Botanicus hantverks-by och trädgård

En kort bilresa utanför Prag hittar man”Botanicus“. Här finns det ett “craft centre”, uppvisningar av hantverk och uppträdanden, samt en botanisk trädgård. Man kan testa olika saker som att trycka pengar (bokstavligen), vaska guld, trycka mönster med en tryckpress, göra eget papper och stöpa egna ljus. En rolig plats att spendera en lördag med familjen på.

Det kostar 280 korunas för en familjebiljett – alltså lite mer än 100 svenska kronor. Det fungerar såhär att man växlar in tjeckisk koruna mot den lokala valutan “grosch” som man sedan får använda för att testa olika hantverk eller köpa mat för. 1 grosch = 10 tjeckiska korunas. Såhär mycket kostar de olika aktiviteterna till exempel. Det finns fler aktiviteter än de som listas här.

Printing press               2 groschs                      Paper making                     2 groschs 
Wood carving               3 groschs                      Rope-works                        2 groschs
Gold panning                2 groschs                      Soap making                      5 groschs
Candle making             3 groschs                      Stone Polishing               4-5 groschs

Det finns en botanisk trädgård, hagar med djur i, en labyrint och en hantverksby som ser ut som en medeltida by. Det går runt personer i rustningar och medeltida kläder. Henry testade tryckpressen och fick sedan ta hem pappret med mönstret som han tryckt på.

Det var ganska tungt så han fick lite hjälp av personen som jobbade där.
Såhär blev resultatet!
Sedan fick de vaska “guld” Eller snarare pyrit.

Jag och Edward tog en promenad i botaniska trädgården så att Paul och pojkarna skulle kunna koncentrera sig på hantverksprojekten. De fortsatte vaska ett bra tag till, gjorde egna rep och stöpte ljus. Det fanns ekologiska odlingar. Man kunde köpa de färdiga produkterna härifrån också.

Edward var riktigt förtjust i de färgglada salladshuvudena.
Vi hittade en mini-traktor med vagn. I bakgrunden syns en trädgårdsdekoration som ser ut som en donut.
Det fanns gäss, ankor, en påfågelsfamilj.och en sugga samt några får.
Edward undersökte växterna och vi pratade om dem när jag visste vad det var.
Lite här och var fanns det saker som verkade vara “modern konst”.
Vi hittade “jättenötter”.
Och en konstig oval pelare i trä.
Sedan hittade vi Winston och Henry samt Paul i ljus-verkstaden där de stöpte varsitt ljus.
Winston fick forma tvålmassa med en massa örter i.
Det blev ett flygplan. Tanten som var ansvarig för tvålverkstaden blev inte förtjust när hon skulle slå in flygplanet när det var färdigt för hon tyckte att massan skulle formas som bollar eller fyrkantiga bitar.
Winston och Henry gjorde var sitt rep.
Edward kunde inte delta i så många av aktiviteterna förutom guldvaskningen men han utforskade omgivningen och en vuxen fick följa med honom medan den andra var med de äldre killarna.

Det var hett och vi var trötta så vi fick avbryta besöket men det fanns mycket att hitta på som vi kan ha kvar till ett framtida besök, till exempel att gå vilse i en labyrint, smida järn eller karva i trä! En kort film/bildspel om dagen kan man se här:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments