Bland stridsvagnar och missiler på Lešany militärmuseum

Finessen med unschooling är att man nördar in sig totalt i vissa saker. Just nu är en sådan sak militärhistoria för våra två äldsta pojkar. De slukar bok efter bok. En favoritfilm är “Battle of britain” och en annan “Zulu”. När vi upptäcker något nytt museum / event om militärhistoria går vi dit. Det finns ett stort militärhistoriskt museum som ligger 40 km utanför Prag som inte har öppet så ofta. Denna dag hade de öppet så vi begav oss dit.

Eftersom vi praktiserar unschooling så öser vi på mer av det som barnen är intresserade av. Det senaste halvåret är det historia och särskilt militärhistoria. Bland just hemundervisade pojkar verkar det som att krigslekar, lekar med svärd och nerfpistoler är rätt vanligt som om det fanns en naturlig dragningskraft till vapen. Det borde vara en följd av genetisk programmering från de hundratusentals år våra män har skyddat oss så att vi har kunnat skydda våra barn och ta hand familjernas välmående vilket är orsaken till att vi finns idag. Precis som lejonungar brottas med varann brottas även våra pojkar med deras närmsta vänner.

Ingången till Vojenské Technicke Muzeum Lešany (Det krigstekniska museet i Lešany)

Här finns över 700 stridsvagnar, missiler samt andra fordon och vapen från Tjeckoslovakien, f.d Sovjetunionen och ett flertal andra länder i ca 10 stora hallar och en stor yta utomhus. Museet har en billig affär och en servering också. Det ligger nära floden Sázava så man kan kombinera besöket med bad/kanottur också.

Vi försökte ta en familjebild framför en rosa stridsvagn, men killarna var på bushumör såklart!
En tysk tågvagn med radar som ursprungligen byggdes 1909 och användes till 1954.
Det fanns en hall med missiler. Där kunde man läsa att raketer och missiler uppfanns redan på 1200-talet i Kina.
Det fanns många fordon med missiler på.
Artillerivagnar.
Det fanns ca 10 hallar fulla med olika slags fordon.
Radar.
Edward med en stridsvagn som användes i gulfkriget.
Det fanns långa rader av stridsvagnar i sådana här stora öppna hallar.
En småläskig inomhus-utställning ackompanjerad med ljud från bomber som faller som man fick gå igenom.
Man fick ducka under den här stridsvagnen.
Många fler missiler kunde man se på utställningarna utomhus. Jag tror vi missade en del. Det fanns så mycket att se!
Paus för lek på en stridsvagns-lekplats. Man kunde leka inuti stridsvagnen också.
På en väldigt billig uteservering.
Hall med kanoner.
Visste du att Skoda, alltså bilföretaget, också tillverkade vapen? Här fanns en hel hall med Skoda-kanoner.

Det var hett att vi sökte svalka direkt efter besöket. Museét i Lešany ligger nära Sázava-floden. Här kan man paddla kanot och bada i den uppdämda Slapy-sjön. Det finns stränder här och var. Vi hittade en som var okej och inom rimligt avstånd. Där badade vi och paddlade tills att det blev dags att fara hem.

På museét fanns det en affär där man kunde köpa kläder, leksaker och märkliga krigssaker. Pojkarna valde ett paket med små soldater och stridsvagnar i plast. När det blev för kallt i vattnet passade de på att leka krigslekar i gräset.

De blev så inspirerade av Lešany-besöket att de forfarande, efter nästan 2 månader, leker med plastsoldaterna. Trupperna har fått utöka lite så vi har gjort inköp två gånger till av billiga plast-soldater. Dessa leker killarna med hemma och på resor. De bygger skyttegravar och bunkrar med Edwards trä-klossar.

Boksamlingen har utökat också. I Prag finns en billig bokaffär med böcker på engelska som heter “Budget books”. Där har vi bland annat köpt “Big history” som är en tjock bok om hela människans och alltings historia.

Några av böckerna som ofta blir lästa just nu.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments