Staden Pisek, floden och vattenkraftverket

Jag ville så gärna utforska Písek som är en vacker medeltida stad i södra Tjeckien. Det var en del av en annan utflykt som skulle gå längre söderut så det medeltida Písek blev ett perfekt stopp halvvägs dit. Staden som har ungefär 30 000 invånare har befolkats sedan ca 3000 år men omnämndes först som stad i ett dokument skrivet år 1243 av kung Wenclesa. Písek betyder sand på tjeckiska.

En trädgård i Pisek.

Här har det vaskats guld och namnet kommer från “Na písku ” (på sanden). Písek är en söt liten stad med vacker arkitektur och en stenbro som är ännu äldre än Karlsbron i Prag. Den har varit en av Centraleuropas rikaste städer. Vi parkerade bilen på torget och vandrade ner mot floden på de tysta kullerstensgatorna.

Konstskolan Dům U Koulí

Vi skulle ta oss till ett känt museum för barn men gick nästan förbi ett vattenkraft-museum som också är Tjeckiens äldsta vattenkraftverk från 1887. Det gick inte att gå förbi utan att gå in där och utforska så vi gjorde det och stannade så lång tid att vi fick skippa muséet vi egentligen skulle gå till. Vi lärde oss om Tjeckiens “Edison”, František Křižík, som uppfann olika saker som exempelvis en speciell slags lampa med stor skärm. Han byggde också kraftverksanläggningar.

Inuti muséet.
Här kunde man se posters med varningar för elen. Den till vänster betyder “varning för spänning.”
En gammal turbin.
Kamremmen som drivs av turbinerna.
Maskineriet förde ett ordentligt oväsen.

Det var inte bara ett museum utan faktiskt ett riktigt vattenkraftverk där man kunde se hela maskineriet. Edward blev rädd för oljudet så jag väntade utanför med honom. Det var intressant att se. Vattnet i floden (Vltava) såg klart ut. Vi vandrade vidare och åt glass vid stenbron.

Fördämningen innan vattenkraftverket.
Utsikt mot stenbron.
Promenad på jakt efter glass och bro.
Henry bland många tusenskönor och maskrosor!
Bron var utsmyckad av gudomligt vackra statyer som dessa.
Stenbron från andra sidan.
Glass-paus här!

Sedan gick färden vidare söderut..

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments