Hemskolnings-experiment: från ägg till padda

I slutet av mars hade barnen hittat ägg som såg ut att vara grodägg i en av dammarna i vår lokala park så vi begav oss till en djuraffär och köpte ett billigt akvarium och inredde det med planen att vi skulle få se små grodor växa upp och studera deras utveckling som ett slags hemskolnings-projekt. De första äggen stoppades in i en plastbalja med kranvatten innan vi hade hunnit skaffa akvariet. Barnen stoppade även i en träbit för att göra miljön “naturlig”.

Kort därefter såg vi att äggen hade brustit och spridit en svart oljeliknande vätska i det grumliga bruna vattnet som bildats från träbiten. Vi lärde oss att äggen behövde ha vattnet som de kom från. Så vi gick till dammen och tog med oss en till omgång ägg. Även dessa dog eftersom vattnet blev förorenat under tiden vi hade begett oss på en kortvarig resa. Vi behövde syresätta vattnet, så pappan och barnen gjorde en arduino-akvariepump. Vi gjorde ett 3:e sista försök. Denna gång såg vi till att vara riktigt noggranna. Efter ungefär en vecka kunde vi skåda hur äggen blev till små spermie-liknande grodyngel som simmade runt.

Akvariet med saker som äggen satt fast på i dammen.

I vattnet som vi tagit med från dammen kunde vi se hur maskar och små räk-liknande insekter simmade runt. Det verkade som att grodynglena åt dem. De följande veckorna kunde vi skåda hur de utvecklade bakben. När de blev större gav vi dem vanlig fiskmat (flingor).

Efter några veckor blev äggen till yngel.

Vid denna tidpunkt råkade vi ut för en till massdöd tyvärr. På bara en dag hade vattenkvalitén blivit riktigt grumlig. Jag såg att många dött och fick spendera dagen med att noggrant sålla ut de döda kropparna och rensa stenarna. På bottnen låg saker som inte skulle vara där som t.ex. cashewnötter och annan mat som någon förmodligen hade gett grodynglena med goda avsikter. De överlevande (ungefär en fjärdedel av dem) fick spendera dagen i en plastburk medan vi hämtade nytt vatten från dammen.

Nu hade de flesta utvecklat bakben och några utvecklat armar.

Tiden efter det kunde vi se hur armarna utvecklades och hur grodynglena gradvis började se ut som riktiga grodor. Vi bytte vatten med jämna mellanrum och fortsatte ge dem fiskmat som de åt. De utvecklade ögon, och kunde ta sig upp på stenarna i akvariet. Gradvis försvann svansen tills att den var helt borta. Då upptäckte vi en ny omgång grod-död och bytte vatten direkt. Det verkade inte ha någon effekt för varje gång någon groda utvecklats fullt ut hittade vi den död senare på dagen. Det verkade som att de behövde något annat.

Vi släppte ut några av dem och läste på, och kom fram till att detta inte alls var grodor utan paddor. Det är förmodligen 12 veckor gamla paddor vi släppt ut. Då behöver de leva på land men ha tillgång till vatten. Paddor lägger ägg i band och det var sådana ägg vi hittat. Grodor lägger ägg i klumpar. Paddor lägger tydligen 3000-6000 ägg i flera meter långa band.

Vi satte de som hade armar på ett näckrosblad ungefär på platsen där de hittades. Paddan hade lagt äggen precis där ankorna matas så där hade de kanske blivit uppätna så därför satte vi ut dem lite längre bort

Efter att två till paddor dött som vi hade tänkt släppa ut samma dag beslutade vi oss för att ta allihop till dammen. Har vi gjort paddorna en tjänst? Jag tror det, då vi läst att det blir ungefär 5 fullvuxna grodor av 3000 ägg, så förmodligen är det något liknande för paddor. I dammen hade de nog blivit fiskmat. Det tar 1 år för paddorna att bli könsmogna. Det har varit otroligt lärorikt att se utvecklingen och se vad som krävs för att de ska utvecklas fullt ut. Vi hoppas att de 11 paddor som vi släppt ut mår bra i dammen. Idag hörde vi högljudda kväkningar i vassen runt dammarna, så vi tror att det är parningssånger för paddor eller grodor så det verkar som att det finns ganska många där.

Kort film om paddyngelexperimentet
Dammarna i Stromovka-parken är fulla av liv. Här syns en sothöne-familj. (i verkligheten kunde vi också se karpar simma under dem)
Idag hittade vi fler band med padd-ägg i en annan dam. Här kunde vi tydligt se att de lagts i två rader och hur långa de var. De första som vi hittat hade varit intrasslade i en gren. Dessa låg perfekt längs med bottnen så att man kunde se formen.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments