Frågor och svar – Expressenartikel 20/06/19

1. Berätta lite kort om din och familjens historia och livsstil. Ni har bott i Göteborg men valde vid en viss tidpunkt att lämna Sverige för ett nytt liv? Hur gick det här beslutet till?

Vi är en svensk/brittisk familj. Jag har gått i vanlig kommunal skola i en Stockholmsförort och min man privatskola i England. Vi är egenföretagare sedan 2003 och har webb-butiker i Storbritannien. På sätt och vis har vi båda fått lära om oss för att kunna vad som krävs för att driva det. Personligen kan jag säga att jag har lärt mig allt jag behöver själv efters skolan. Exempelvis har vi lärt oss att bygga hemsidor, flera språk, produktfotografering, marknadsföring, samt att hantera inköp och försäljning helt utan att gå någon utbildning. Vi har båda läst på universitetet men har ändrat kurs för att jobba för oss själva istället för åt någon annan. 

Vi blev intresserade av unschooling strax efter det att vår äldsta son föddes för 9 år sedan. Vi upptäckte unschooling på varsitt håll genom att läsa böcker, lyssna på poddar samt genom vänner och bekanta. Min man blev ursprungligen intresserade genom Murray Rothbard och Ron Paul medan jag upptäckte det genom att läsa, lyssna och vara med i olika forum för fredligt föräldraskap. Fredligt föräldraskap innebär att man inte använder tvång, hot och våld mot sitt barn. Det bygger på att man som förälder har ansvar gentemot barnet att förvalta honom eller henne på bästa möjliga sätt genom att till exempel argumentera för varför man behöver göra si och så och föregå med gott exempel istället för att tvinga.

Med första barnet hade vi all tid i världen. Vi skaffade en bok för skojs skull – “Teach your baby to read” av Glenn Doman. Där lärde vi oss att man kunde lära sin bebis läsa med hjälp av ordkort. Det var en rolig lek för vår äldsta son. Vi hade dekorerat hela vårt hus med ordkort. Han lärde sig läsa på både svenska och engelska vid ungefär 21 månaders ålder. Han kunde också skriva innan han var 2 år gammal. Allt var så enkelt att lära sig, tack vare att det skedde på ett lekfullt och fredligt sätt utan någon läroplan. Det är detta som är unschooling.

Vi funderade på vad vi skulle göra med skolgången och diskuterade med vänner och bekanta om det fanns någon skola som kunde ha denna inlärnings-stil. Vi kontaktade ett stort antal skolor och lusläste läroplanen. Vi fick samma svar överallt. Vår son som redan kunde multiplikationstabellen vid 3 års ålder skulle inte få någon utmaning i någon av de skolor vi hade besökt. 

Problemet var att så mycket var reglerat i den statliga läroplanen och att det saknades resurser för att hantera barn som inte passade in i mallen som den svenska skolan och läroplanen var designad för. Vi blev varse att det inte fanns någon skola som skulle kunna ge vår son vad han behövde för att utvecklas och må optimalt efter att ha frågat kommunen om det fanns något sätt att rucka på det. Det går inte eftersom skolan ska vara likvärdig för alla. Det är problematiskt eftersom alla personer är olika med olika behov. Alla mår inte bra av att stöpas i en och samma form. Symptomen på detta tycker jag är väldigt tydliga då det finns ett mycket stort antal barn som mår dåligt i skolan och för att det ofta krävs år av studier efter den för att få ett vanligt jobb. Det är slöseri med tid.

Det som var avgörande för vår flytt var att det är skolplikt i Sverige. Alltså tvång att gå i skolan. Tvång går inte hand i hand med fredligt föräldraskap. Våra barn kommer först så det var en självklarhet så vi var tvungna att sälja huset, stänga företaget och förbereda oss mentalt för att ge oss ut i det okända.

2. Hur många länder har ni varit i med familjen och vad är de starkaste upplevelserna under denna tid?

Vår familj har växt sedan vi lämnade Sverige. De två äldsta har besökt ungefär 40 länder och den yngsta i 20 länder. De har stor kännedom om olika kulturer, språk och levnadssätt. Vi har haft så många upplevelser så det är svårt att välja. När vi hemundervisar och reser lär vi oss om världen. Det kallas för worldschooling. För att ta ett exempel hade vår mellanson som då var 3 år ett mycket stor intresse för vulkaner. Då åkte vi till Italien och besteg 3 vulkaner och besökte Pompeji. I samband med det besökte vi också naturhistoriska museet i London som hade en stor utställning om vulkaner och jordbävningar. Samma son har varit mycket intresserad av Titanic under 1,5 år. Då läste han på om det, såg dokumentärer och så besökte vi Titanic-museet i Belfast. Båda de två äldsta sönerna är mycket intresserade av historien och kan mer än vi föräldrar om till exempel Romarriket och världskrigen. De flesta resor vi gör har en poäng. Antingen är det worldschooling, resor i företaget eller för att träffa vänner runtomkring i världen. Vi umgås med ett stort antal familjer som lever såhär eller som hemundervisar.  

3. Hur fungerar det rent praktiskt, har ni någon fast punkt eller reser ni runt hela tiden? Och var är ni just nu?

Vi är i Sydeuropa just nu då vi tagit paus från en intensiv period av hemskolningsaktiviteter. Jag driver en stor grupp för hemundervisare där vi bor och min man har haft mycket arbete så det är välbehövligt.

4. Finns det nackdelar med livsstilen och att inte ha en fast punkt i livet?

Jag svarar inte på denna fråga eftersom vi har bott på samma ställe i 3 år. Men jag kommer med förslag på alternativ fråga!

4b. Finns det nackdelar med livsstilen och att ha lämnat Sverige?  

Vi är mycket nöjda med vårt beslut att ha lämnat Sverige. Unschooling är en fantastisk möjlighet för våra barn som är viktigare än livet där. Dessutom skulle vi lika gärna kunna ha bott i Storbritannien eftersom vi har familj och vänner där. I Storbritannien är det familjens ansvar att ge barnen utbildning vare sig det är skola eller unschooling. Nackdelen med flytten från Sverige är såklart att vi inte skulle ha flyttat från Sverige om det hade funnits en möjlighet till hemundervisning/skolform utan den svenska läroplanen där. 

5. Du är, som jag förstått det, kritisk till det svenska skolsystemet. Varför?

Ja det är jag. Det finns många anledningar så jag ska bara nämna några:

–  För det första är den svenska skolan baserad på tvång. Skolan ska vara bra så att barnen ska vilja gå till den och så att föräldrarna ska vilja ha sina barn där. Jag har däremot ingenting emot skolor som är frivilliga. 

–  För det andra är det svenska skolsystemet förlegat. Det ser vi på både skolbarnens mående och resultat. Hemundervisning är en effektiv och modern metod som är anpassas åt barnet. I USA är det ganska vanligt med hemundervisning och där brukar hemundervisade barn ha lättare att komma in på college/universitet eftersom de lär sig för att de vill lära sig – inte för att de tvingas. De är helt enkelt mer drivna. Idag kan man lära sig nästan vad som helst om man har tillgång till en dator eller internet. Vemsomhelst kan till exempel gå en gratis online-kurs och bli programmerare, lära sig matematik på sin egen nivå med Khan academy eller fokusera på just det som han/hon är intresserad av. 

– För det tredje vill jag inte att våra barn tappar lusten att lära och sin kreativitet. Det är tyvärr många som gör det eftersom man inte får tillfälle att göra färdigt det man håller på med för att till exempel lektionen tar slut.

– För det fjärde ser jag skolan som en asocial konstgjord miljö utan verklighetsförankring. Det är inte naturligt att slussas ihop med så många barn i samma ålder. Vi vuxna har det ju inte så. Barn som får umgås med andra i olika åldrar lär sig empati, att ta hand om de som är yngre och följa de äldres exempel. I skolan finns det för få vuxna så barnen lär sig av varandra istället för av de erfarna vuxna. Jag är övertygad att mobbning kommer därifrån. 

– För det femte är den svenska skolan “likvärdig” för alla. Barnen ska stöpas i samma form utan hänsyn till bakgrund eller förmåga. Det här är det som jag anser är roten till problemet med skolan i Sverige för alla barn är olika och har olika förutsättningar.
–  Jämfört för vad du kan få i online-skolor är kvalitén på undervisningen riktigt dålig. Vad jag vet lärs till exempel de 8 egenskaperna av pengar ut som är oerhört viktigt för att förstå hur världen fungerar. Läroplanen är baserad på propaganda för att lära ut att skolan är det enda sättet och att vi inte kan klara oss utan den..

6. Vad jag kunnat läsa mig till går inte era barn i någon skola utan ni bedriver en egen undervisning. Hur går detta till?

Det stämmer. Jag är glad att du frågar! Vår unschooling har sett ut på olika sätt eftersom vi har levt utan fast punkt de första 1,5 åren och vi bara hade två barn då. Unschooling är en utbildningsform som innebär att barnet lär sig själv precis som vi lär oss att till exempel cykla och gå själva. Det är självstyrd inlärning utan läroplan. Det innebär att man som förälder (eller annan vuxen) intresserar/handleder barnet utan tvång.

Man föregår som gott exempel genom att genom god argumentation och genom att själv till exempel läsa mycket böcker så att barnen också vill läsa. När vi lämnade Sverige vintern 2015 reste vi runt i många olika länder för att känna efter var vi skulle kunna tänka oss att bo samt för att umgås med andra som lever så. Det är en växande rörelse. Det finns 10000-tals familjer runt omkring i världen som har denna livsstil – det kallas worldschooling. När vi lämnade Sverige var våra barn 3 och 4 år. Det finns olika knytpunkter för worldschoolers där man samlas och umgås. En sådan plats är till exempel Ubud på Bali i Indonesien där många sådana familjer gärna samlas.

Det är vanligt att de hemundervisade barnen på sådana orter har olika fasta aktiviteter som de går på. Det är också vanligt att man hyr in “tutors” (lärare) vilket är ekonomiskt görbart i billiga länder. Vi har haft särskilt positiva upplevelser under våra 2 resor med barnen till USA där 1.65 miljoner barn hemundervisas. Vi besökte bland annat ett “homeschooling coop” utanför Boston som drevs av ett 100-tal familjer. Många var högutbildade och arbetade på Harvard eller M.I.T när de inte deltog i kooperativet. Det är inte ovanligt att mycket framgångsrika personer unschoolar sina barn. Ett sådant exempel är Elon Musk.

Sedan 3:an föddes har vi varit mer eller mindre bofasta i Europa. Våra dagar kan se väldigt olika ut. 7 och 9-åringen gillar att läsa och slukar bok efter bok. Min man och jag delar på själva “unschoolingen” där han har hand om matematik/programmering/arduino eller bygger saker med dem medan jag ordnar utflykter, träffar och aktiviteter utanför hemmet. Vi klättrar och hyr in en lego-programmeringslärare då och då som barnen tycker om. Vi har många aktiviteter som kommer och går i perioder. Jag har organiserat en hel del för familjer som hemundervisar exempelvis programmeringsträffar, målarkurser och stora lekträffs-picknickar. Jag driver en aktiv grupp där familjer från hela världen deltar i våra aktiviteter och träffar.

Nu är våra barn ganska små så förmodlingen kommer vi inte göra på samma sätt när de blir äldre. Vi frågar dem med jämna mellanrum om de vill gå i privatskola då det finns bra möjligheter men hittills är de inte intresserade. Kanske vi går ihop med några andra och hyr in lärare så som Elon Musk gör i sin unschooling-skola, om det finns ekonomiskt utrymme för det. Vi får se. Många där vi bor har sina hemundervisade barn på olika slags kurser med andra barn. Vi gör så i perioder. Exempelvis har barnen gått i matematikskola, fotbollsskola, parkourskola och  yoga. Vi anlitar lärare när vi känner att vi saknar kunskap eller har tidsbrist. 

7. Vad säger du till de som är kritiska mot ”unschooling” och hemundervisning? Det medverkade exempelvis ett undervisningsråd från Skolverket i SVT:s Aktuellt som kallade FB-gruppen för ett ”allvarligt fenomen” och argumenterade för att barnen måste få sin utbildning. Vad tänker du om det?

Om de tycker att deras barn ska gå till skolan tycker jag att de ska få göra det och då borde de visa samma respekt mot oss som inte tycker så. Det är synd att de känner att de behöver hota andra familjer att göra så som de vill genom att ta deras barn och utpressa ekonomiskt.  

Det finns mängder av studier som visar att hemundervisade barn får minst lika goda kunskaper som i skolan, om inte bättre, eftersom de får chansen att fördjupa sig och specialisera på saker som de faktiskt är intresserade av. 

Apropå Skolverket så har SVT gett dem fel information. De säger att de har “kartlagt” gruppen. Förmodligen har de läst gruppens offentliga beskrivning och “gissat” att det finns 400 familjer som undviker skolplikten i Sverige. Det stämmer inte då de som inte har sina barn i skolan i Sverige bor i länder där det är lagligt att hemundervisa. Vi omfattas inte av skolplikten. Det stämmer inte heller att våra barn inte får någon utbildning. 

Det är otäckt att SVT kan hänga ut en föräldragrupp på internet såhär och dra paralleller mellan oss och Ystadsfamiljen som vanvårdade sina barn. Särskilt absurt blir det då föräldrar tipsar varandra om länder att flytta just för att de VILL följa lagen. Inte tvärt om som det reportaget vill förmedla. Sverige har inte en järnridå än. Vi är än sålänge fria att lämna landet om vi vill.

8. FB-Gruppen (unschooling oskolning Sverige), hur startades den och vad var och är syftet? 

Jag startade den eftersom det fanns flera andra hemskolningsgrupper på svenska men inte unschooling. Det finns väldigt många unschooling-grupper på engelska eftersom det är en växande rörelse i den anglosaxiska världen. Men tyvärr inte i Sverige. Det är inget som är sensationellt med att ha startat en facebookgrupp om föräldraskap. Vi har haft glädje av gruppen eftersom vi har kunnat knyta kontakter och. Vi kan diskutera lämpliga länder och orter där det finns många andra som unschoolar. Som tur är är hemundervisning lagligt i de flesta länder. I Storbritannien och USA är unschooling ganska vanligt.

9. Kan du förstå om utomstående reagerar på att föräldrar tipsar varandra om olika sätt att hålla barnen borta från skolan?

Jag kan förstå att de reagerar på inslaget och hur det är presenterat. Jag tror inte att någon skulle bry sig om de hade sagt som det var: att det finns familjer som flyttar från Sverige för att ge sina barn en bättre utbildning och om de inte hade kopplat ihop oss med Ystadsfamiljen. Vi har inget med dem att göra. Svensk media har gjort ett bra jobb med att framställa hemundervisning negativt så jag förstår att det finns människor som är rädda när de inte förstår vad det är. Varje gång det är en hemundervisande familj som får sina barn fråntagna sprids nyheten som en löpeld medan det sällan sägs något om det stora antal barn som far illa i hemmet trots att de går i skolan. Skolan är ingen magisk lösning på problemet.

10. Jag uppmärksammade i andra medier att du kallar dig digital nomad. Vad innebär det?

Det innebär att man kan försörja sig på resande fot och bo varsomhelst sålänge det finns en internetuppkoppling. Det är lockade eftersom man kan leva i länder som är billigare och därmed få högre livskvalitet. Vi blev inspirerade av Fyra timmars arbetsvecka-boken av Tim Ferriss. Han har många bra tips. 

11. Vad är planen för framtiden, kommer ni att fortsätta denna livsstil eller slå er ner någonstans? 

Vi bor på samma ort sedan 3 år efter att jag blev gravid med 3:e barnet. Vi trivs allihop och har fått många goda vänner här och har ett rikt utbud av inlärningsmöjligheter så kanske vi stannar ett tag till men vi får se hur det utvecklar sig. Jag tvivlar inte på att våra barn skulle ha några problem att lyckas med 

12. Till sist en fråga som egentligen inte har med artikeln att göra, men kanske värt att nämna kort om någon känner igen dig i det sammanhanget: Du är alltså en överlevande från Gottrörakraschen. Vad har du burit med dig från den händelsen? 

Jag vill inte ha med det då gottröra inte har någon betydelse för vårt beslut att lämna Sverige för unschooling.

13. Något mer du vill tillägga?  

Extra fråga: Men hur ska era barn kunna anpassa sig och bidra i samhället? (ta hemskt gärna med denna vanliga fråga från svenska skolförsvarare (jag har bara fått den från svenskar 🙂 )

Man får komma ihåg att skolan enbart har funnits i 150 år – alltså har vi haft skola under en mycket liten del av mänsklighetens historia. Skolan uppfanns bland annat för att förse industrin med arbetare. I och med digitaliseringen har det skett ett paradigmskifte. Vi är inte längre beroende av skolan för att kunna lära oss läsa, skriva och skaffa de kunskaper som krävs för att utöva ett yrke.

Vemsomhelst kan idag skafföa sig en examen genom att studera på ett online-universitet eller gå kurser som ger dem färdigheterna för det som krävs. Om ett barn som inte har gått i skolan vill bli läkare, ingenjör eller något annat som kräver traditionell högskoleutbildning kommer barnet att ta reda på vad som krävs och därmed gå den vägen för att han eller hon har drivkraften att göra så. 

Jag tycker man får vända på steken när man frågar sig hur ett barn som inte går i skolan ska kunna anpassa sig till samhället eftersom barn som inte går i skolan växer upp just i samhället medan det är skolbarnen som avskärmas från det. Att inte gå i skolan innebär att familjen tar ansvar för att barnet är delaktig och lär sig hur man för sig bland andra människor. Jag anser att skolan i många fall misslyckas med den uppgiften.

Hur många tyranner/diktatorer/enväldiga härskare finns det som förespråkar hemundervisning? Vet du vem som är det mest kända exemplet? Är det inte dags att lära sig av i historien och lämna de som vill ta ansvar för sina barn och ge dem en bättre utbildning ifred? (Här borde jag egentligen citera Hitler, som också hade en värdegrund och skolplikt av ungefär samma anledning som i Sverige.)