Sopot – den klassiska badorten i Polen

Polen är inte alls det där gråa trista öststats-landet som många tror. Det gråa och trista har ju i samma veva som kommunismen föll ihop i Polen ersatts med färgstark kreativitet, lite frimarknadstänk och allt som kommer av detta. Polen är ett modernt land idag som på många plan har sprungit om Sverige som jag noga har följt med i utvecklingen – eftersom jag själv är halvpolack och har spenderat mina somrar här i Sopot. Från att det har varit badförbud under 80-talet, och från att ha haft sunkiga sexshoppar på torget och sett slitet ut har staden återfunnit sin glans och en gång igen blivit den populära badorten den en gång var innan kriget.

Huvudgatan Monte Cassino har moderniserats och hit har mängder av coola restauranger och butiker flyttat in. Priserna för bostäder har skjutit i höjden och nu är Sopot en av Polens dyraste städer att köpa bostad i. Strandpromenaden har blivit “städad” och här finns nu också tjusiga restauranger och hippa klubbar samt många lekplatser.

Vi hinner trots att vi åker hit med jämna mellanrum inte riktigt med i utvecklingen. Ständigt ploppar nya restauranger och butiker upp. Till vår glädje har kines-restaurangen vid stranden bytts ut till den familjevänliga restaurangen “White Marlin” där asiatiska och europeiska smaker blandas och där det finns barnvänliga toaletter, lekytor och en stor utelekplats på stranden strax utanför. Vi gick hit 3 gånger och åt nudlar.

Henry hittade en haj att borsta tänderna på..

..som blev en mamma-haj!
Det blåser kalla vindar men det går bra att leka ändå. Här är sanden bra att gräva i! 
Huvudgatan Monte Cassino har fått sitt namn av platsen i Italien där många polacker stupade under andra världskriget. 

Trots att det inte är sommar finns det gott om gatu-artister. Barnen får testa att göra stora bubblor!

På vårt favvo-café Mont Blanc får man goda pannkakor med belgisk chokladsås och te med apelsin, nejlika och ingefära i.

Gamla stan i Gdansk ser lika vacker ut som vanligt. Vi gör alltid en tur eller två hit när vi är i Sopot.

Mariakyrkan sägs vara den största kyrkan i tegel i världen. Man kan gå upp i tornet.

  

Tågstationen har byggts om och här finns nu ett bibliotek med stor lego som man kan bygga hus av. Enligt Winston och Henrys önskemål byggdes detta med minareter!

Vi var förkylda och stannade hemma ganska mycket. Det blev en hel del legobyggande hemma med.

I Sopot har jag mina släktingar. Min mormor fyllde 97 år i april och är frisk och glad trots att hon levt genom ett världskrig och kommunismen där min släkt tvingades sälja sitt fina hus till kommunisterna för 1 zloty. Pensionen är låg i Polen så därmed får man ha billiga vanor. Särskilt den äldre generationen äter riktigt hälsosamt. Nästan allt lagat från grunden och med varor som är billiga och nyttiga som kål och morot. Kunskaper om hur man lagar denna mat får inte gå förlorade. De kan förklara varför en generation som genomlidit detta fortfarande når hög ålder. Till vänster på bilden nedan syns en dryck gjord på torrt gammal surdegsbröd. De har legat och fermenterats i en sisådär 5-6 dagar. Det smakar förjävligt men syran och bakterierna i den är bra för matsmältningen. Det är samma som finns i syrade grönsaker. Till höger syns en gryta som har fått puttra i ett par timmar. Lätt som en plätt: Ett kycklinglår kokas med lite ris (den sorten som bryts itu), paprika, lite morot, vitlök, lök och dill. Ingen buljong, ingen skit i alls. Detta får man sedan krydda med paprikapulver och lite salt och soja om man vill. Det är jättegott och supernyttigt. Benen ska kokas med för då blir grytan lite mer mineralrik.

Mormors mat.

I Sopot kan man knappast missa att gå en promenad på den km-långa piren “Molo” som är en livlig plats under sommaren.

Barnvänliga rese-tips för Sopot och området kring GdanskResa hit: Det är billigare att åka hit än att ta själva flygbussen till Skavsta! Vår biljett med Wizz kostade 79kr. Flygbussen kostar 139 kr. Från flygplatsen i Gdansk går det tåg direkt till Gdansk. Om man ska till Sopot får man byta i Gdansk Wrzeszcz. Det tar ungefär 40 minuter totalt och kostar 12 kronor! Lokaltrafiken är jättebillig. Det kostar några kronor att åka med pendeltåget och barn åker gratis men behöver en biljett.

Boende: Nu har jag sån tur att jag kan bo alldeles intill Monte Cassino hos min mamma och hos släktingarna så jag har aldrig testat något annat boende här. Det finns många som lägger ut lägenheter på airbnb och det finns rätt många hostels och hotell för alla budgetar och det är ganska lätt att hitta ett billigt boende om det är det man är ute efter.

Mat: Vi tycker det bästa är att laga egen mat men om man vill gå ut och äta finns det god mat för alla smaker, om man nu vill ha riktig polsk mat, thai, indiskt, veganskt, hamburgare så finns i stort sett allt. Vi tycker området på torget längst ner på Monte Cassino har trevliga restauranger och här finns det ypperliga fikastället för småbarnsfamiljer Mont Blanc som har en liten utelekplats på somrarna. Vid stranden finns det kinesiska hotellet Zhong Hua med den barnvänliga restaurangen White Marlin. Mat som man inte får missa när man är här är Zapiekanka (på bild högst upp) som är en himmelskt god baguette med svamp, ost och stark ketchup, placki ziemniaczane som är potatisplättar och bigos som är en klassisk kålgryta med kött i.

När ska man åka? När som helst går bra. Under vintern finns det en skridskobana här och lite vinteraktiviter. Det bor folk här året om så staden blir aldrig tråkig. Under sommaren finns dock betydligt mycket mer än vanligt att hitta på. Det kan vara svårt att hitta boende och trångt på stranden mitt i sommaren. Jag tycker personligen att augusti och september är den trevligaste tiden att åka hit.

Att göra i Sopot: Under sommaren finns det nästan hur mycket som helst att hitta på eftersom Sopot är polackernas sommar-party-stad. Stranden kantas av tillfälliga klubbar, hoppborgar och vattenaktiveter. I skogen finns scenen Opera Lesna dit världsartister kommer för att hålla konserter. Vi brukar nöja oss med det som stranden har att erbjuda och att vandra upp och ner på huvudgatan Monte Cassino dit många gatuartister kommer. Sopot är en livlig stad där det finns många konstgallerier och en stor bio också.

Att göra runtomkring: Vi brukar ta en tripp till halvön Hel som kantas av långa stränder med puderfin sand mot det öppna havet. Åk båt dit, ät fisksoppa, bygg sandslott och bada. Ta sedan tåget tillbaka längs med halvön. Vissa delar av halvön är så smal så att man ser havet på båda sidorna samtidigt.

En bit längre bort finns det ett mini-sahara. Man tar sig till Łeba och kan där vandra omkring bland de branta sanddynerna. Det ser ut som en riktig öken!

Om man är intresserad av kultur, historia och vetenskap så är Gdansk ett litet paradis att åka till. Här startade andra världskriget. Åk till Westerplatte och ta en titt på krigslämningarna. Gå runt i gamla stan och titta in i de nästan otaliga kyrkorna och muséerna. Intill tågstationen finns det fantastiska muséet Centrum Heweliana som är ett gammalt fort som gjorts om till ett vetenskapscentrum för barn (och vuxna). Här behöver man en heldag minst! Se filmen nedan.

Vi har lämnat Polen för denna gången. Vi ses igen!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Borta
7 years ago

Har ni bestämt er att ha Polen som någon slags bas eller hur går tankarna? 🙂

FREEDOMtravel
7 years ago

Kul att du har släkt i Sopot! Vi gillar Polen och har varit många gånger i just Sopot. Det är väldigt fint där och ett utmärkt resmål för campare! Det finns flera campingar, stranden är superfin och priserna är dessutom bra! Vi gillar också maten på restaurangerna i Polen. Inte "fancy" men oftast vällagad, god och prisvärd.