 EUR (eller 3800 CZK)
  • Barn 0-2 år: gratis (utan middag och utan egen säng)

I priset ingår 9 nätter i bekväma och fullt utrustade rum (med sängkläder, handdukar, toalettpapper och tvål) samt en middag varje dag (se avsnitt längre ner om mat och matlagning). Observera att på grund av särskilda rum-storlekar kan du få plats tillsammans med en annan familj.

Alternativ B – Utomhus
Du kommer att bo i ditt eget tält eller husvagn.

  • Vuxen eller barn över 15 år: 196 EUR (eller 4900 CZK)
  • Barn 3-14 år / år: 112 EUR (eller 2800 CZK)
  • Barn 0-2 år: gratis (utan middag)

Priset inkluderar 9 nätter, tillgång till toalett, badrum med dusch, fullt utrustat kök (köksredskap, köksredskap, kylskåp, spis, ugn, mikrovågsugn, diskmaskin, kaffebryggare, smörgåsgrill) samt andra inre utrymmen i SvobodUm . Det ingår också en middag varje dag.

Mat och matlagning

Under lägret kommer du att kunna laga mat i ett fullt utrustat kök. Utöver det kommer det att finnas gemensam middag varje dag. Du kommer att kunna välja mellan ett vegetariskt eller kött-alternativ. Matsedeln kan man ta del av några veckor innan.

Bild från www.svobodauceni.cz

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler dig HÄR på detta Google-formulär.

Hur betalar jag?

Arrangören Svoboda Učení ser helst att läger-avgiften betalas med sunda pengar = Bitcoin. Det finns möjlighet att betala direkt med Bitcoin för att resrvera sin plats. Om du inte vet hur man använder Bitcoin och varför Bitcoin föredras kan du lära dig det på Start Using Bitcoin på svenska. Det kommer förmodligen att finnas möjlighet att betala genom Paypal / Bankkonto också.

När?

Lägret hålls 12-21 juli 2019

Var och hur tar jag mig dit?

Lägret hålls på SvobodUm – unschooling-gården i Tjeckien. Den ligger i byn Jindrichovice pod Smrkem. Det tar ungefär 2-2,5 timmar att köra dit från Prag. Om du flyger till Prag är det bäst att hyra bil. Det är billigt och lätt att köra här. Det går att ta sig till lägret med lokaltrafik också men det tar ganska lång tid då det är flera byten. Det bästa är att använda Google maps eller Mapy.cz för navigering.

Det allra bästa sättet är att köra dit från Sverige. Det ligger nära gränsen till både Tyskland och Polen. Det enklaste är att ta färjan från Trelleborg till Rostock och sedan köra ner. Det tar 5 och en halv timme att köra från Rostock.

Vad mer finns i närområdet?

Detta är en liten alternativ by där man bland annat hittar en demokratisk skola, många hemskolande familjer, lerhus och permakultur. Byn ligger intill ett vackert bergsområde. Där kan man åka skidor och vandra i bergen. Det går linbana upp till toppen. (i Świeradów-Zdrój i Polen). Det finns bara små mataffärer i själva byn så man handlar bäst i Polen eller på vägen dit. Det finns möjlighet att köpa rå mjölk och ägg samt ev frukt och grönsaker i byn.

Det finns ett intressant område där 3 länder möts. Det finns en stor badsjö i Tyskland och vacker natur runtomkring. Vistelsen på SvobodUm kommer innebära en del upptäckter och utflykter. Vi rekommenderar att du reserverar några dagar till att se mer, exempelvis den fantastiska naturen i Bohemian paradise, eller sagoslott som t.ex Karlstejn. Du är också välkommen till Prag för att träffa oss worldschoolers här efter lägret.

Hoppas att du beslutar dig för att komma på lägret. Jag skulle bli väldigt glad om de svenska familjerna som kommer kunde skriva en rad till mig så att jag vet hur många som kommer. Vi har personligen besökt Svobodum och träffat de drivande bakom Svoboda Uceni och kan gå i god för dem.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments