Romerska spår, akvariet och havet vid Pula

I Pula finns världens bäst bevarade amfiteater. Det är som ett annat slags Colosseum men finare och mindre populärt. Det finns förvånansvärt många spår av romersk historia i Pula. Eftersom pojkarna är mycket intresserade av romarriket gjorde vi en avstickare dit. Det finns även ett akvarium som är värt att besöka samt en stor sandstrand i närheten.

Färden fortsatte till den sydligaste punkten på denna resa. Vi lämnade Umag i norra Kroatiska Istrien för att anlända i den gamla romerska staden Pula. Stadens egentliga namn är “Colonia Pietas Iulia Pola”. Den grundades av en familjemedlem i den Julianska ätten. Ordet “Pietas” används för att beskriva känslan av plikt gentemot gudarna, familjen och hemlandet.

Den etymologiska betydelsen av ordet Pola (Polai) blir på ett ungefär tillflyktsort. Man har hittat bevis på att människor (homo erectus) levt i området för ungefär en miljon år sedan. Se den korta videon nedan om våra upptäckter i Pula och runtomkring.

Det romerska Pula

Staden Pula är mest känd för “Pula arena” – en stor välbevarad amfiteater som byggdes mellan år 27 f.kr och 68 e.kr. Här finns det många spännande lämningar från romarriket. Romarna införde bekvämligheter som rinnande vatten och avloppssystem. Det verkar finnas många rester kvar från romarriket. Man kan upptäcka de flesta ifred utan att trängas med andra turister eller behöva betala inträde. Vi strosade omkring i stan utan att ha någon speciell plan och utan att använda oss av en karta. Det behövdes inte för var man än gick fanns det romerska lämningar, fort och mysiga gator att gå på.

Sergijevcis triumfbåge ser man nästan direkt när man kör in mot den undangömda parkeringsplatsen i centrum. Om man går in på gatorna omkring där hittar man mycket att se.
Vi tog en avstickare på en gata som såg mysig ut utan att veta vart den skulle leda.
Där hittade vi en ensam amfiteater. Efter att ha lekt en gladiator-lek besteg vi amfiteatern och gick vidare.
Jag och Winston klättrade upp på den medan de andra gick runt eftersom det var lite för avancerat för Edward.
Så spännande att få gå omkring på en plats med så mycket historia!
Längst upp på berget hittade vi ett fort. De tog inträde. Tyvärr tog de varken kort eller bitcoin så vi letade efter en bankomat, upptäckte att det inte fanns någon i närheten, och gick vidare.
Såhär såg många av husen ut.

Neros mammas hus

Winston pekade ut en skylt som det stod “Agrippinas house” på och frågade om vi kunde gå till Neros mammas hus. Jag var som ett frågetecken. Vem är Agrippina? Och Nero? Kunskaperna om denna del av den romerska historien från de två åren med Latin på gymnasiet var som bortblåsta – om vi ens hade haft med detta på dem. Winston påminde mig om att vi besökt kejsar Neros amfiteater i Neapel några år tidigare och gav en kort bakgrund då både han och Henry läst mycket om romersk historia. Självklart skulle vi gå och titta!

Agrippina föddes i den stad som fick namnet efter henne, Colonia Agrippina (Köln). Hon var först gift med Gnaeus Domitius Ahenobarbus som hon fick sonen Nero med. Liksom sina systrar stod hon i brottsligt förhållande till sin bror Caligula. Hon lyckades genom fula knep att få sin farbror Kejsar Claudius att gifta sig med henne och utnämna hennes son Nero till sin efterträdare. Hon lät förgifta Claudius. Därefter blev Nero kejsare. Agrippina hoppades få styra riket men blev i stället osams med honom vilket ledde till att Agrippina själv på Neros befallning blev mördad.

Winston vandrar obehindrat omkring bland ruinerna. Det fanns inget staket eller skyltar där det stod att man inte fick göra det.
Agrippinas hus ligger omringad av helt vanliga bostadshus.

Mosaik med Dirces straff

Det finns en bit golvmosaik (12 x 6 m) i en undangömd gränd i Pula. Den berättar om ”Dirces straff” där Amphion och Zethus knyter fast Dirce på en arg tjur eftersom Dirce av avundsjuka hade varit grym mot sin mor Antiope. Mosaiken fanns i ett romerskt hus som troligen byggdes år 300 e.kr. Det var välbevarat. På den tiden låg de romerska golven 2 meter under dagens nivå.

Kejsar Augustus tempel

Kejsar Augustus tempel byggdes runt Kristi födelse och ligger vid ett mysigt torg. Hans egentliga namn var Gaius Octavius Thurinus. Han levde mellan år 69 f.kr-14 e.kr. Då kallades han vanligen för Octavianus. Augustus var adopterad av Julius Ceasar som han efterträdde när han mördades år 44 f.kr.

Augustus styre påbörjades med en relativ fred känd som Pax Romana. Han reformerade det romerska skattesystemet, utvecklade vägnät med ett officiellt kurirsystem, upprättade en liten flotta, bildade praetoriangardet och skapade en offentlig polis och styrkor i Rom. Vid hans död förklarades han vara en gud av senaten som skulle dyrkas av romarna. Hans namn Augustus och Caesar upptogs av alla som efterträdde honom. Månaden Sextilis bytte officiellt namn till augusti till hans ära.

Augustus tempel förstördes i andra världskriget 1944 men återuppbyggdes så att man nu kan se det i originalskick. Inuti kan man se en utställning med statyer och berättelser om templet.

Akvariet i Pula

Aquarium Pula ligger i det 130 år gamla fortet “Verudela” som byggdes av det Österrikiska-Ungerska riket. Numera används det historiska fortet för att inhysa hundratals olika slags fiskar och andra marina arter från de norra och södra delarna av Adriatiska havet, lokala sötvattensarter samt några arter från tropikerna. Det var en trevlig plats att spendera eftermiddagen på. Edward sov på cafébordet så att jag kunde ta en paus med att skriva lite sedan gick vi omkring och utforskade akvariet när han hade vaknat.

De trånga hallgångarna mellan de olika rummen med bassänger och akvarier.
Dessa söta små maskliknande ålar gömde sig i sanden och stack upp sina huvuden emellanåt.
Det fanns ett par landdjur också, som denna leguan.

Amfiteatern Arena Pula

Amfiteatern i Pula som kallas för Arena Pula byggdes år 100 e.kr. Det är den 6:e största samt den mest välbevarade amfiteatern i världen. Gladiatorstrider ägde rum i det centrala platta området som kallas arenan, medan åskådarna kunde sitta på stentrappan eller stå i galleriet. Amfiteatern har plats för ungefär 20 000 åskådare. Under medeltiden användes amfiteatern för riddarturneringar och mässor. Idag används den till många olika evenemang som t.ex. konserter och filmfestivaler.

När vi var där fanns det knappt några andra besökare. Vi kunde vandra omkring vid stenvalven och på läktaren ostört. De stora killarna lekte gladiatorer medan Edward sökte skugga under scenen.

Booking.com-trubbel och stranden i Medulin

När det blev dags att ta oss till vårt boende fick vi ett mail där det stod att boendet avbokats på grund av en dubbelbokning från Booking.coms sida. Det var bekymmersamt eftersom det snart var kväll och dags att göra i ordning mat och sova. Min man ringde booking.com för att boka om vilket tog sin tid. Vi åkte mot det nya boendet men när vi kom fram var det ingen där och ingen skulle komma dit på minst en timme. Solen höll på att gå ner och alla var hungriga så vi åt av de snacks som fanns i bilen medan vi väntade på att booking.com skulle återkomma. Vi spenderade nog 1,5 timme på telefon totalt med dem vilket både var dyrt eftersom det var ett USA-nummer och trist eftersom vi spenderade flera timmar med att vänta emellan samtalen och köra runt mellan boendena.

De “kunde inte göra något” eftersom de hade interna problem då de behövde kroatisk kundservice och tiden på dygnet var problematisk. Sent på kvällen fick vi boka av och boka om igen på ett boende med pool i Medulin. Killarna fick bada en kort stund i poolen när det blev mörkt. Middag och läggdags blev kraftigt förskjutna. Efter det här, när booking.com gjorde fel och inte löste det smidigt, och vi fick boka 3 boenden på samma dag, beslöt vi oss för att hitta andra alternativ i fortsättningen. Tråkigt eftersom vi har använt booking.com mycket de senaste åren.

Boendet hann vi i princip bara äta snabbt och sova i. Följande dag checkade vi ut på morgonen och tog oss till stranden i Medulin. Det var en långgrund och bred strand. Vägen från parkeringen till stranden kantades av försäljare med badkläder, flytmadrasser och andra ting. Stranden var av den typen med mycket folk och vilostolar på. Längst bort fanns en camping. Det fanns en äventyrspark och båtar med rutschkana att hyra. Efter booking.com-händelsen, dålig sömn och fortsatt mediedrevs-stress bestämde vi oss för att återvända några dagar tidigare än vad som var tänkt. På vägen tillbaka åkte vi en annan väg. Fortsättning följer!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments