En färgstark höst med lustfullt lärande, samvaro och en dos äventyr

Det har varit full fart i höst och jag ska berätta om några händelser i vår vardag. Vi har sedan sommaren ändrat våra ganska lösa unschooling-rutiner för att få mer struktur på vardagen, och kunna hinna med. Vi följer ingen läroplan och anpassar undervisningen helt för barnen. Det är så kallad självstyrd inlärning fast med “vissa ramar”. Vi har 5 familje-medlemmar och 5 personers behov som ska uppfyllas så lite mer struktur var välkommet så här efter att ha befunnit sig i bebisbubblan i knappt två år.

Vi har haft fullt upp tidigare ändå, men det har varit mer fokus på Edward och att ta saker som de kommer. Nu när killarna är äldre har deras behov ändrats. Dessutom har det hänt många nya saker i vår sfär.

Hackers Congress och föräldra-hobbies

Vi föräldrar har också fått tid mer till våra egna hobbies fast vi egentligen inte har tid. Pappan spelar squash med en vän, och jag simmar när jag hinner med en vän. Under hösten hålls den efterlängtade konferensen Hackers Congress, där årets tema var “opt out” vilket innebär att årets föreläsningar handlade om sätt att ta sig ur systemet. Konferensen var betydligt dyrare än innan men höll mycket hög kvalitet.

Många av föreläsningarna har lagts ut på Youtube och är väl värda att se. Favoriterna detta år var Paul Rosenberg som hade familjen som tema för hans “opt-out”, Li Zhao Schoollands berättelse om kommunismens Kina, samt Sondre Bjellås om att bygga sin egen stad.

Winston och Henry hängde med på flera föreläsningar, var modiga och ställde frågor i micken. Det var ca 700 deltagare totalt. I hallen utanför “Slevarna”-föreläsningssalen fanns det utställare. En av dem var en krypto-börs som ordnade kemi-experiment med torr-is och flytande kväve. Killarna fick hjälpa till. Det visade sig att Olga som gjorde experimenten också var intresserad av worldschooling då hon hade en jämnårig dotter, samt dessutom hade en vän som ordnade kemi-workshops för barn.

Winston känner på temperaturen. Här har Olga hällt i lite flytande kväve i vatten som är färgad med vanlig blå hushållsfärg.
Winston och Henry får hjälpa till att laga “frozen cornflakes” med torr-is (frusen koldioxid)

På konferensen gick också våra goda vänner Ulrika och Pontus som har bloggen Ankorpåvift med deras dotter, och många vänner i våra kretsar, både Pragbor, svenskar och andra som rest hit. Precis som de andra gångerna vi har varit här har det varit en härligt positiv stämning långt innan och efter konferensen.

3 Dissedent-mammor tar en öl-paus.
Några hade byggt en Bitcoin Lightning ATM med delar som man kan bygga med själv som t.ex. raspberry pi och kartonger.
Li Zhao Schoolland förklarade det farliga med likvärdighet. Det är precis detta som sker i Sverige men inte på samma sätt som i Kina under kommunismen. Man kan se att i rättvisans namn ska det vara lika (dålig) skola, sjukvård, och bostadsköer för alla.
Vi hade trevligt på kvällarna också, både innan, under och efter konferensen.

Botaniska och pumpa-tider

Under några av höstens träffar har vi åkt till Botaniska trädgården som är en av våra favoritplatser i Prag. Den senaste träffen där råkade vara med frihetliga familjer från Sverige, Tjeckien och ett par andra länder. De hade en pumpa-utställning. Just denna dag var det ganska dåligt väder och regnade så vi fick söka skydd i tipi-tälten. Men innan och efter det var det ganska skönt fast det var mulet.

Botaniska trädgården är sprudlande färgglad nästan året runt.
En del av pumpa-utställningen.
Vid ett annat tillfälle deltog vi i en pumpaaktivitet för familjer i ett svenskt öl-cafe som heter Lya beer cafe.

Badutflykt till Jezero Křenek

Vi åkte till stranden med vår familj och två till. Henry var riktigt modig och badade i mitten av oktober. Det var 27 c och soligt hela dagen. Det fanns andra som badade fast det var iskallt. Vi grillade också.

Křenek-sjön ligger ungefär en halvtimmes bilresa från Prag.
Skönt att få en extra-sommar och kunna grilla!

Utomhus-leklandet Mirakulum

Vi gjorde en dagsutflykt med 3 andra libertarian-hemskolnings-familjer till ett rolig park som heter Mirakulum under den sista dagen som det var öppet för säsongen, under sista helgen i oktober. Det var sommarvarmt och många besökare. Den är belägen ungefär 40 minuter med bil från Prag i ett gammalt militärt område.

Mirakulum är ett stort område med klätterställningar, lekslott, enorma gungor och allt möjligt för lek för barn och vuxna.

Edward älskade bebis-linbanan. Vi fastnade där i minst en halvtimme. Vi åkte med linbanan medan vi väntade på de andra. Winston och Henry hade försvunnit iväg flera gånger. När man kommer in får man armband som man skriver telefonnumret på och sätter på barnet. Jag kan tänka mig att det finns en orsak till det! Vi väntade på att få åka med stridsvagnen (ja, där fanns också ett militärt lekland där familjerna får åka runt i en riktig stridsvagn) men vi missade sista turen eftersom killarna försvann.

Till slut hittade Paul dem.

När vi tröttnat på att vänta tog jag med Edward på tåget som råkade åka till en militärby med riktiga fordon, och låtsas-skyttegravar som föreställer de amerikanska i Vietnam. Jag hamnade på samma tåg som Liberland-presidenten Vit som också anslöt sig till vårt sällskap. Hans fru och äldsta son hade kommit bort. Även om vi åkte hit med tre andra familjer hann vi knappt ses ändå för det var ett heltidsjobb för vår familj att dela upp oss och hålla koll på Edward eller de två äldre som for åt olika håll. Vi hjälptes åt med småttingarna i militärbyn och hittade sen våra familjer som kommit bort. När vi kom hem var barnen riktigt trötta och sov gott.

Edward i en låtsas-skyttegrav.

Vardagen i Holešovice

Winston och Henry har “tutors” i två ämnen regelbundet under hösten efter samråd med dem, i matematik, och svenska då vi känner att vi behöver lite extra stöd för det just nu. Det fungerar då det är två riktigt bra lärare och de gillar lektionerna. De får uppgifter att göra hemma och det blir en positiv rutin. Matematik, skrivning och läsning är 3 saker som vi i vår familj vill att de gör utanför unschoolingen, vill att de ska bli mer intresserade av och som vi jämför med den brittiska läroplanen.

Annars rullar vardagen på som den gjort innan. Vi träffar worldschoolers flera gånger i veckan, gör utflykter ofta och har olika projekt som vi håller på med. Winston har läst Harry Potter-böckerna flera gånger och Henry fortsätter att läsa böcker om militärhistoria och biologi. Nu har han bestämt sig att han vill lära sig om fåglar och läser fågelböcker. Vi går, cyklar eller åker spårvagn till vår favorit-park Stromovka med jämna mellanrum. Det blir naturligt att lekträffar planeras där då det finns mycket att hitta på och den är väldigt stor.

Vem skulle kunna ana att detta är en park nästan mitt i en huvudstad?
Dammarna är en favorit-del i parken. Här finns det en flotte som man tar sig fram mellan ön och “fastlandet” genom att dra i ett rep.
Jag är glad att Winston och Henry går på Taekwondo 3 gånger i veckan. Inte bara är det en rolig sport där man får träning och lär sig självförsvar utan det är bra för den mentala hälsan också. Lillebror vill såklart vara med!
Lådfortsbyggnation har varit en aktivitet denna höst. Här syns Henrys tvåvånings-fort.

Kokořinskogen med svenska hackers congress-besökare

I samband med Hackers Congress samlas det många frihetstörstande personer här och det är förvånansvärt många svenskar. Vi känner redan till de flesta. Så vi for med några av dem på dagsutflykt till Kokořinskogen efter Hackers Congress och besökte både slott och djupa skogar. Kokořin är ett stort naturområde som tidigare har varit havsbotten för ungefär 400 miljoner år sedan. Det finns många grottor och märkliga formationer i den mjuka sandstenen. Det finns ett stort sago-slott också. Denna dag var det öppet så vi besteg tornet.

Ett riktigt sagoslott med tinnar och torn och en bro.
Vi promenerade i skogen och hittade en plats för en lägereld högst upp på klippan.

Utflykt med worldschoolers till djävulshuvudena

I mitt sökande efter struktur har jag ordnat några fredagsutflykter för worldschooling-gruppen. Vi har tagit oss till skogar eller parker när vädret har varit behagligt. En av dagarna åkte vi till djävulshuvudena Čertovy hlavy som ligger i Želízy i Kokořínskogen med två andra familjer. Detta är en helt underbar skog som vi åkt till flera gånger och som jag har skrivit om tidigare här och här.

