Tillbaka till Dolny Śląsk och 3 x skidåknings-fail!

Dolny Śląsk, eller “Lägre Silesien” som det översätts till svenska är en provins i södra Polen som har varit bebodd av människor sedan 40000 år. Regionen har tillhört många olika kungariken, bland annat kungariket Polen, Böhmen, det Habsburgska riket, Preussen, Tyskland, Tjeckien, och Polen igen. Det är inte svårt att förstå varför så många folk ville ha den land-snutten då naturen är magiskt vacker och det är riktigt trivsamt. Vi återvände sedan vi upptäckt en billig och vacker skidort i förbifarten som heter Szklarska Poręba. Det är 2 timmars bilresa dit från Prag.

Det verkar som att skidorterna normalt öppnar i mitten/slutet av november i den här delen av världen. Efter att vi kom tillbaka från den senaste resan till Polen bestämde vi oss för att testa skidorten vi hade åkt förbi, eftersom området verkade riktigt trevligt och för att det var mycket lägre kostnader på den polska sidan av Karkonosze-bergen än den tjeckiska. Vi tänkte att vi hade lite marginal när vi bokade boendet i mitten av december eftersom just den skidorten skulle öppna snart.

Škoda muséet i Mlada Boleslav

Så vi packade in skidgrejerna och våra saker i bilen och började köra uppåt mot Polen men upptäckte ungefär halvvägs att jag hade glömt packa passen. Det är vanligtvis inga pass-kontroller mellan Tjeckien och länderna runtomkring men hotellen brukar be om pass. Så familjen lämnades tillfälligt på Škoda muséet i Mlada Boleslav vilket verkade vara den enklaste lösningen så att barnen skulle slippa sitta fastspända i bilen ytterligare en och en halv timme. Jag och barnen utforskade Skoda-museet tillsammans istället.

Det fanns små bilar att köra runt på!
Och en bra lekhörna som sysselsatte oss länge.

Eftersom jag hade migrän den dagen tog vi det extra lugnt. Tur att det fanns flera lekhörnor på Skoda-museet. Killarna kunde också leka med snön, då den första snön för säsongen hade hamnat i där och runtomkring. Mlada Boleslav är en industri-stad som man lätt får ett deprimerat intryck av men det finns bra muséer för barn där. Det ligger också nära Bohemian paradise som vi har besökt flera gånger så det var ett välkänt stopp för oss ändå.

Det fanns små trampbilar också.

Mysigt och prisvärt boende i Szklarska Poręba

I Szklarska Poręba finns det många bra och billiga alternativ till boenden. Det ser ut som att det lilla samhället har massor av byggnads-projekt på gång. Det byggs fina trähus för turister som kommer dit för skidåkning, vandring och andra slags äventyr. Det finns även många spa-anläggningar. Eftersom vi tänkte leka med snö och förhoppningsvis åka skidor för första gången med Edward, tog vi det som såg mysigast ut nära liftarna. Det var ett slotts-liknande hus. Jag bokade lägenheten som var belägen längst upp i tornet.

Såhär mysigt låg boendet.

Det fanns bastu i källaren så Edward fick prova på bastu som inte var i en simhall för första gången. Första dagen fanns det ingen snö men följande dag fanns det gott om snö att leka med och stora ytor att springa omkring på. Trädgården hade en lekplats. I staden såg det ut att finnas många bra restauranger. Vi provade husmanskost och pizzor på Restaurace Alfredo. Det var gott. Mat är en bra anledning att åka till Polen.

Jättemysigt med sådana här sovalkover.
Och ett lekrum som Paul använde som arbetsrum eftersom uppkopplingen var för dålig i lägenheten (och vi var de enda gästerna förutom ett par utan barn).
Det var mest kuddkrig mellan killarna i lekrummet, och leksakerna som fanns där var för mindre barn. Jag hittade en sådan här läcker bilbana/tågbanaleksak på Lidl så det fick bli en julklapp i förskott.

Skidåknings-fail 1 i Szklarska Poręba

Dagarna innan avresan hade vi hållt ett extra öga på vädret då det är lite osäkert i december med snödjupet. Förhoppningsvis skulle backen ha snö eftersom de har snökanoner men vi kunde inte veta säkert eftersom det är i början av säsongen.

Efter frukost tog vi oss först till skidorten Szrenica nära oss och upptäckte att endast en lift var öppen, att det var för mycket vind för att åka och att barnbacken inte hade någon snö alls, trots att informationen på hemsidan talade om att det var öppet. Eftersom vi var 20 minuters bilresa från den tjeckiska skidorten Harrachov körde vi vidare dit.

Skidåknings-fail 2 i Harrachov (Tjeckien)

Väl framme i Harrachov upptäckte vi att backarna där inte heller var öppna men att det fanns snö från snökanonerna och att det till och med fanns en stor snöhög som man kunde åka pulka på. Backarna där ser väldigt branta ut så åtminstone vet vi nu att detta inte är en skidort som passar oss förrän barnen har blivit större. Den ej branta backen med knapplift hade dessutom 12-årsgräns vilket var märkligt

Det fanns märkliga kristall-formationer som var spännande att upptäcka. Vi åkte pulka en stund, åt lunch och for sedan vidare.

Även här var liftarna stängda, på grund av de hårda vindarna och bristen på snö.
En “ravin” med “kristall-svärd.”
Backhoppningsbackar syns i bakgrunden.
Nära Harrachov finns det ett vattenfall som kallas för Mumlava. Det är Tjeckiens största vattenfall. Halva familjen besökte den under hösten förra året.

Skidåknings-fail 3 i Świeradów-Zdrój

Eftersom skidorten Świeradów-Zdrój låg drygt 20 minuter från vårt boende och vi hade varit där förut, tänkte vi att detta kunde vara ett alternativ och åkte dit på morgonen dagen därpå. Det stod att det var öppet på hemsidan men väl på plats fanns varken skidåkning eller pulka-backe med snö. Så färden gick vidare. Vi parkerade bilen i “centrum” i den lilla staden för att vi var hungriga och ville hitta någonstans att äta. Den här gången skulle vi äta billig och god traditionell polsk mat och hittade det.

Precis när vi kom till Świeradów-Zdrój började det snöa mycket. Medan vi åt hade det kommit minst 5 cm snö.
Polsk mat är så god! Jag beställde dagens rätt vilket var karljohanssvamp med potatismos, för ungefär 40 SEK. De andra åt fermenterad vete-soppa med fläsk, piroger och schnitzel.
Strax utanför Świeradów-Zdrój fanns detta ånglok parkerat vid en före detta tågstation som nu var ett kulturhus. Det var stängt. Vi gick in ändå och kikade på loket.

Snöstorm och en övergiven gruva

På vägen tillbaka till vårt boende hade Paul hittat någon “sevärdhet” i skogen. Vi visste inte riktigt vad det var men tänkte att det var bra ett stopp. Det snöade och blåste mycket.

På bara några minuter var dessutom bilen täckt av den nya snön. Perfekt kramsnö för att kasta snöbollar med.
Vinden mattades av ju längre vi kom in i skogen vilket var tur för snön piskade för mycket i ansiktet.
Det var en trevlig skog att promenera i. Sådana här skogar saknar vi. De påminner om där vi bodde i Sverige.
Det fanns något byggt av människor i denna skog. Vad det kunde ha varit kunde vid närmare inspektion konstateras vara en gruva. En ingång till en gruva med träväggar och trätak som det växte små mini-granar på.
Såhär känns det fridfullt.
I skogen fanns det några få märkliga lämningar av människor, som till exempel det här stora däcket.

Vi irrade omkring i skogen och hittade markeringen på kartan men där fanns ingenting. Förmodligen var det gruvan som var sevärdheten. Vi fick ett litet äventyr i snigeltakt med barnen som ville utforska allting och fallna granar som blockerade där vi tänkte gå. Jag och Edward åkte pulka nerför backen på blåbärsriset. En del av äventyret går att ta del av i filmen nedan.

Min mans film från denna dag: om upptäckten av gruvan och färden bland snön i skogen, ångloket samt lunchen!

Mineralmuseum

Sist men inte minst denna dag hann vi med ett besök till mineralmuséet. Den här delen av Polen var rik på olika spännande stenar som till exempel olika former av gips. Det fanns fossiler och ett björn-kranium, samt annorlunda slags stenar och fossiler som vi inte hade sett förut.

Den här typen av byggnader var typisk i Szklarska Poręba
Affären i muséet.
Gips från trakten.
Olika annorlunda mineraler.
Delar av kranium och tänder från en Mozasaurus.

Följande dag ösregnade det. Väderprognosen talade om att det skulle fortsätta regna så flera dagar i sträck och bli varmare. Vi bestämde oss för att åka hem en dag tidigare då det var bättre att få mer tid till arbete innan julhelgen än att leta efter sista-minuten-inomhusaktiviteter där. Åtminstone fick vi pulkaåkning och snö 2 av 4 dagar. Vi väntar på att kylan och att tillräckligt med snö kommer. Då ska vi göra ett nytt skidåkningsförsök, och förmodligen på något annat ställe!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments