Fossil-jakt med en paleontolog

Utanför Prag finns det ett unikt naturområde med rester från en 400-miljoner år gammal havsbotten som påminner en del om de branta kalkstens-klippor som finns på Gotland. Där kan man finna fossiler såsom trilobiter och grafoliter. Vi saknar dock större kunskaper om hur man gör för att finna dem så jag tog kontakt med en paleontolog och bjöd med några vänner att följa med på en lärorik och spännande fossil-letar-utflykt utanför Prag och i Český Kras.

Český Kras

Český Kras är ett naturområde strax sydväst om Prag där det finns rester av en 400 miljoner år gammal havsbotten från Silur -och Devon-tiden. Där finns det branta kalkstens-klippor och kanjon-liknande dalar samt ungefär 700 grottor och mycket vacker natur. Området ligger ca 200-400 m över havsnivån.

Man tar sig lätt till Český Kras med pendeltåget från Prag mot Beroun. Där finns det även ett museum i vilket man kan se utställningar om regionen och fossiler. De ordnar även aktiviteter för barn.

“Kanjonen” Velká Amerika i Český Kras – bild från en tidigare utflykt med Prague Worldschooling.

Český Kras blev internationellt känt som ett paleontologiskt viktigt område på 1800-talet tack vare den franske geologen och paleontologen Joachim Barrande som gjorde rika fossil-fynd där. I Skryje finns hans minnesmärke. De mest kända områdena för fossila fynd ligger i Koněprusy, Loděnice, Budňanská skála i Karlštejn samt Lochkov.

Barrandov

I den södra utkanten av Prag finns det en höjd med branta kalkstensklippor som kallas Barrandov. Området har fått sitt namn av Barrande. Här går det att hitta fossiler och se spännande avlagringar i klipporna. Vi följde med på en fossil-letar-utflykt i en större grupp som arrangerades av Prags skogar (Lesy hl. m. Prahy) i maj i år. Där fick vi kontakt med paleontologen Štěpán Rak som ordnar paleontologi-utflykter genom Geologické vycházky.

Utflykt på tjeckiska med en större grupp under corona-våren.
Här syns tydligt hur havsbottnen från 400 miljoner år sedan har pressats ihop (ca 40 miljoner efter det).

Det finns en naturstig mellan Mala Chuchle och Barrandov nedanför berget där man kan läsa på tjeckiska och engelska om områdets naturhistoria och få speciella objekt utpekade som t.ex “bazaltové růžičky” som betyder “små rosor av basalt”. De har porösa “bollar” inuti. Dessa har skapats då lava snabbt kylts ned av vatten.

“bazaltové růžičky”.

Den geologiska tidsskalan

Här är den geologiska tidsskalan där man kan se hur jordens historia delas in i olika eror och tidsperioder. Den period som är relevant för de fossila avlagringarna i Český Kras är Silur och Devon för ca 400 miljoner år sedan. Jag gjorde denna bild genom ett ihop-plock av information från Naturhistoriska riksmuséet samt några andra källor då jag inte hittade en bra tidsskala på svenska. Det går bra att skriva ut bilden om man vill.

Egen utflykt med en paleontolog

Som barn hade jag ett stort intresse för fossiler efter att vi spenderat en sommar-semester på Gotland med den familj som jag själv växte upp med och då hittat mängder av ammoniter och olika slags koraller från Silur-tiden. De bästa av dessa fossiler hamnade i en stor låda som har kommit på villovägar efter de många flyttningar som jag gjort kors och tvärs över landsgränserna.

Jag tycker att Český Kras påminner en del om Gotlands branta kalkstensklippor och naturen där. Det är lite som Gotland men utan havet. Det fanns hav här för väldigt lång tid sedan och man kan ännu se spåren från det. Vänner till oss har till exempel hittat fossil av musslor.

Štěpán hade med sig bilder och beskrivningar så att man lätt skulle kunna känna igen fossilerna.

Den här gången hyrde vi in paleontologen Štěpán Rak och åkte iväg med två andra svenska familjer på en dagsuflykt. Våra 3 bilar lämnade Prag på morgonen och plockade upp Štěpán försedd med speciella fossil-hammare på vägen. Först åkte vi till Radotín som ligger i närheten av Barrandov söder om Prag och stannade till på två platser.

Det var praktiskt för att lära sig tjeckiska också. Lilijice är sjölilja.
Orthoceras – en slags bläckfisk i en avlång snäcka

Orthoceras är en slags nautiolid (bläckfisk) med en avlång snäcka som man kan finna fossil av i Sverige, Baltikum och i södra Prag/Český Kras där vi har gått på dessa fossil-letar-vandringar. Henry och Winston gjorde särskilt fina fynd som snäckan på bilden. Orthoceras finns det även spår av på stengolven i t.ex. tunnelbane-stationerna i Stockholm där man se dess avlånga ljusa randiga koner. Själva snäckan kallas “ortokon” och betyder just avlång snäcka (för bläckfisk).

Vid vägkanten fanns det sluttningar där man kunde hamra på de stenar som ramlat ner, men eftersom det var ett natur-reservat kunde man inte klättra upp och bryta av dem själv.
Vårt gäng minus fotografen Štěpán.
Här finns spår av en nautiloid.
Jag och Paul hade inte jättestor tur den dagen med att finna fossil men några småsaker hittade vi ändå. Vi turades om att vara med Edward som ville låna hammaren eller att man skulle leka med grävmaskinerna som han tagit med sig.
Štěpán däremot trollade fram den ena fossilen efter den andra.
Pontus gjorde det bästa fyndet – en stor trilobit.
Här är några trilobiter som Štěpán hittade.

Färden gick vidare mot Loděnice i Český Kras där vi ställde bilarna vid en enslig väg och gick in i buskaget mot en höjd. Där fann vi en backe med mängder av platta gråa stenar där vissa hade små bitar vitt som var spår av en vit trilobit, eller innehöll hela vita trilobiter.

Loděnice.
Det började regna lite. Barnen tröttnade på fossil-letandet och byggde kreationer av de platta stenarna.
Vi vuxna tyckte det var kul att leta fossiler även i regnet och höll på en bra stund tills vi blev för blöta.

Det blev dags för hemfärd när det började regna ordentligt. Stora gröna spindlar skyndade sig över stenlandskapet för att söka skydd i de torra håligheter som fanns i berget. Dyngsura men nöjda med uflykten for vi hem mot Prag.

Några av fynden. Det är pojkarna och Štěpán som har funnit dessa.

Några nyttiga länkar

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments