En värld full av liv under vattenytan!

Clownfiskar och anemoner på 20 meters djup. 

Såhär i efterhand undrar jag hur jag kunde vänta så länge med att dyka igen. 16 år!! Jag har kommit med ursäkter till mig själv. Som att det är dyrt. Och att det har gått för lång tid sen sista dyket. Och att det inte går att hålla på med sådana här aktiviteter när man har småbarn. Under vattenytan i röda havet väntar en helt underbar värld full med färgglada fiskar och koraller. Visst kan man snorkla också men det där med att få vara som en fisk ett tag och få närkontakt med varelserna under vattnet – det är oslagbart!


Det gått 3 veckor sedan vi bokstavligen talat gick över gränsen från Israel till Taba i Egypten. Vi planerade att stanna här en dag men vi är fortfarande här. Allt har varit så bra här så det har inte känts rimligt att fara vidare..än.

Vi har perfekt klimat med sol och lagom temperatur på 20-25 grader, ren luft, trygg omgivning med trevliga människor, internet som fungerar och en bra arbetsplats att jobba på, möjlighet till avlastning med barnen genom att de kan gå på barnklubben om de vill, god mat, möjlighet till vara med på olika aktiviteter, en vacker och avslappnande miljö, och en fantastisk undervattensvärld. Det passar bra för en trött barnfamilj som vill ha balans mellan äventyrligheterna och familje-aktiviteterna.

Taba är inte lika välkänt som Sharm-el-sheikh eller Dahab här i Sinai. Det är ett litet samhälle där det bor mest hotell-arbetare där majoriteten är från Kairo – förutom några beduin-familjer. Att det inte finns så mycket folk här gör att korallreven är ganska orörda och det finns ett rikt marint liv här. Man kan snorkla precis vid stranden. Det bästa stället ligger precis mellan hotellen Mövenpick och Hilton. Det området kallas för “The canyon” eftersom man får snorkla eller dyka igenom en ganska trång passage som ser lite ut som en sådan.

Det finns 1000-tals fiskarter i röda havet. Alla finns nog inte just här där vi är – men det finns tillräckligt många att se för mig iallafall! Jag har tidigare kunnat namnen på många av dem då jag har varit intresserad av marinbiologi och för ganska lång tid sedan (17 år sedan!) gått en dykkurs (rescue-diver) i Sharm-el-sheikh. Fisknamnen har mestadels fallit i glömska men några arter som jag kommer ihåg som vi har sett här är: Papegojfiskar, Clownfiskar, Drakfiskar, Tryckarfiskar, Groupers, Stenfiskar, Kirurgfiskar, Ängelfiskar, Muränor, Bläckfiskar, Nålfiskar och Blåsfiskar.

Det som är så kul med att snorkla och dyka bland fiskarna här är att de inte är rädda för oss. Istället för att sticka iväg så tittar de ofta nyfiket på oss och följer de konstiga nya fiskarna med sina stora ögon. Det är spännande se hur de beter sig och att det finns så mycket liv här. Vi har försökt få Winston och Henry att snorkla med oss också men de har tyckt att det har varit för kallt och har hellre velat leta efter “skatter” i sanden.

Är man tillräcklig uppmärksam hittar man alltid något intressant under vattenytan!

Här i Taba finns ett bra dykcenter som heter Aqua Sport och som ligger vid bryggan i Hilton nära den israeliska gränsen. De erbjuder kurser från Padi. Eftersom både jag och min man inte har dykt på så lång tid och inte heller hade med oss våra cert. fick vi hjälp med att ta fram kopior på dem i Padi’s system och fick göra ett “refreshment dive” för att fräscha upp dyk-kunskaperna. Vi köpte sedan ett paket på 6 dyk var där det ingick två heldagar på båt med 4 dyk från olika platser och och två dyk från stranden. Samtidigt som vi var under vattnet har besättningen underhållt barnen. Det var vår största oro – att vi inte skulle kunna ha någon tillförlitlig barnpassning. Allting (nästan) går dock att fixa här!

Splosh!

I närheten av Taba finns en liten ö med ett slott på som heter “Coral Island”. Slottet som heter Saladin byggdes år 1171 e.kr för att skydda Egypten mot korstågen. Idag är det välbesökt av lokala turister. Slottet ser finare ut utifrån än inifrån då det bara är ruiner kvar. Runt ön finns det fint korallrev som passar bra både för snorkling och dykning. Helt underbart. Vi stannar ett tag till!


Se filmen om dykningen i Taba.

Korallrev överallt!
Allt är ok bara man får dyka!
Slottet Saladin.
Kul att kaptenen lät barnen prova på att köra båt!
Efteråt måste man såklart koppla av i en hängmatta! (från www.hamaca.se)Tycker du att texten var inspirerande? Dela hemskt gärna med dig av inlägget så att det kanske kan inspirera någon annan. Tycker du att något som jag skrev var svårt att förstå eller har synpunkter? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedan så svarar jag.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown
8 years ago

Håller med er fullständigt! Allt är ok när man dyker :)! Ni ser ut att ha det jättehärligt! /Ulrika, ankorpavift 🙂