lördag 8 oktober 2016

Malta - sol, bad och frihet för Digitala nomader


Inlägget är skrivet i samarbete med Pokerlistings.se

Malta heter den lilla ön som ligger strax söder om Sicilien i Medelhavet som har hela 300 soldagar om året. Malta är ön med härliga bad och underbart god medelhavsmat. Språket som talas där är engelska vilket är en klar fördel för oss som växer upp i en kultur där engelskan redan är viktig. Det allra bästa är nog att det är ganska fritt. Malta är ett litet land som inte har så värst många invånare. Här bor knappt en halv miljon på ungefär 326 kvadratkilometer. Man lockar dit utländska företag och entreprenörer genom att erbjuda trevliga villkor och låga skatter - vilket gör att det passar perfekt för digitala nomader.


Inkomst genom spelutveckling och poker på Malta


Malta är en ypperlig bas för en digital nomad som får inkomst genom att spela tex poker eller som jobbar med spelutveckling och vill ha lite högre levnadsstandard. För visst blir det så när pengarna räcker längre och man blir lite gladare av solen? Många svenska spelutvecklingsföretag väljer dessutom att ha sin bas på Malta vilket inte är så konstigt eftersom de höga skatterna i Sverige för företag gör att många flyttar. Då kan jobben flytta med också. Det kan absolut vara en bra idé att söka jobb här om man inte är helt är sin egen och vill vara digital nomad på Malta.

Om man spelar poker bör man inte missa turneringen Battle of Malta då detta är det största eventet för nomad-pokerspelare som hålls den 2-7 november.

Coworking spaces


Bara för att man är "nomad" behöver det inte betyda att man inte vill jobba tillsammans. Tvärtom - man blir faktiskt mer produktiv av den sociala arbetsmiljön trots att alla gör sin egen grej! Man blir motiverad av att se andra som också är passionerade att jobba för sig själva. Det är också trevligt med fika-pauser och lite umgänge också!

Co-working-arbetsplatser kan man hitta på t.ex Prints of Wales co-working och Oasis Offices.

Oasis Offices

Det här gäller om man registrerar sitt företag på Malta


Man betalar normalt 35% i bolagsskatt där men om företaget har utländsk ägare får man tillbaka 6/7 av den inbetalade skatten. Vad många gör är att de har ett operativt bolag registrerat på Malta som ägs av ett holdingbolag i ett annat land. Då blir skatten 5% och tas bara ut på aktieutdelningar - inte på vinst som hålls kvar i bolaget. Det finns också andra sätt att göra för att spara skatt fast den här lösningen är nog enklast för en digital nomad.

Malta vill locka företag att registrera sig här så det är inga konstigheter. Det allra bästa om man ska registrera sitt företag på Malta är att kontakta en skattejurist först som t.ex. EMD i Valletta. 

Boende på Malta för digitala nomader


Det är inte svårt att hitta boende på Malta. Fördelen när man tar sig utanför ett land som Sverige är att boende-marknaden inte alls är lika reglerad. Airbnb är ett bra alternativ om man stannar en kortare period. Det finns också facebook-grupper som till exempel denna där man kan hitta privata uthyrare. Man kan också kontakta boende-mäklare som t.ex. Relocate Malta.

Det finns mängder av härliga boenden på Airbnb

Vad kostar det att bo på Malta?


Enligt Numbeo kostar det 7000 kr att hyra en etta i centrum. En öl på en restaurang kostar runt 25 kr. Matkostnaderna och kostnader att ta sig runt är lite lägre än i Sverige. Se ungefärliga kostnader här:

Numbeo.com

Uppkoppling på Malta


Det allra viktigaste för en digital nomad är att man har en uppkoppling som funkar. Det kan vara oerhört frustrerande med en seg uppkoppling som kanske inte funkar alls ibland. Man kan hänga på caféer och använda deras wifi-uppkoppling. Ibland kan det funka och ibland inte. Det allra bästa är om man har sin egen uppkoppling. Om man planerar att stanna en längre tid kan man ordna uppkoppling i sin bostad på ungefär 75mb/s. Ett simkort med 4G-uppkoppling kan vara en bra lösning ifall den trådlösa uppkopplingen inte funkar eller om man stannar en kortare period. Det går att köpa hos tex GO mobil. Hitta gratis uppkoppling på caféer här.

Malta inside out


Mer matnyttigt för digitala nomader på Malta


Nomadlist.io - Nyttig information om kostnader, uppkoppling och annat på Malta.

Facebook-grupp för digitala nomader på Malta.

Numbeo.com - Se levnadskostnader här.


1 kommentar:

  1. Oj, en massa matnyttigt om Malta! Vi befinner oss på Malta just nu! Hälsningar från en solig och fantastiskt fin ö! :)

    SvaraRadera