Djävulshuvudena är kreationer av konstnären Václav Levy från 1840-talet
Vi gick vilse trots att vi hade GPS, men det verkade som den snurrade runt och levde sitt eget liv långt borta i skogen. Sen hittade vi rätt igen. Vi gick inte in så långt i skogen. Det bästa med utflykten enligt barnen var att gå vilse.
Håligheterna i klipporna är spännande att utforska. De bildar olika slags mönster. Man kan verkligen tänka sig att detta har kunnat vara ett förhistoriskt korallrev en gång i tiden.

Lek och konstworkshop-träffar

Jag har hållt i en grupp för worldschooling-småbarn där jag annonserat konstworkshopsträffar och lekträffar. Nedan syns en workshop från Narodni Galerie-museet i Veletržní palác som har olika slags stationer där man får skapa och experimentera.

Rolig effekt med projektor som projicerar personer i en annan del av rummet.

Workshops med den tjeckiska hemskolningsföreningen

Det har också varit täta lekträffar för de hemskolade äldre barnen, och mer deltagande i aktiviteter med de tjeckiska hemskolarna. Den lokala hemskolnings-organisationen håller bland annat workshops med tema “kroppen” under hösten i en lokal i gamla stan.

Navigators och samarbete med en lokal trädgårdsförening

Den första träffen var i parken Vojanovy Sady där pojkarna fick busa och ha picknick. Efteråt gick vi till en verkstad för att måla muggar i metall.

Sedan september har 2 amerikanska hemskolningsmammor dragit igång en äventyrs-klubb för pojkar som är en slags scout-liknande överlevnads-äventyrs-förening. Det är ett amerikanskt format som kallas för “Navigators” som följer en speciell äventyrs-läroplan. Pojkarna lär sig nödvändiga kunskaper som att t.ex. använda kompass, att bygga sin egen pilbåge och att klara sig ute i naturen. Det är deras regelbundna favorit-aktivitet då de får träffa många av deras vänner samtidigt och göra saker som de gillar. På Navigators går ca 8 andra pojkar i samma åldrar där enbart två går i skolan och de andra hemskolas.

I oktober öppnades en alternativ trädgårdsförening på en övergiven äng i närheten av oss. Navigators-mammorna snackade till sig ett samarbete så att vi kunde bygga på ett klubbhus till killarna och engagera dem i aktiviteter där. Det finns höns, en slacklineklubb, artister som ställer ut sina verk och olika slags konstnärliga och handlingskraftiga personer som skapar saker där. En positiv miljö för unschooling.

Första steget var att jämna ut marken för klubbhuset. Barnen var snabba att springa iväg för att ha nerfkrig och busa istället så det var föräldrarna som fick jobba!
Sedan kom barnen tillbaka och alla hjälptes åt med att snickra på golvet. Allt material var någon annans skräp som fanns på plats.
Winston och Henry hjälpte ägaren med varmkomposten och fick veta att den var 67 c varm när de mätte temperaturen.
Edward följde efter hönsen.
Den tjeckiska konstnären Čestmír Suška har ställt ut några av sina verk i metall på ängen. Däribland ett utkikstorn som verkar vara ca 15 m högt. Högst upp finns ett fönster.
Han har även gjort “husen” på ängen. Husen passar bra för lek. I bakgrunden syns tv-tornet i Žižkov.
Edward leker med ett litet piratskepp vid “ubåten”, som har bord och sittplatser i metall inuti.
Såhär i mitten av november blommar det än.
Klubbhuset är nästan färdigt.

Týden vědy och vetenskaps-aktiviteter

Tjeckien är ett väldigt trevligt land att befinna sig i om man gillar lättåtkomliga vetenskapsaktiviteter för barn. Det hålls ofta festivaler och events där man kan göra experiment och lära sig något nytt. I stan finns sedan i somras experimentverkstaden IQPORT, utanför Prag finns det experimentverkstäder i Liberec (Iqlandia), Brno (Vida science center), och Ostrava (Svět techniky). Om man vill få mer inspiration för aktiviteter för hemskolade barn i Prag kan man gå in och läsa den här artikeln.

Det hålls festivaler, mässor och events med jämna mellanrum. Denna vecka besökte vi Týden vědy på Prags universitet. Det fanns olika stationer där man kunde prova på olika experiment och lära sig om t.ex. fiskar, el och DNA. Det var extra roligt att se att vårt favoritcafe Paralelni Polis hade en utställning med en hydroponisk odling. Det fanns också en utställning om sammetsrevolutionen. (Det var exakt 30 år sedan den 17:e november)

Ett universitet i klassisk stil.
Det här klotet tände lampan när man höll ett lysrör mot det.
Winstons kreation.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments