En födelsedagsresa till sjöområdet Trebonsko

Vi hade ett födelsedagsbarn som skulle fylla 9 år. Därför begav vi oss på en liten födelsedagsresa. Egentligen ville födelsedagsbarnet att turen skulle ha gått till ett bergsområde med en sjö på nästan 1000 meters höjd men det visade sig vara för kallt för den här typen av resa då den skulle handla om vatten och det var en överraskning vad vi skulle göra där så vi fick tänka om och hitta ett varmare alternativ.

Jag gjorde istället om rutten i sista minut och planerade ordentligt efter vädret och en komfortnivå som skulle vara okej så att det skulle passa hela familjen. Däremot har vi sparat sjön-i-bergen-rutten till sommaren. Det blir perfekt när det blir hett i Prag! Istället för att åka norrut begav vi oss alltså söderut. Vi kom iväg vid lunchtid först och hann stanna till vid staden Pisek där vi kunde utforska ett gammalt vattenkraftsverk. På kvällen nådde vi campingplatsen U Piskovna (vid sand-sjön) som låg precis vid en av Třeboňsko-sjöarna.

Edward och stranden i skymningen.

Třeboňsko ligger i södra Tjeckien nära gränsen till Österrike. Eftersom det knappt finns några naturliga sjöar här i Tjeckien men många floder har det under historien funnits en strävan för människorna att göra dammar och sjöar. Třeboňsko är ett stort område med konstgjorda sjöar där många grävts under medeltiden för att kunna fiska och få ett fint sjö-landskap. Det finns ungefär 6000 sjöar. En del av dem är vattenfyllda stenbrott men de flesta är dammar som kallas för “rybnik” på Tjeckiska. Den som vi bodde intill såg ut som en helt vanlig sjö med långgrund strand, mycket sand och ganska klart vatten.

Stranden vid U Piskovna.

Eftersom vi saknar vattnet som vi hade närhet till när vi bodde i Sverige försöker vi hitta det där vi är istället. Vi bodde vid ett fantastiskt sjöområde nära havet på västkusten. Det här var dock helt okej som ett tillfälligt substitut, och det var extra kul med campingen också. Eftersom det är kyligt på nätterna i april ville jag inte tälta ute med Edward så jag fick ett rum på camping-hotellet medan resten av familjen tältade utanför till den tjeckiska prislappen 400 SEK för två nätter. Enbart en annan gäst bodde på campingen – ett Österrikiskt par i medelåldern som bodde i husbil.

Födelsedags-frukost. Gröt som vi kokat över elden och liten buffé!

Det var helt knäpptyst på nätterna så man kunde höra naturens ljud från skogen. Vårt födelsedagsbarn Winston skulle få åka på en kanot-tur till födelsedagen, så vi gjorde det. Han ville äta pizza till lunch, så då körde vi till den närmsta större staden i Österrike som låg 20 minuter bort. Följande dag åkte vi på en längre kanot-trekking utan Edward och Paul. Det tog nästan 4 timmar. Det innebar en hel del kanot-trekking på land också. Bland annat för att bära kanoten från den första sjön till ån och sedan till den andra sjön.

De stora killarna och jag paddlar iväg!

Vi fick kanot-trekka på land också för att några träd hade fallit och blockerat vår väg. Då fick vi klättra uppför den höga eroderade sandbanken med kanoten och genom bushen. När vi kom hem och jag frågade vad de tyckte om kanot-trippen så svarade de att träd-incidenten var den mest spännande händelsen på dagen. Det var också kul med magkittlande mini-vattenfall, diverse träd i vägen och vilt vatten som gjorde att vi ständigt fick vara på vår vakt. Jag filmade äventyret. (Men inte de mest spännande bitarna såklart där jag behövde manövrera kanoten). Se vår film nedan från Třeboň-resan!

Efter födelsedagsresan firade vi Winston med vänner i Stromovka-parken vid bad-dammen. Det var lite för kyligt för att bada. Föregående dag var det 28c och denna dag var det ungefär 10 grader kallare. Men vi hade lite sol och kunde fira med 3 speciella tårtor som jag fick hjälp av Ulrika att baka. De blev inte som vi planerade men åts upp ändå. Vi hade fiskdamm också. Längs med bad-dammen kunde vi höra grodorna kväka högt. Winston var nöjd med kalaset.

En banoffi-tårta där grädden smälte, en pannkakstårta som blev trampad på av misstag och en citronpaj som blev bränd. Den sistnämnda var godast.
Fiskdamm. Vi har infört en svensk tradition här kanske!
Edward som tycker om ankor så mycket fick se på ankungar med Dorothy!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments