Roadtrip mot geologiska underligheter – del 1 om Karlovy Vary

Så fort Corona-restriktionerna lättades begav vi oss på årets första semester – en geologi-fokuserad roadtrip så långt västerut som det gick att komma i Tjeckien. Det är ett geologiskt sett mycket spännande område då det nämligen finns vulkanisk aktivitet där. Såväl bubblande vatten och lera såsom ständiga skalv, samt heta “geisrar” som sprutar upp underjordiskt hett vatten. Vår första anhalt var Karlovy Vary.

Karlovy Vary (Karlsbad)

Vi hade blivit rekommenderade att åka till den klassiska spa-staden Karlovy Vary som blev den första anhalten på den första semesterresan sedan Coronan och vinterns sjukdoms-tid. Vi blev förundrade över hur overkligt “perfekt” det var. Så långt ögat kunde nå såg man pastellfärgade hus med snirkliga fasader, statyer, palmer, fontäner, kolonnader och dyra designer-butiker.

Det första vi lade märkligt till var hur dyrt det var då vi hade tänkt äta lunch där. Det var ungefär 4 gånger dyrare än i Prag. Det som avslöjade orsaken var skyltar på kyrilliska överallt. Stadens verksamheter verkade vara riktade mot den ryska överklassen då det både utannonserades olika sorters plastikoperationer, resor dit från olika städer i Ryssland, samt typiska ryska rätter som kaviar och shaslik på ryska.

Staden, som till stor del lever på turismen, var nästan öde då få turister ville eller kunde komma dit på grund av corona-restriktionerna. Den tjeckiska staten, tillsammans med många andra EU-länder, planerade att öppna gränserna igen för turism först efter den 15:e juni. Däremot hade restriktionerna lättats lokalt sett sedan den 25:e maj så att hotell kunde ha öppet trots att deras möjligheter till att ta emot gäster begränsats kraftigt. Vi besökte Karlovy Vary några dagar efter att dessa restriktioner lättats.

Frågan är hur det blir efter Corona-krisen. Jag tror personligen inte att saker kommer bli som vanligt igen. Att tvingas hålla stängt och att tvinga folk att hålla sig borta är bra mycket värre än de verkliga effekterna från Corona-viruset.

Även om staden Karlovy Vary osade lyx och välstånd kommer den precis som så många andra städer drabbas av oerhört stora ekonomiska förluster. För det är det vanliga hårt arbetande folket, som småföretagare som driver små lokala verksamheter, som drabbas värst. Man behöver skapa värde för att kunna försörja sig, och om man inte får skapa värde, vad ska man då leva på?

Det stora torget i Karlovy Vary vid Mlýnská kolonáda. (kvarn-kolonnaden)

Det tar många år att samla på sig tillräckligt mycket besparingar för att kunna leva ett par månader utan inkomst för en helt vanlig företagare som skapar sitt eget värde. Om man inte får någon inkomst kan man inte heller betala löner till anställda, eller köpa in varor och tjänster till sitt företag från andra företag, så detta är något som påverkar alla, inte bara enskilda personer.

Tržní kolonáda – Marknads-kolonnaden helt av vitt trä stod öde men blev en rolig plats att springa runt på när vi hade vår lunch-paus.

Staden Karlovy Vary är en kurort känd för sitt mineralrika hälsofrämjande vatten. Här och var finns “kolonnader” – öppna byggnader med kolonner där det finns kranar att hämta det magiska vattnet från. Vattnet kommer från namngivna brunnar som grävts på olika djup, med vatten med olika mineral-sammansättningar i. Det finns 13 huvud-källor, och 300 mindre källor.

Karla IV-källan i Tržní kolonáda. Vattnet smakade kolsyrat och lite salt.

Karlovy Vary var ursprungligen en by som fick sina stads-rättigheter av Kejsaren Karl IV år 1370. År 1640, under det 30-åriga kriget, mötte Karlovy Vary samma öde som många andra städer i den här delen av Europa – nämligen plundring och förstörelse som frambringats av de svenska trupperna. Flera gånger har Karlovy Vary råkat ut för översvämningar och bränder men trots detta har den historiska skönheten bibehållits.

Hett vatten sprutade upp oregelbundet och spred en doft av svavel från den här fontänen
Svoboda Pramen – ett slags lusthus omringat av palmer med en källa inuti, med fullt drickbart om än svavel-doftande vatten. Svoboda betyder frihet och pramen betyder källa.
Här finns det en grund flod som kallas Teplá, vilket betyder varmt på tjeckiska.

Vi åt vår medhavda nöd-lunch (bananer och brödskivor med jordnötssmör istället för att äta på dyr restaurang) på en bänk och for sedan vidare västerut mot en gård i en liten by i regionen Cheb som skulle bli vårt nav i vidare utforskningar de följande dagarna.

Film – vulkaniska bubblor och vatten

Bubblorna och upplevelserna i detta äventyr beskrivs bäst i rörelse – se den korta filmen som jag har gjort så kan du allt som skrivits om här!

Fortsättning följer i Del två om bland annat vulkaniskt bubblande i naturreservatet Soos, samt i Del tre samt del 3 där vi besöker den geofysiska fakultetens seismologiska forsknings-station i Skalná.

Karta

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments