Det tar normalt 9 månader för ett barn att tillverkas inuti mammans mage. Kvinnan och mannen som producerat barnet betecknas som dess biologiska mamma och pappa, då barnet består av gener till 50% från mamman och till 50% från pappan.

När barnet kommer ut ur mamman är det helt beroende av sin mamma och pappa. Till skillnad från andra däggdjur är människans hjärna såpass stor att barnet måste komma ut tidigare än dem innan hjärnan har växt färdigt. De andra däggdjuren är mer eller mindre färdigutvecklade och rörliga från när de föds. En älgkalv kan till exempel resa sig och börja gå nästan direkt efter att det fötts. För en människa tar det ungefär ett år för den att utvecklas så pass att den kan börja gå vilket innebär att barnet är helt beroende av sina föräldrar. Barnet är biologiskt sett behov av ammas dels för att överhuvudtaget kunna överleva, dels för att dess hjärna ska kunna utvecklas optimalt och dels för att få sina behov av närhet för att utvecklas känslomässigt optimalt.
Puberteten sker först efter 10-15 år. Forskningen visar att hjärnan blir färdigutvecklad först runt 25 års ålder. Under den tid som barnet tar på sig att bli moget krävs stöd, hjälp och övning för att kunna ta rätt beslut i livet från båda föräldrar för att nå sin fulla potential trots att vi i dagens samhälle blir “myndiga” vid 18 års ålder.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments