I Corona-karantän i Tjeckien

Vi befinner oss i karantän. Aldrig har staden varit så tyst och tom. Stämningen är kuslig med mask-personer ute på nödvändiga ärenden som tyst vandrar längs gatorna. Ingen ute är utan mask (förutom barn som är för små att ha på sig det). Hela landet är nerstängt. Alla skolor är stängda sedan flera veckor och alla skolbarn hemundervisas. Alla som kan jobbar hemifrån och allt som kan skötas från hemmet sköts från hemmet.

Corona-prepping

Hur blev det såhär? Vi kan gå tillbaka till januari när smittan mest höll sig i asien. Då var hela familjen däckade i influensan och vi föräldrar hade inget bättre för oss än att insupa Coronanyheter från Youtube och Sky news.

Det var ungefär samma period som stad efter stad i Kina stängdes ner för att förhindra spridningen. Vi följde utvecklingen och noterade att många länder fortsatte flyga till Kina. I Tjeckien stoppades flygen i mitten av januari. Tack vare den globaliserade världen vi levde i med all rörlighet som det innebar kunde viruset snabbt spridas över hela världen.

Hyllan bakom har vi skaffat speciellt för prepping-maten. Min corona-outfit är såhär minus skidglasögonen.

Vi tog beslutet att “coronapreppa” – dvs köpa in tillräckligt mycket mat och basvaror så att klarar oss ett tag utan att behöva gå och handla då vi utsätts för smittorisk. Eftersom vi bor i lägenhet så har vi “lägenhets-preppat”.

“Lock down” av Tjeckien

Normalt är det fullt av folk vid denna hållplats eftersom alla åker hem samtidigt från sina jobb. Nu är det bara ett fåtal som använder spårvagnen och samtliga måste ha på sig ansiktsmasker.

Det gick oerhört fort från att vara ett normal-tillstånd till att hela landet var nerstängt. För knappt en månad sedan bestämdes det att skolorna skulle stänga, Då var antalet bekräftade fall färre än 100 personer. Dessförinnan desinfekterades skolor och gator med jämna mellanrum. Lokaltrafiken desinfekteras och impregneras med ett “anti-virus” preparat.

Strax efter att skolorna stängts utlystes undantagstlllstånd, “state of emergency”. Några dagar efter det stängdes landets gränser. Enbart turister kunde lämna Tjeckien och enbart tjecker och utlänningar med uppehållstillstånd kunde komma in. Färre och färre flyg anlände från utlandet. Landets regering var snabba med att stoppa flyg och bussar från Italien där corona-utbrottet i Europa just nu är som värst.

Den 16:e mars utlystes karantän av hela landet.

Samtliga personer som syns i bakgrunden har på sig ansiktsmasker. Detta är dagen innan det blev lag att ha dem på offentliga platser men nästan alla hade dem ändå.

Tjeckien har i skrivande stund testat 22900 personer. Av dessa har 1654 testats positivt och 6 personer dött. En stor skillnad mellan hur regeringen gjort i Sverige och regeringen gjort i Tjeckien är att de tog till åtgärder här i början när det inte var så många bekräftade fall, och att många redan innan anpassade sina liv av fri vilja, medan den svenska regeringen i princip har låtit coronaviruset löpa fritt, knappt testat befolkningen, och i princip uppmanat att leva som vanligt.

Vad karantänen i Tjeckien innebär

 • Skolorna är stängda – alla barn hemundervisas.
 • Alla som kan ska jobba hemifrån. Det är enbart de som behöver vistas fysiskt på sina jobb som ska göra det.
 • Alla ska stanna hemma och inte röra sig ute i onödan.
 • Det är förbjudet för fler än 2 personer att träffas. (förutom det egna hushållet)
 • Det finns några tillfällen då det är tillåtet att gå ut, t.ex. för att hjälpa släktingar som inte klarar sig själva och för nödvändiga ärenden som att handla mat.
 • Mataffärer har speciella öppettider enbart för pensionärer på förmiddagen.
 • Det är vanligt att beställa mat online i Tjeckien. De stora företagen har långa väntetider och slut i sortiment på en del vanliga saker. Små mat-specialister som t.ex. slaktare, familje-företag och liknande är lättare att beställa från.
 • Alla vanliga affärer och verksamheter har stängt men det går att beställa online hos vissa.
 • Alla restauranger och cafeér har förbjudits servera gäster.
 • Man “får” ta promenader i parker och naturen men det är oklart vad man egentligen får göra. Folk rapporterar att de blir stoppade av polisen. Vi har inte gått till parken igen på grund av detta.
 • Kollektivtrafiken fungerar förutom några indragna linjer. Spårvagnarna är nästan helt tomma.
 • Det är obligatoriskt att bära ansiktsmask på offentliga platser (som t.ex gator). Då n95 och vanliga sjukhus-masker inte finns att köpa just nu tillåts det att ha en scarf för munnen eller en hemsydd mask. Marknaden för hemsydda masker är stor. De säljs på facebook och damerousky.cz, eller i vietnamesiska livsmedelsaffärer.
 • Först gällde regeln med ansiktsmask enbart i kollektivtrafiken, dagen därpå gällde den i affärer också och nu måste man ha mask på alla offentliga utrymmen.
 • Man måste stå minst 2 meter från andra personer.
Allt är stängt som inte anses absolut nödvändigt – till exempel lekplatserna.

Man kan få böta 20000 tjeckiska kronor om man bryter mot ansiktsmask-regeln. Enligt vissa gäller regeln för barn från födseln och enligt andra gäller den från 3 år. Det är oklart vad som gäller för barn. Hursomhelst tycker jag inte det är säkert att täcka för munnen och näsan på så små barn. Det är ansträngande, svettigt och känns som samma luft andas in igen för mig som vuxen så jag förstår vårt yngsta barns reflex att vilja slita av sig den direkt.

Påväg mot karantän-shopping åt vänner. Redo med masken, handspriten och plasthandskarna!

Det gör att vi inte går ut så mycket. Det blir ingen friskluft när man ska ha på sig masken för att man vill ta en promenad och syftet är att få i sig lite friskluft. Den viktiga poängen med masken är dock att se till att smittan inte sprids. Det mesta fångas upp vid en hostning även om man bara använder en halsduk eller sjal. Det är respekt mot sina medmänniskor att bära mask i den här situationen, även om det känns fånigt och jobbigt.

Billa påminner om ansikts-mask-regeln. Många affärer har handsprit eller plasthandskar tillgängliga. Varor som normalt säljs “löst” är förpackade i påsar som t.ex. nybakat bröd.

Mataffärerna är välfyllda förutom att några varor saknas som till exempel jäst och vissa torrvaror. Handsprit har varit slutsålt i över en månad. Desinfektionsmedel är nästan omöjligt att få tag på. Om man hittar något säljs det till dubbla priset. Vissa mediciner och vitaminer är svåra att få tag på.

En del restauranger har fortfarande öppet men man får inte gå in. De ställer ett bord i dörröppningen och erbjuder take-away meny. Många har en flaska handsprit på bordet också.

En dag gick alla i familjen utom mig till McDonalds- Såhär ser McDonalds ut nu. Man beställer i luckan och hämtar ut på bordet.

Ett helt land som hemskolar eller snarare karantän-skolar

Alla länder i Europa som är drabbade av viruset har stängt skolorna utom Sverige. Det innebär att miljontals föräldrar tvingas prova på hemundervisning vare sig de vill eller ej. Denna form av hemundervisning är INTE vad vi som hemskolar tycker är hemundervisning. Det är inte hemskolning att tvingas sitta inne och inte kunna träffa vänner, gå på museér, gå på kurser och kunna röra sig FRITT.

I Tjeckien är det många föräldrar som står handfallna då de måste följa läroplanen hemma och inte vet hur de ska hemundervisa sina skol-barn. De får hemläxor och instruktioner för vad de ska få deras barn att göra – alltså mer eller mindre tvärtom mot vad vi som redan hemskolar här gör. Den statliga tv-kanalen erbjuder program för hemundervisning och många erbjuder sina tjänster online just nu som lärare i olika ämnen så det finns dock många verktyg att ta till för de som “karantän-skolar”.

Även om detta inte alls är hur vi föreställer oss det, vår familj samt våra vänner som hemundervisar, så kan det nog ändå vara en ögonöppnare för många att undervisningen inte behöver begränsas till ett klassrum. Att det tvärtom faktiskt är så att det går att hitta bättre sätt med de smarta resurser som ALLA har tillgång till nuförtiden på internet. Kanske man kan dra positiva lärdomar av karantänen också?

Vår hemundervisning i karantän

Karantänen innebär att vi inte kan hemundervisa så som vi brukar. Vi kan inte umgås med vänner förutom på internet, vi kan inte gå dit vi vill, och ha de kurser och aktiviteter som vi brukar. Det känns riktigt trist men det finns några ljusglimtar:

Vår matte-lärare träffar barnen online. Vi använder webkameror, flera skärmar och ritprogram som man kan vara flera användare i.

Vår fantastiska Taekwondo-lärarinna har laddat upp flera lektioner på “Google classes” och använder Zoom för live-träning. I morse senast hade barnen live-träning. Vi kunde se samtliga barn som deltog, iklädda taekwondo-dräkter i deras egna hem. Flera av pojkarna visade upp vilka nerf-pistoler de hade och kunde “prata” med varann efter lektionen.

Taekwondo i vardagsrummet, live med lärarinnan och kamraterna!

Vi försöker göra någon utflykt eller promenad om dagen även om det bara är i närområdet eller ett varv runt huset. Det händer kanske inte alls om det är kallt och ruggigt då det mask och påklädning för att vistas ute så kort tid kanske inte blir värt det. Häromdagen sådde vi på vår odlings-lott som är det enda stället nära oss där vi kan andas i utan mask just nu. Vi fick sällskap av hönorna så som vi brukar. Vi kunde fortfarande småprata med grannarna – men på avstånd såklart. Winston och Henry bryr sig inte nämnvärt om karantänen. De har all tid i världen att hålla på med sina projekt hemma.

Planterar potatis med hönor som sällskap.

Henry bygger med lego eller håller på med sketch up eller läser böcker, Winston är mest på sin Kindle och gör kemi-experiment. Han håller koll på vår prepping och hjälper till extra mycket med att ta hand om lillebror så att jag kan göra nödvändiga saker. Edward vill helst gå till lekplatsen eller någon sandlåda men det går inte just nu.

En solig sista dag i Stromovka-parken innan det blev ännu mer restriktioner.
Alldeles intill pojkarnas klubbhus vid vår odlingslott finns det en “skyttegrav” att leka i.
Getter och får är nu en del av odlings-föreningen. De kom lägligt precis innan nedstängningen.
Klubbhuset som vi använder för odling just nu. Vårt andningshål så länge det går i Corona-apokalypsen.

Vad händer härnäst?

Karantänen har precis förlängts till den 1:a april. Jag tror att den kommer förlängas lite i taget, så att folk ska orka ta lite i taget. Vi får intrycket av att Tjeckien följer Sydkoreas linje. För några dagar sedan anlände 100000 snabba testkit från Kina samt skyddsutrustning och respiratorer. Folk i allmänhet håller sig till reglerna.

Företag går i konkurs och många förlorar sina jobb när nästan allt måste vara stängt. Vi människor är beroende av att vara sociala och samarbeta. Vi behöver byta tjänster med varann och specialisera oss. Jag tror att den ekonomiska krisen, med allt pengatryckande kommer bli mycket värre än själva viruset.

Vi valde karantän frivilligt när det kändes rätt för oss. Vi var “försiktiga” sedan viruset först började spridas i Europa och har knappt åkt kollektivtrafik och undvikit att vistats bland mycket folk på grund av det. Ifall stater kan få människor att ge upp sina friheter kan de tvinga på vad som helst efter det. Som appar på telefoner som spårar en, som att ta bort kontanter och tvinga alla att använda kort (som inte använder bitcoin förstås).

Men det känns bra att vara just här, trots att karantänen är tvång, och inte i Sverige som verkar vara det enda västerländska landet som inte tar coronaviruset på allvar. Eftersom inte alla tar hänsyn, eller är för vana vid att göra vad de blir tillsagda kanske det är nödvändigt med sådana här åtgärder?

Det känns tryggt med omfattande testning och tillgång till medicinsk utrustning, och att man kan testa privat också, att folk hjälps åt, både med att följa reglerna och sy masker och 3dprinta visir till behövande och sjukvården. Det ska bli spännande att se vilken strategi som fungerar bäst.

Staden är tyst och tom.
Jag åkte och handlade mat på Tesco i ett köpcentrum. Normalt brukar det vara knökfullt där en söndagseftermiddag.
Att det växer och blommar känns åtminstone positivt i dessa mörka tider!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Linn
3 years ago

Vilken inspirerande blogg. Det låter helt klart beboeligt där även i karantänstider.

Jonas
Jonas
3 years ago

” och inte i Sverige som verkar vara det enda västerländska landet som inte tar coronaviruset på allvar.”
eh, va?

Daniel
Daniel
3 years ago

Haha, du är en sån hycklare!! Jag håller med dig om allt som har med Sverige som du skrivit om innan detta inlägg, exempelvis om den värdelösa skolplikten m.m. Jag avskyr att du tycker att tvång i JUST detta fall är ok men inte när det kommer till skolan. Faktum är att fler lider när det kommer till nerstängda samhällen och inte tvärtom. Detta som utspelar sig är en masspsykos av sällan skådat slag. Detta påminner mig om Mao Zedong när han skulle döda alla sparvar som han misstänkte försvårade skördarna i Kina på den tiden. Väl alla sparvar borta… Read more »