Mask-sömnads-revolutionen i Tjeckien

Nu har det varit obligatoriskt att bära mask i Tjeckien sedan ungefär en månad. Alla bär mask. Liksom i en del länder i Asien där maskbärandet är norm när det går smittor har resultatet här varit positivt. R0 har gått ner till ungefär 1.0 vilket innebär att smittan är kontrollerad. Dock innebär masktvånget inte automatiskt att folket förses med ansikts-masker. Folkets sätt att ta itu med statens mask-tvång och karantän har skapat världens kanske största mask-sömnads-revolution.

Hela Tjeckien syr

Tänk att på bara några dagar har det gått från att ej finnas ansikts-masker tillgängliga alls (då de är slutsålda för lång tid sedan) till att hela befolkningen har fått ansikts-masker tillgängliga vare sig det har skett en transaktion eller de frivilligt donerats.

Mask-sömnaden har blivit såpass populär att vanliga symaskiner är slutsålda i landet. På någon vecka har facebook-gruppen för mask-sömnad här fått 43000 medlemmar där många delar inlägg om de hundratals masker de syr till sjukhus och behövande. Sömnads-revolutionen innebär också att tygaffärer ses som nödvändiga och får samma status som mataffärer och apotek till skillnad från nästan alla andra butiker som tvingas hålla stängt under karantänen.

En av de första maskerna. Vi turas om att sy. Symaskinen var ständigt igång hela dagarna den första tiden!

Vi hoppade på mask-sömnads-tåget då vi i första hand tänkte sy masker till behövande i svärföräldrarnas by i England. Genom att svärföräldrarna bär mask och erbjuder lokalbefolkningen fina masker kan det förhoppningsvis maskbärandet smittas där med.

Jag har knappt sytt något alls innan förutom något enstaka plagg. Mina minnen från syslöjden talar om att jag ogillade att sy dels på grund av tvånget och dels för att jag mest fick sitta och vänta på att få hjälp.

Vi föräldrar testar de första maskerna som mest var experiment.

Nu fick hela familjen en anledning till att intressera sig för att sy. Så vi beställde en barnvänlig symaskin från Tyskland och satte igång direkt. För första gången fick Winston och Henry sy. På någon dag hade de klurat ut hur det funkade (med hjälp) och har sytt egna masker som de har använt också.

Var och en var tvungna att vänta på sin tur att få sy. Vi sydde tills sent på kvällarna.

Har tygmasker någon effekt?

Denna fråga är bisarr för mig men jag får den då och då från svenskar. Det är egentligen inte så konstigt eftersom Sverige och många andra länder blir ännu mer polariserade nu då de hanterar Coronakrisen på så olika sätt. I Sverige har folkhälsomyndigheten till och med gått ut och sagt att mask inte hjälper medan fler och fler länder erkänner maskernas fördelar. Det är som olika världar. Här är mask en självklarhet då man ser maskbärandet som ett skydd mot andra personer, som också skyddar en själv genom att de också bär mask. Om någon hostar i en mask hamnar det mesta där och då hindras oftast smittan.

Tjeckiens mask-sömnads-rörelse startades delvis av kända instagrammers som med initiativet #masks4all delade med sig av fakta om maskbärandets fördelar. För en kort tid sedan kom de ut med denna sevärda korta informationsfilm på engelska med dess slogan “I protect you – You protect me”:

Låt oss sprida vidare budskapet om mask-bärandet!

Alla som kan och vill här syr masker som de delar ut till stadskontoret, eller hemsidan damerousky (som är som en slags karta där man kan hitta folk som syr masker). Det dyker också upp “mask-träd” här och var. Det är alltså träd som man hänger upp masker på som de som vill kan ta. Vi gjorde ett eget litet mask-träd häromdagen

Det är bara att hänga upp och låta de som vill ta.
Här har mask-bärandet blivit en grej- Statyer kläs med masker, och även reklam som här på bilden nu dekoreras med masker.

Även om mask-bärandet är främmande för vår västerländska kultur behöver vi inse att när det sprids så pass lömska virus som sars-cov2 så behöver vi skydda andra även om det är ovant att bära mask. Ingen vet om de bär på viruset eller ej (såvida de inte är testade) då många är asymptomatiska men de kan fortfarande smitta personer som kanske inte klarar av att bli sjuka.

Det är inte bara riskgrupper som riskerar att bli dödligt sjuka utan vemsomhelst kan bli det. Jag kan inte understryka hur viktigt det är att ha något som täcker för munnen i tider som dessa. De här tygmaskerna räddar liv. De är enkla att sy och det finns otaliga tutorials på Youtube för masker som man syr med symaskin, som man syr för hand eller som man inte ens behöver sy.

Maskbärandet är en del av vardagen. Här beställer en man sin takeaway-lunch. Restauranger förbjuds ta emot gäster men en del finner lösningar.

En bonus med tygmaskerna är också att det finns så många olika varianter. Alla kan spegla sin personlighet i masken om de vill, framföra ett budskap eller nöja sig med anonymiteten som man får.

Passande budskap: “Revolution starts in your mind – join in”.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments