Roadtrip mot geologiska underligheter – del 2 om bubblor i Soos

Vi begav oss på en geologi-fokuserad roadtrip så långt västerut som det gick att komma i Tjeckien. Där finns det ett mycket spännande område med vulkanisk aktivitet. På vägen dit besökte vi staden Karlovy Vary där det finns heta “geisrar” och hälsosamt underjordiskt vatten. Nu hade vi kommit till Cheb-regionen där vi utforskade reservatet Soos med vulkaniskt bubblande vatten och lera samt besökte spa-staden Františkovy Lázně och slottet Seeberg.

Soos-reservatet

Soos-naturreservatet är beläget nära staden Františkovy Lázně. Där finns det en flera kilometer lång promenad-brygga över de stora torvmyrarna med sjöar och bubblande koldioxid-pooler som påminner om ett förhistoriskt landskap och definitivt inte om Centraleuropa. I Cheb-sänkan finns det en djup tektonisk klyfta som når långt ner till jordens övre mantel vilket är orsaken till detta. Vid ingången till reservatet fanns det ett informations-centrum och en kassa där man betalade en (icke anmärkningsvärd) inträdesavgift.

Chebská pánev-eller Cheb-sänkan som det kan översättas till delas upp efter geologiska beståndsdelar där själva Soos-reservatet vilar på ett lager av sand.

Man kan låta sig faschineras av de naturliga ler-vulkanerna och koldioxidbubblorna, och det till synes öde mineralrika leriga kärren som skiftar i färg och erbjuder en fristad till hägrar och amfibier. Vi blev alldeles trollbundna av det mystiska bubblandet som vi fann här och var i reservatet och är glada att vi kan hitta så pass spännande platser att upptäcka så nära inpå.

Såhär såg promenad-bryggan vid informations-centrumet.
Den närmsta “poolen” var en slags bassäng där det bubblade upp koldioxid där och runt omkring den, samt även i de små vattendragen bland gräset.
Det här var naturligt kolsyrat dricksvatten. Det smakade ganska gott men lite salt och med en svag doft av svavel.
Vildhet.
Det vita på leran är ett lager av salt.
Se min korta film som bland annat visar de spännande bubblorna i Soos.
Det fanns en mini-järnväg där man kunde åka på turer på ett mini-tåg på helgerna men vi besökte Soos på en fredag när det inte gick några tåg. Barnen tyckte det var roligt att springa på spåret och hitta riktiga växlar.

Lunch på en idyllisk gård

Alldeles intill Soos-reservatet ligger det lilla samhället Nový Drahov. Vi körde förbi en samling sagolikt vackra gårdshus och bestämde oss för att kika närmare på dem då vi var hungriga och hoppades på att det kanske skulle finnas en servering där.

Vi hade turen att upptäcka ett riktigt trevligt pensionat och restaurang – Selský dvůr – som betyder just bondgård. Det verkar som om det var vanligt med gulfärgade gårdar bestående av fyra byggnader med stora och prydliga innergårdar i Cheb-regionen. Gården vi bodde på var i nästan samma stil. Vi åt traditionell tjeckisk mat som anka med surkål och knedliky (kokt bröd), en bit rökt fläsk med samma tillbehör, hjortstek med lingonsylt och potatis samt öring med skirat smör på.

Supergott, avslappnande med stor yta att springa runt på för Edward och dessutom billigt!
Det är brukligt att restauranger med trädgårdar även har lekhörnor här. Förutom detta fanns det kattungar, marsvin, och vanliga bondgårdsdjur såsom kor, gäss och ankor.

Františkovy Lázně (Franzensbad)

Vårt boende var beläget på en gård strax utanför staden Františkovy Lázně som är känt för sitt hälsosamma vatten. Man har känt till källorna i området sedan medeltiden men staden grundades först officiellt 1793 under namnet Kaiser Franzensdorf efter kejsaren Franz II. Senare döptes den om till Franzensbad och utvecklades till en välkänd spa-ort som bland annat besöktes av Beethoven och Göthe.

Efter 1:a världskriget när Tjeckoslovakien bildades döptes staden om till Františkovy Lázně och dess anseende började då tyna bort. Turismen drabbades även hårt av den stora depressionen 1929.

Vi besökte Františkovy Lázně vid ett tidigare tillfälle och fick intrycket att det hade varit storslaget där en gång och att det sedan förfallit för att åter bli en mycket trevlig semesterort. Staden är listad som ett unesco-världsarv. Jag tycker att denna spa-ort är den trevligaste av de vi har besökt då det var lugnt och rent samt trevligt med att de romersk-inspirerade gula byggnaderna, allt vatten och tropik-känslan från alla palmerna. Dessutom passar dessa semestermål bra för vår blygsamma resebudget.

Spa-parken i Františkovy Lázně med ett tjusigt corona-stängt hotell i bakgrunden.

Eftersom detta är en plats som är beroende av turism kan vi tyvärr räkna med en nedgång igen på grund av Corona-restriktioner och aktsamheten för viruset. Vi hade tänkt åka till thermal-spa-äventyrs-badet som vi besökte förra gången, men när vi väl parkerat och stod vid kassan för att köpa biljetter fick vi höra att de hade corona-stängt trots att det fanns badgäster där. Gissningsvis var det medlemmar i spa-badet som de gjort ett undantag för.

Huvudgatan i Františkovy Lázně.

Smått besvikna gick vi därifrån och försökte muntra upp situationen lite genom att föreslå en promenad och ett besök på ett glass-cafe istället. Vi hade ändå betalat för 2 timmars parkering så vi tog oss igenom den fridfulla spa-parken där det fanns flera källor i ståtliga romersk-inspirerade byggnader i jakt på det bästa glass-caféet.

Glassen fann vi på ett café på huvudgatan.

Hrad Seeberg (Slottet)

Nära inpå boendet, ungefär 2 km därifrån, fanns en söt liten by belägen med lamor på en sluttning, ett vattendrag med ett högt, ljudligt vattenfall, samt ett ståtligt slott intill – Hrad Seeberg. Inuti slottet fanns det ett museum med utställningar om hur livet där kan ha sett ut, samt en del konst och en lekhörna.

Slottet Seeberg hade ursprungligen rollen som en av de militära baserna vid den tyska koloniseringen av Cheb-regionen. Det är troligt att det ursprungliga slottet redan byggdes under 1100-talet men den äldsta skriften som nämner det är från 1322. Det var vid denna tid som Ludwig av Bayern intecknade slottet och hela Cheb-regionen till Jan av Luxemburg i gengäld mot ett löfte om hjälp i hans strävan efter kejsartronen. Löftet förblev ouppfyllt och slottet tillskansades av den tjeckiska kronan. Idag används den som ett museum och som en arena för olika event med tillhörande hotell och restaurang.

I källaren fanns det en utställning med tortyr-redskap, som den här sträckbänken och buren.
Jag är inte helt saker men jag tror att den här vita fågel-liknande dräkten ska föreställa en bödels klädsel.
Jag provade gris-trynet och kan föreställa mig hur hemskt det skulle vara för den ofrivillige bäraren.
På en av våningarna fanns det en utställning med (märkliga) konstverk.
Det fanns en trevlig lekhörna i en lada. Jag kan tänka mig att det är livligt där när det inte är corona-tider.

Film – vulkaniska bubblor och vatten

Bubblorna och upplevelserna i detta äventyr beskrivs bäst i rörelse – se den korta filmen som jag har gjort så kan du allt som skrivits om här!

Här kan du läsa del 1 om Karlovy Vary samt del 3 om den geofysiska fakultetens seismologiska forsknings-station i Skalná.

Karta

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments