Hur man blir en Digital Nomad

digitalnomadfamilj
Vår familj är ett levande bevis på att man kan upptäcka världen och försörja sig samtidigt. Visst låter det som en dröm att kunna arbeta från en strand på Maldiverna eller den djupaste djungeln på Borneo och samtidigt få en högre levnadsstandard och mera tid för sin familj? Många personer har frågat mig hur jag gör och sedan bortförklarat varför de inte kan ta steget att göra samma sak. Jag tycker det är märkligt eftersom vemsomhelst som har viljan kan leva så och bli en digital nomad. Därför har jag nu skrivit en guide som jag hoppas kan inspirera den som har upptäckarlust och vill få mer frihet:

En digital nomads arbetsplats i trädgården till ett vackert hus bland risfält på Bali.

Vem passar in i den digitala nomad-livsstilen?

Den digitala nomad-livsstilen passar den som vill upptäcka världen eller kunna bo var den vill oavsett vad man har för anledning.

För en svensk person (jag utgår från Sverige eftersom min blogg är på svenska och jag är uppväxt där) kan anledningarna vara följande att bli en digital nomad:

– Att man vill flytta till ett varmare klimat
– Att man vill få högre levnadsstandard och lägre levnadskostnader
– Att man är entreprenör (och vill få mer frihet i att driva sin verksamhet)
– Att man vill ha utbildningsfrihet för sina barn (då skolgången är forcerad i Sverige)
– Att man kan få bättre betalt för sitt yrke i andra länder
– Att man inte hittar sätt som passar att försörja sig på i Sverige
– Att man vill jobba mindre och få mer tid till familjen
– Att man är för icke-aggressionsprincipen (att man alltså inte håller med statens våld)
– Att man helt enkelt har en upptäckarlust och vill utforska världen

Hur vi gjorde

Själv har jag (och min man) funderat på i ungefär 9 års tid hur vi ska göra för att kunna jobba och resa samtidigt (fast inte kommit till skott förrän nu för att vi var för lata). Vi har en stor drivkraft till att upptäcka världen och har gjort minst en eller två långa resor och flera korta resor om året sedan vi blev tillsammans. Det som fick igång den verkliga omvandlingen till vår digitala nomad-livsstil kan du kan läsa om här. Det tog ungefär 11 månader från dess att vi tog beslutet tills dess att det verkställdes. Inom den tidsperioden hade vi renoverat och sålt vårt hus och flyttat företaget helt och hållet till Storbritannien samt omstrukturerat det för att kunna driva det på resande fot. Vi säljer hängmattor, pashminasjalar och cashmere och mattor på nätet – både till privatpersoner och företag.

Det har inneburit att vi alltså har fått ta hand om följande saker för att kunna arbeta på resande fot:

– Lager och utskick av produkter. Vi skötte vårt svenska lager själva förut men för att inte behöva skicka ut själva anlitade vi ett lager som gjorde det. Vi har ett stort lager i England också. Det sköts av goda vänner till oss sedan lite mer än ett år tillbaka.

-Kundservice. Vi har redan en pålitlig kundservice-medarbetare i Sverige som har hand om våra svenska kunder och återförsäljarkunder som vi idag anlitar som konsult och som jobbar hemifrån istället för på vårt tidigare kontor i Sverige. Tidigare skötte samma person dessutom vår engelska kundservice men nu har han fått uppgifter av högre rang, så vi har anlitat en person i Rumänien (som är mycket begåvad och får bra betalt jämfört med andra jobb där) för vår engelska kundservice.

– Bokföring. En revisionsfirma i England har skött och sköter än själva revisionen av företaget men bokföringen skötte min man innan vilket var mycket stressande. Nu har vi en bokförare i Rumänien som sköter den.

– Hemsidor. Vi har tidigare gjort alla sidorna själva men de nya versionerna av hemsidorna ville vi ha i Magento som vi inte har lärt oss så mycket om än. Vi har anlitat en person i Indien och en i Nepal för detta men gör ändå mycket själva.

– Administrativa uppgifter. Vi har anlitat en person i Kenya som sköter enkel administration och skriver blogginlägg samt sköter vår marknadsföring i sociala medier (på engelska).

– Fotografering. Tidigare tog vi alla bilder själva. I år har vi enbart tagit bilder på våra hängmattor på Maldiverna. Övrig fotografering sköts av frilansare i England och Estland.

Nu låter det som att det inte är så mycket alls kvar att göra så jag vill poängtera att entreprenörens värld är full av utmaningar för den som inte vet. Dessutom blir det mer eller mindre jobb beroende på vad som går bra i verksamheten och vad vi har för idéer. Just nu jobbar jag med den nya sidan för hängmattor (www.hamaca.se) i Magento vilket är ganska tidskrävande. Något som också  påverkar vårt arbete är om vi tar oss an nya kunder, utvecklar nya produkter eller om det händer något dåligt i verksamheten. Vissa perioder kan det alltså innebära nästan inget arbete alls och vissa perioder kan det innebära att vi nästan jobbar dygnet runt.

Ett av de trevliga caféerna vi har arbetat från i Ubud, Bali

Viktigt att tänka på innan man blir digital nomad

Innan du tar steget att bli digital nomad måste du nog veta varför du vill bli det och vad du har för förväntningar.

Hur just vi gjorde var givetvis något som var anpassat just för oss och vårt företag. Däremot är själva konceptet “digital nomad” något som är väldigt brett och kan utföras på många sätt och därför ger jag olika tips beroende på vilken typ av digital nomad som du vill bli utifrån mina egna erfarenheter oavsett om du redan har etablerad verksamhet, inte har något jobb eller utbildning, eller vet med dig att du har ett yrke där du kan få jobb utomlands.

Råd till den som är entreprenör och vill bli Digital Nomad

Har du läst 4 timmars arbetsvecka-boken? Om inte så bör du göra det nu. 4 timmars arbetsvecka innehåller bra tips för en digital nomad. Timothy Ferriss som har skrivit den är själv en digital nomad. Vi använder oss av hans tips i vår verksamhet som till exempel outsourcing av arbetsuppgifter i vårt företag. Detta är något som givetvis är användbart för vilken företagare som helst.


Hur man gör i praktiken för att bli en digital entreprenör-nomad beror helt på vad man har för verksamhet. Det är stor skillnad på att sälja en produkt och en tjänst. Och det är stor skillnad på hur man bör göra om man har en etablerad verksamhet eller inte har startat den än. Jag har olika förslag på hur man kan göra beroende på detta:


Råd till entreprenörer som redan har etablerade verksamheter

Om du säljer tjänster och vill leva som digital nomad borde du nog fråga dig själv varför du inte redan gett dig iväg. Ungefär 90% av de digitala nomader som jag har träffat lever just på att sälja tjänster. Vi träffade ett stort antal digitala nomader när vi bodde i Ubud på Bali (som är ett slags mecka för digitala nomader).  Här kan du läsa om hur det är att vara Digital nomad i Ubud. Jag ska nämna några digitala nomad-yrken som jag stött på:

Marknadsförare
Psykoterapeut
Illustratörer
Animerare
Copywriters
Programmerare
Läkare
Rese-bloggare (bland annat Travel with Bender)
Program/App-utvecklare
Andra yrken inom IT och datorer
Spökskrivare
Journalister
Författare
Föräldralediga
Doktorander och anställda på universitet
Personer som lever på Smart passiv inkomst
Bitcoin-entreprenörer som tex Crypto.bg
Lärare av olika slag
Instruktörer av olika slag (bland annat yoga och kampsporter och surfing)
Jurister
Översättare
Massörer

Det finns säkert en del som jag har missat och det finns säkert andra yrken som passar in i den digitala nomad-livsstilen som jag inte har träffat på än.

Om du säljer varor bör du fundera på hur du kan göra för att bli fysiskt frikopplad från din verksamhet. Varorna kan hålla dig fast på en plats i och med att du måste finnas på plats för att skicka ut dem och eftersom du måste förvara dem någonstans. Du kanske inte heller vill svara i telefon och på mail när du blir en digital nomad. Och kanske behöver ha en adress där någon tar hand om din post och dina räkningar. Eftersom vi har varit i den här situationen själva kan vi ge lite praktiska råd:

– Anlita ett företag som lagerhåller och skickar ut varorna. Det finns inte så mycket att välja bland i Sverige men det finns iallafall minst 5 alternativ. Googla så hittar du dem. I andra länder är Amazon Fulfilment ett perfekt alternativ.

– Anlita ett företag som sköter din kundservice på svenska. Googla på telemarketing och/eller kundservice så hittar du dem. Det finns rätt många alternativ. Om du behöver kundservice på andra språk är det bra mycket billigare att hitta frilansare genom exempelvis frilansar-plattformen “Upwork“.

– Läs boken 4 timmars arbetsvecka och dirigera arbetsuppgifter till andra. Genom Upwork kan du hitta fotografer, illustratörer, web-designers, översättare, bokförare och personal som kan utföra enkla arbetsuppgifter. Man kan hitta riktigt billiga frilansare om man är beredd på att sköta kommunikationen på engelska eller något annat språk. Det finns givetvis personer som är listade i Sverige men deras lönekrav är betydligt högre så det kanske inte är värt det.

Tänk på var du ska folkbokföra dig och driva ditt företag

I Sverige betalar man en ofantligt stor mängd skatt så en given anledning till att bli digital nomad är just att bosätta sig i och driva sitt företag i ett land som har bättre villkor skattemässigt (vilket är de allra flesta länder).

Det man bör tänka på är att det kan vara svårt att få arbetsvisum och ens kunna registrera sitt företag i många länder. Det kan krävas att man måste ha en företagspartner eller vara gift med en person i det landet. Därför befinner sig många digitala nomader i sådana länder på turistvisum och är antingen registrerade i sina hemländer eller i ett mer fördelaktigt land. Då kan det vara en idé att registrera sig och sitt företag i ett land med bra villkor. Sedan behöver man inte bo mer i det landet än vad som krävs för att bli skattskyldig där. Det är en god idé att söka hjälp från en professionell revisionsbyrå då det finns olika regler i olika länder. Några länder (och områden) som är fördelaktiga för företagare är exempelvis Singapore, Storbritannien, Estland, Lettland, Jersey, Isle of man, Nya Zeeland och Hong Kong.

Estland erbjuder E-residency som innebär att vem som helst oavsett nationalitet (vad jag förstår) får en slags e-legitimation och kan driva företaget från Estland utan att befinna sig där. Man får sjukvård, bank-konto, kan deklarera på internet och den låga skattesatsen på enbart 20% för företagare vilket är väsentligt mindre än vad man betalar i Sverige. Jag har undersökt saken lite närmare då vi skulle ansöka om E-residency men det var oklart vad som egentligen gällde angående skatten. Jag har fått dubbla besked huruvida man räknas som skattskyldig där eller ej. Det finns olika regler som gäller för olika situationer. Jag tror att både staten i Estland och Sverige inte vet vad som egentligen gäller om det skulle bli en tvist då svenska staten givetvis skulle försöka göra anspråk på det. Den som ansöker om E-residency bör därför vara medveten om det och ta reda på själv vad som egentligen gäller.


Att tänka på när man tar steget till att bli digital nomad

Som digital nomad får man räkna med att saker kanske inte alltid blir perfekta eller att det blir lite krångligt eftersom man kanske inte har samma bekvämligheter som i Sverige. Du kan räkna med att:

– du får leta efter wifi och sim-kort med bra internet
– du kanske får arbeta konstiga tider för att vara tillgänglig för dina kunder på andra sidan jorden
– du får anpassa dig till landets visumregler. I Indonesien till exempel kan man ansöka om “Kitas” som är ett visum för längre tid i en ambassad i andra länder och sedan förlänga det i Indonesien. Man måste också lämna landet ofta för att förnya sitt visum där. Många länder utfärdar visum i 1-3 månader vilket gör att det kan bli en del rese -och visumkostnader
– du får leta efter en bra arbetsplats. Hör med andra digitala nomader eller fråga lokalt
– som familj får man antingen arbeta i omlott eller hitta lämplig skola/barnomsorg. På Bali var det lätt för oss att hitta nannys och tillfälliga skolor och lek-klubbar. Man får höra sig för i forum, grupper och genom att fråga folk
– svenskan är ett litet språk så man får räkna med att ens digitalnomad-umgänge talar engelska eller något annat språk
– skaffa en bra rese-försäkring. Vi har World nomads försäkring som är speciellt för digitala nomader.
– inget är för evigt. Du behöver inte bestämma innan om du ska leva som digital nomad i några veckor eller några år eller resten av ditt liv

Inget hinder att inte ha jobb och/eller utbildning

Jag får SÅ OFTA höra ifrån folk att de är inspirerade av vår livsstil men att de är oroliga för att inte få någon inkomst, vilket för mig är väldigt märkligt. Bland de kreativa och inspirerande digitala nomader som vi har lärt känna i Ubud har en stor del av dem INGEN utbildning eller tidigare arbetslivserfarenhet.

Det här med att tänka att någon annan ska lösa ens jobb-situation (att vara anställd) är exakt en av de största anledningarna till att jag tycker att skolan är skadlig för mina barn. Det är precis DET man lär sig i skolan: Att passa in och göra som man blir tillsagd. Den digitala nomad-livsstilen är perfekt för den som inte passar in och inte gillar auktoriteter. De vi har träffat har tagit sin situation i sina egna händer. Arbetslöshet existerar inte för dem då de hittar kreativa sätt att få inkomst ifrån.

En person som är kreativ och driftig kan därför klara sig själv. Exempel på detta är bitcoin-entreprenörerna, de som lever på smart passiv inkomst, rese-bloggarna, webshops-entreprenörerna och frilansare i olika former. Man kan göra vad som helst bara man hittar en publik som vill köpa ens tjänst eller vara. I Ubud träffade vi till exempel entreprenörer som levde på att sälja en enstaka produkt på Amazon som till exempel vinglas i plast, elektriska cigaretter och en hudvårdsborste. Man behöver verkligen inte ha ett stort utbud. Det gäller bara att erbjuda en vara som folk köper och marknadsföra det på rätt sätt.

Erbjud tjänster som frilansare och skaffa inkomst som affiliate


Den som vill frilansa kan erbjuda sina tjänster på till exempel Upwork, Peopleperhour och Fiverr, Den som kan lära ut något kan göra det på sidor som till exempel Udemy.
Om man inte har några referenser kan det vara en god idé att först erbjuda tjänsterna gratis eller till ett mycket lågt pris så att man får rekommendationer.

Ett annat bra sätt att få inkomst är genom att bli affiliate. Man lägger upp länkar och banners från olika företag och får en viss procent när folk klickar och köper från dem. Det största affiliate-företaget är Tradedoubler. Man får en ganska liten procent men det finns mycket att välja bland. Vi erbjuder ett affiliate-program för våra hängmattor på Hammockheaven. Man får hela 15% av köpesumman och får dessutom ge 5% rabatt till den som köper från länken för att det ska locka dem att köpa. Inom en snart framtid kommer jag att erbjuda affiliate-program med en bra % från samtliga av våra hemsidor.

Gecko hängmatta från www.hammockheaven.co.uk och www.hamaca.se

7 andra sätt att komma igång utan kompetens

Det finns många olika sätt att komma igång som en digital nomad för vem som helst oavsett ålder eller utbildning. Som jag nämnt innan beror framgången på drivkraften och kreativiteten – inte din nuvarande kompetens, erfarenhet eller budget.

1. Studera på ett nätbaserat universitet.
Registrera dig på ett nätbaserat universitet och res samtidigt. Om du läser till något som passar för en digital nomad och blir färdig kan du sedan få användning av din utbildning.

2. Skaffa ett vanligt jobb för att lära dig färdigheter som du kan använda som digital nomad.
Detta är ett bra sätt att få betalt för att lära sig som till exempel att jobba på ett marknadsförings-företag vilket många digitala nomader gör. Du kan också frilansa samtidigt och långsamt övergå till att bli frilansare till 100%.

3. Köp en etablerad nätbutik.
Det är ett lätt sätt att komma igång med den digitala nomad-livsstilen att köpa en nätbutik som redan finns och anlita ett lager för att lagerhålla och skicka ut varorna. Man får dock göra en grundlig undersökning att det är en fungerande verksamhet då många nätbutiker som är till salu är det just för att idén inte funkar. Om man ser ett sätt att förbättra en dålig nätbutik och är säker på det kan det vara en god idé att köpa den. Det kan vara en bra idé att köpa en nätbutik i till exempel Storbritannien och USA då du kan använda dig av till exempel Amazon för att marknadsföra, lagerhålla och skicka ut varorna. Du kan köpa företag på webbplatser som Flippa.

4. Lev på dina tillgångar ett tag och umgås med digitala nomader ett tag för att lära dig.
Hyr ut din bostad och få inkomst från den så kan du åka till exempelvis Ubud på Bali där det finns många digitala nomader. Häng på arbetskooperativet Hubud ett tag och gå på föreläsningar och träffar så blir du snart inspirerad att sätta igång själv.

5. Bo och arbeta gratis på Workaway eller Helpex.
Ett ekonomiskt sätt att komma iväg är att registrera sig som voluntär på någon av dessa sidor. Jag har själv varit värd och är dessutom registrerad som voluntär på Workaway så jag tycker idén är win-win för båda. Man erbjuder tj’nster som man kan göra. Det kan vara vadsomhelst från att klippa gräset, passa barn och renovera till att programmera i útbyte mot mat och husrum. Om man kommer överens bra med värden kan det till och med leda till ett betalt jobb.

6. Flytta ut verksamheten på nätet.
Om du redan har ett företag som exempelvis en byggfirma så behöver det inte alls betyda att man inte kan resa. Det finns mängder av lösningar som gör att man inte behöver befinna sig på plats som till exempel att hitta pålitlig personal och kunna hålla koll genom kontakt på Skype och med videokonferenser.

7. Arbeta på distans.
Om du har ett jobb där du ofta jobbar hemifrån kan du lika gärna göra det från en plats där du vill vara. Om du har en flexibel chef kan det vara mycket möjligt att du kan bli en digital nomad OCH behålla ditt nuvarande jobb. 

Att ta reda på mer för den blivande Digitala nomaden


Det är en ny värld som öppnar sig för den blivande digitala nomaden. Det kan vara betungande att inte veta så mycket om det så här finns lite resurser som kan vara bra för den som är intresserad av att ta steget:

På Nomadlist kan du kostnader i olika länder. Numbeo är också bra.
Workfrom listar bra arbetsplatser för digitala nomader. Det finns vissa ställen som digitala nomader gillar bättre. (för att det är billigt, bra levnadsstandard och bra uppkoppling) För att nämna några: Ubud, Penang, Chiang mai.
Det finns ett forum där man kan “träffa” andra digitala nomader.
Det finns flera grupper på facebook för digitala nomader på olika ställen som man kan söka på.
På vissa ställen kan man hitta arbetskooperativ. Jag kan rekommendera Hubud (hub-in-ubud) på Bali.
Jag kan också rekommendera bra caféer att jobba ifrån i Ubud.
Sidan Digitalnomadjobs är en slags arbetsförmedling för digitala nomader.

Och till sist

Nu har du fått en god inblick i det praktiska om hur man blir en digital nomad. Jag hoppas att min text kan inspirera och öppna upp för nya idéer och visa att det inte alls är ett hinder att inte ha någon utbildning för att kunna leva på resande fot. Kreativiteten och drivkraften är det som gör den digitala nomaden. Lycka till, alla blivande digitala nomader!

Tycker du att texten var inspirerande? Dela hemskt gärna med dig av inlägget så att det kanske kan inspirera någon annan. Tycker du att något som jag skrev var svårt att förstå eller har synpunkter? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedan så svarar jag.


Bra sagt av Mark Twain om att resa BILDKÄLLA

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elin Nilsson
8 years ago

Bra och inspirerande inlägg. Jag är imponerad av ert val av livsstil 🙂

Anna Aaberg
8 years ago

Hej Caroline! Jag är digital nomad och skriver en bok i ämnet, vill komma i kontakt med dig. Kontakta mig gärna på anna.aberg @ annaaberg.se.

Begbie
8 years ago

Bra sammanfattning !

Anna Brix Thomsen
8 years ago

Hej Caroline. Mycket intressant artikel! Jag lever redan nästan som en sorts digital nomad (visste inte ens att uttrycket fanns!) med ett job på distans och med 2 nystartade företag via nätet. Min man är jurist och håller på att starta ett juridisk företag på nätet. Det är dock så att min man och jag p.g.a.. olika orsaker måste stanna i Sverige i minst några år till och det kommer inte nog pengar in än. Om du har flera förslag får du jättegärna säga till.

Balta Ruiz
8 years ago

Very interesting and educative post!

Marie
8 years ago

Glöm inte oss ekonomer, jag jobbar på distans som redovisningsekonom. Kul blogg!

annelie andersson
8 years ago

Åh vad ni gör oss sugna på att våga lätta våra vingar. Du skrev om lärare som livnär sig som digitala nomader. Berätta mer ! Vad gör de?

Nussmäuschen
7 years ago

Hi Caroline! I really like your blog and the way you and your family live! My husband and I are planing to travel full time, starting next year. Our daughter is still very young, but we are also planing to worldschool her. We are not sure how this will work for us, since we are from germany and its also not allowed here! But we still have some time to figure that out!;) I was wondering how you got the google translater on your blog? I haven't found any good plugin for our blog just yet. If you like, take… Read more »

Jacob Ode
7 years ago

Jättebra och inspirerande inlägg! Låter som att ni satt er i en bra position och kul att ni gör det med barn också. Många ifrågasätter mig och Frida och säger att "gör det innan ni har barn, då kan man inte jobba som ni gör längre".

Kitty
7 years ago

Inspirerande att läsa.Sitter själv splittrad och med svårigheter att ta ut det där steget fullt ut att bli av med min bostad för det fria livet.
Oron för ekonomin är den största boven samt lite speciellt när jag är egentligen sjukpensionär.
Jag skulle verkligen vilja ta det där extra steget så er inlägg gav en massa nytt information som jag ska ta och gräva mig i och förhoppningsvis ta det där steget.

Tack.

Kitty
7 years ago
Reply to  Kitty

Vet Asien har bättre vård i många områden men i mitt fall finns inget botemedel men anpassad arbetsplats hade fungerat alldeles utmärkt.Men statnen tyckte det var jobbigt å ordna sånt och fick den nya typen av sjukpension där man varken får plugga eller jobba…
Suger hårt.
Svensk vård är inte alls gratis, den är ganska kass så man tvingas söka till privat lika förbaskat.

Men jag håller på kolla vad jag kan eventuellt jobba med som funkar med hälsan.
Tack för pepp!

Unknown
7 years ago

Väldigt inspirerande!
Jag måste bara fråga en sak;
Hur kommer du ifrån statens rätt att utöva våld när du är digital nomad?
Bali har väl dödsstraff liksom, det känns ju som snäppet värre än Sverige.