Julmarknad utan turist-trängsel, ny vlog och påfåglar i Pardubice

Eftersom vi har spenderat några jular i Prag och har vår “bas” här har vi tillräckligt mycket erfarenheter av “old town” som alla turister åker till. Vi bor strax utanför centrum och tar oss mycket sällan till turist-delarna då vi inte gillar att bevandra oss bland de enorma turisthorderna som rör sig där. Det är till och med så att de som bor i staden inte ens går dit. Butikerna såväl som den stora julmarknaden som finns där riktas nästan enbart till turister. Om man vill gå på en julmarknad utan att trängas är det därför bra att ta sig någon annanstans. Vi hoppade på tåget och klev av efter en timme i staden Pardubice. Här är vår berättelse samt vår första “vlog”.

Pardubice är en stad i Tjeckien som ligger cirka 100 km öster om Prag. Där bor ca 90000 personer. Orten är känd för bland annat pepparkakor och flygindustrin. Pardubice grundades på 1200-talet.

Såhär ser Pardubice ut.

Wandering CHaos – Vlog

Syftet med att ta sig till Pardubice var dels att gå på julmarknad, dels att titta på några historiska saker, samt att öva på att göra en vlog – något som vår familj har intresserat sig för på sistone. Vi kommer att publicera våra videos på kanalen Wandering CHaos. Det är mycket osäkert hur många avsnitt det blir då det är en “learning curve” och vi inte är experter på att göra dokumentärer. Ljud och bildkvalitén är inte den bästa men här har ni iallafall en helt vanlig dag med vår familj när vi gör en dagsutflykt så att man kan se hur “unschooling” funkar i praktiken med 3 barn och 2 vuxna.

Dagsutflykt med tåg

Vi började dagen med typisk försöka-komma-iväg-i-tid-med-3-barn-kaos men klarade oss på ett ungefär. Min idé med dagsutflykter med tåg är att vi ger oss av tidigt, äter frukost på tåget och eventuellt äter på vägen tillbaka för att spara tid. Det låter extravagant men faktum är att tjeckiska tåg har restaurang-vagnar med billig mat som dessutom lagas på plats. De har kök på tågen. Och riktiga bestick. Resan till Pardubice tar enbart en timme, så det är alldeles lagom för att hinna äta frukost och kliva av.

Pardubice “Old town”

Ibland är det bättre att inte ha så stora förväntningar. Vi gjorde inte så mycket research på Pardubice i förväg. Exempelvis visste vi inte hur man skulle ta sig till julmarknaden – om det nu ens fanns någon. Vi klev av tåget och gick till busshållplatsen. Där hoppade vi på en trådbuss som såg ut att åka till några olika “Náměstí”. Det betyder torg på tjeckiska så det lät bra. Nu hamnade vi visserligen vid ett annat torg än det vi siktade på men det var gångavstånd till torget i “old town” där vi misstänkte att det kunde finnas en julmarknad.

På vägen dit fanns ett torn att bestiga. Det fanns även ett museum inuti.
Utsikten över “Old town” med julmarknaden i.

Julmarknad

Först var torget helt tomt men klockan 11 när julmarknaden öppnade kom det folk.

Vi fann en julmarknad i Pardubice på torget i gamla stan sista söndagen innan julafton. Och den var helt fri från utländska turister! Vi hörde inte en enda person prata på andra språk än tjeckiska förutom oss själva. Priserna var dessutom normala och inte turistfälla-priser. Det fanns trdelník (som är en slags grillad kanelrulle). olika sorters traditionella maträtter, fårskinn, träleksaker mm.

Vi köpte dock ingenting förutom en tur på miniatyr-tåget. Edward satt och väntade tålmodigt i en kvart på att damen som skulle sätta igång det kom. (Vi var där innan allt öppnade). Det fanns förutom försäljningsstånd och tåg även en smedja och pysselhörna.

Detta tåg hade lampor och åkte ganska fort.
Vid julgranen fanns det en julkrubba.
Varje tjeckisk stad verkar ha en katolsk staty eller fontän i mitten på torget. Lägg märke till korset på granen!
Winston och Henry inspekterade får-produkterna.
Vi gick vidare mot Zamek Pardubice (Pardubice-slottet) på kullerstensgator.

Zamek Pardubice (Pardubice-slottet)

Pardubice-slottet byggdes på slutet av 1300-talet. Då såg det helt annorlunda ut. Det har byggts om många gånger under historiens lopp. De större ombyggnationerna skedde efter de hussitiska krigen på 14 och 1500-talen. 1560 sålde Pernštejn-familjen slottet till kungen och den blev en kunglig egendom. Slottet användes inte längre som en aristokratisk bostad utan blev istället ett högkvarter för monarker som sällan besökte det. Den sista stora ombyggnationen genomfördes 1574–1579.

Det fanns ett intressant museum inuti slottet där man bland annat kunde se riddar-rustningar, ett kapell, samt utställningar om glas och traktens historia.

Inte riktigt hela Pardubice-slottet fick plats på bilden.
På slotts-gården fanns det en flock påfåglar. Det måste ha varit minst 20 styckna
De är så vackra!
Pojkarna var faschinerade av påfåglarna.

Tillbaka mot tåget

Det var en kall fjärde advent. Vi promenerade tillbaka i riktning mot trådbussarna och stannade till vid en kyrka. Den var lika fin inuti som utanpå. Det är enkelt att köpa tågbiljetter i Tjeckien och det går många tåg mellan Pardubice och Prag så jag köpte biljetter i en app på trådbussen. Väl framme på tågstationen var det bara att vänta några minuter på nästa tåg mot Prag och äta lunch på vägen dit, för att när den sista tuggan tuggats färdigt klä på sig och kliva av i Prag.

Tapas, gulascher och gnocchi, kaffe och vatten beställt. Tjeckiska statliga tågföretagets hantverks-IPA också. Restaurangvagnen hade julstämning, och en julkrubba också.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments