Rapport från Worldschooling-lägret i Tjeckien

Nya och gamla vänner, lek, inspiration, föreläsningar och workshops. Fartfulla dagar med rum för avkoppling. Lite äventyr och tur i oturen. Gemenskap, igenkänning, initiativ-tagande och nya möjligheter. Detta är worldschoolinglägret 2019 i Tjeckien. Välkommen till berättelsen om den.

Kort om lägret och Svoboda Uceni

Jag har tidigare berättat om vinterbesöket på den den tjeckiska unschooling-organisationen Svoboda Učení unschooling-gård “Svobodum”. Svoboda Uceni är en organisation som drivs för unschoolare av unschoolare här i Tjeckien. De finns i hela landet och organiserar olika events, är ofta med i media samt marknadsför sig på annat sätt och arrangerar retreats som detta worldschooling-läger. Svoboda betyder frihet och Uceni betyder lärande. Deras manifest går att läsa här.

Bild från Svoboda Učení på ett av de dagliga kvällsmötena.
Det fanns alltid någon som ville hitta på något eller tid för spontan lek när det inte fanns något inplanerat.
Gemensam middag serveras. Grillat kött och vegetariska alternativ denna dag.

Worldschooling-lägret är det första offentliga internationella eventet här. 95 personer från olika länder deltog helt eller delvis under de 9 dagar som lägret hölls. Det fanns olika slags boendemöjligheter som t.ex. boende i gemensamhetslokalen, i stugor, i pensionatet bredvid eller camping.

Vänners husvagn som ser extra episk ut i solnedgången!

Aktiviteter

Schemat var delvis bestämt i förväg med gott om rum för spontana aktiviteter. Det är bäst att anpassa efter gruppen eftersom man inte vet i förväg hur gruppdynamiken ser ut. Såhär kunde en dag se ut:

Vid föreläsningar och workshops erbjöds barnpassning av Katka som lekte och pysslade med barnen. Många olika slags familjer deltog i lägret. Både intresserade och familjer som redan world/unschoolade. Det fanns barn i alla åldrar också från 0-20 ungefär. Deltagarna hade också olika slags livsstilar men de gemensamma nämnarna var nog familjen, miljön, hälsan och ett liv utan statens inblandning i barnens utbildning. Både organisatörerna och deltagare erbjöd aktiviteter som var frivilliga att delta i.

Till exempel erbjöds ridning..
..Eller en tur med häst och vagn.
En svensk familj tog med sig kubb och visade hur man spelade.
En familj arrangerade en “strumpdocks-workshop”.
Lainie och Miro från Project worldschool arrangerade en workshop för att skapa ett “worldschooling mind set”.
Jag berättade om att lämna Sverige och situationen där i min föreläsning “Leaving Sweden”.
En marknadsdag för barnen i trädgården där de kunde sälja saker.
Men King-barnen ville sälja nästan varje dag. Henry hade förberett menyer för hans smörgåsbutik “Sandy witches” och Winston sålde te och kaffe.
Föreläsning med Miro och Lainie om “The etics behind worldschooling”
Varje dag kl 18 hölls ett möte för att stämma av i gruppen, och informera om morgondagens aktiviteter.

Filmen Self taught

Filmregissören Jeremy Stuart som gör filmer om hemundervisning och självstyrd inlärning hade precis släppt filmen “Self taught” som berättar om vuxna personer som lärt sig att lära sig själva. Det är oerhört inspirerande för de som inte vet så mycket om självstyrd inlärning. Jag skulle önska att alla lärare och politiker i hela Sverige skulle se filmen.

Försöker se filmen samtidigt som Edward hoppar från min mage! Det var annars ganska avslappnat med familjer som låg på madrasser och kuddar och småbarn som lekte med duplo en bit bort.

Det går liksom inte att säga emot att självstyrd inlärning är ett effektivt och hälsosamt alternativ för inlärning för hela livet efter att man har sett den. Vi träffade Jeremy Stuart för några år sedan och arrangerade en filmvisning av hans tidigare film “Class Dismissed” på Paralelni Polis tillsammans med Svoboda Uceni. Han unschoolar sin dotter och jobbar annars med stora produktioner som t.ex. Starwars. Du kan ladda ner/streama filmen HÄR

Parallell hippie-festival i Wolimierz i Polen

Unschooling-gården ligger bara några kilometer bort från gränsen till Polen. Här finns ganska höga berg och en skidort. Och vacker natur. I det lilla samhället Wolimierz finns en plats i naturen där det ofta hålls festivaler. Det är familjevänligt. Lekplatserna är i trä mestadels och är helt gjorda för hand och målade i fantasifulla färger och mönster.

Under samma helg som worldschooling-lägret började hölls hippie-festivalen “La Consciencia colectiva” (Det gemensamma medvetandet). Lägrets arrangörer föreslog ett samarbete så vi som var voluntärer ordnade en diskussions-workshop för de nyfikna festival-deltagarna. Vi samlades i en ring i ett mörkt rum där de tända värmeljusen i mitten bjöd in till samtal. Alla worldschoolers som ville delta berättade om sina historier och fick frågor. Deltagarna var inte helt främmande för unschooling och worldschooling vilket var kul.

Lägerelden framför “stationshuset”.
En busig Edward som dansar omkring mig, och sedan ut genom ingången med pappan till lekplatsen för att vi ska kunna berätta historierna i lugn och ro.
Lekplats med hembyggda linbanor, gungor och annat att leka på och i.
Det fanns en rolig buss-restaurang. Det rådde köttförbud på festivalen men Paul frågade runt och här kunde han köpa en korv som inte fanns på menyn “under bordet”.
Permakultur, jättestora “svampar”, Tipi-tält, husvagnar och en blå torso.

“Skanzen-museum” och en demokratisk skola

Det finns ungefär 15 unschoolade barn i byn som går i den demokratiska skolan här 3 dagar i veckan. Det är ingen “riktig” skola utan en slags förening för hemundervisande familjer. Här kan barnen umgås med varann och delta i frivilliga aktiviteter. Det är också ett friluftsmuseum, som en slags mini-skansen. Med traditionella byggnader och miljövänligt tänk. Familjen som driver Skanzen har renoverat och arrangerat marken helt själva.

De har grävt sjöar, dammar, och lett dit dricksvatten från en naturlig källa 300 meter bort. Det finns bland annat permakultur-odlingar, en gammaldags kvarn, ett solpanels-kök, en smedja och en keramikverkstad. Under besöket fick vi prova på olika aktiviteter som exempelvis ridning, smide, bågskytte och keramik.

Huvudbyggnaden syns i bakgrunden. Det finns en liten damm med en strand.
Den fina trädgården attraherade många olika slags fjärilar och bin.
Det fanns en riktigt mysig gammaldags släde i stallet!
Henry får testa att smida järn för första gången.
Den mysiga keramikverkstaden syns i bakgrunden.
De vackra näckrosorna i dammen.
En bro över dammen. Allt har byggts av gårdens ägare.
Kvarnen på fältet.
Permakultur.
Bågskytte.

Ett oväntat fynd på en svampjakt

Worldschoolers utspridda i den djupa skogen mellan Tjeckien och Polen.

Det var ungefär 10-15 familjer som ville följa med och plocka svamp. Vi var en liten karavan bilar som åkte iväg mot den djupaste närmsta skogen en bit bort. Väl framme hittade jag och barnen ingen ätbar svamp men vi såg giftiga och äckliga svampar som t.ex. stinksvamp. Vi såg en kopparorm och avföring från vildsvin. Våra tungor och fingrar var alldeles lila av all blåbär som vi åt på vägen mot svamparna som vi tänkte plocka. När det nästan var dags att lämna skogen gick jag, Winston och Edward en bit ifrån de andra.

Vi hittade en vit flugsvamp och pratade om den. Sedan såg vi mera vitt bland mossan och blåbärsriset. Jag trodde det var fler flugsvampar. Men vid närmare inspektion såg vi detta:

En dinosaurie kanske? föreslog Winston
Winston visade upp fyndet för de nyfikna i vårt sällskap.
Skogarna här påminner om de svenska. Det är ungefär samma slags växtlighet här.
Edward utforskar “djungeln” längs vägkanten med en av voluntärerna Ladka.
Den stora tanden som sticker ut avslöjar att det är ett vildsvin. Nu finns vildsvinsskallen att beskåda i en av stugorna på Svobodum.

Ett sammanförande tur-i-oturen

Tidigt på morgonen (för oss är kl 8 mycket tidigt) bestämde jag att vi skulle åka till Lidl i den närliggande staden Frydlant för att handla frukost. Henry och Edward följde med. På vägen tillbaka hörde jag märkliga ljud från däcket och stannade till några hundra meter därifrån. Punktering! Och en ensam mamma med ett gråtande barn (en oförsiktigt tant hade kört in en kundvagn på Edward i Lidl) och en 7-åring. Jag ammade på trottoaren tills att Edward blivit lugnare och letade efter reservdäcket. Det var en konst att möblera om i bilen bärandes på ett barn på höften.

Spännande dag som kunde ha gått riktigt illa utan worldschoolers!

Till min undsättning kom först en vän som också handlat på Lidl. Det fanns inga verktyg i bilen för att ta av däcket. En till familj kom förbi men de hade inget verktyg heller i sin bil. Däckverkstaden som låg 200 meter bort hade sommarstängt. Efter många om och men och inställd kubb som fick planeras längre fram istället på grund av att kubbspelet låg i den andra bilen, kom en tredje familj för att hjälpa till. Med ett fjärde sällskaps verktyg..som gick sönder! Men familj nummer 3 stannade kvar medan jag bytte av med Paul så att barnen kunde komma tillbaka till lägret. Efter 6 timmar var bilen fixad och hade nya däck. Tack vare gemensamma krafter från worldschoolers kunde vi lösa problemet och detta äventyr blev en liten anekdot i sig.

Slutliga tankar om lägret

En av mötena på kvällarna. Man kan grilla kaka på elden!

Jag kände till en del av deltagarna sedan innan, dels vänner till oss och core-medlemmarna i den tjeckiska unschooling-organisationen. Lite mer än hälften av deltagarna var tjeckiska familjer. Det var 3 familjer från Sverige, några från Tyskland, Luxemburg, Slovakien, USA och Polen. Det var roligt att lära känna så många nya familjer på lägret och få inbjudningar kors och tvärs, samt även kunna bjuda tillbaka. Det har kommit, och kommer komma mer gott ur detta tror jag.

Jag höll ett litet föredrag om situationen i Sverige, varför vi var tvungna att lämna och hur vi gjorde vår nackdel till en fördel. Det kändes skönt att ha berättat det för deltagarna som var med. Det finns absolut en särskild respekt för svenska skolflyktingsfamiljer här eftersom de tjeckiska familjerna redan har upplevt kommunismen och kan dra paralleller.

Nästa år hålls detta fantastiska worldschooling-läger igen så skriv ner 17-26:e juli 2020 i din kalender. Vi hoppas givetvis att det ska komma så många frihetstörstande svenska familjer som möjligt.

Eftermiddagsmagi
Kvällsmagi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments