Bitcoin-konferensen Hackers congress och om frihet med bitcoin

 
Hackers congress är en decentraliserings-konferens som hålls på ett av våra favoritställen i Prag, Paralelni Polis, varje höst sedan ett par år tillbaka. Det låter på namnet som om det är för hackare och tekniska personer och det är det men inte bara. Man behöver inte alls vara särskilt teknisk för att uppskatta konferensen. Själva ordet “hacker” i det här fallet handlar om att hacka sig till frihet i livet på olika sätt – och först och främst till finansiell frihet eftersom den som kontrollerar ditt kapital även kontrollerar dig och så vill vi ju inte att det ska vara så därför är denna konferens till för sådana personer.
De två gånger jag har gått innan har det hållits föreläsningar om unschooling och utbildning, tex förra året när temat var “liberate” men det fanns inte i år. Under året som gått har nämligen bitcoins värde åkt hiss upp och ner så huvudämnet i år har varit den nya världsordningen. Bland annat fick vi höra hur man kunde få finansiell frihet utan att använda banker, hur bitcoin hjälper till att få en rättvis värld och om hur man kan få mediciner från ett open source labb utan att blanda in big pharma.
Men först och främst handlar konferensen om bitcoin (och anonyma kryptovalutor) då detta är ett av de främsta sätten att bli fri från de som förtrycker oss. För den som inte vet så mycket om bitcoin men vill få mer frihet är det bra att lära sig mer om det, vilket man kan göra t.ex här på min vän Pontus utbildnings-hemsida om det. Det finns så mycket som är positivt med bitcoin så att jag skulle kunna skriva hur länge som helst om det men detta är de främsta skälen som jag tycker är varför man borde intressera sig för bitcoin om man inte gjort det innan: 
– Bitcoin är decentraliserat. Det betyder att ingen har kontroll över bitcoin vilket gör att ingen kan manipulera det. Detta är stor skillnad mot de flesta “kryptovalutor” som är rena scams där någon kan ta dem närsomhelst. Bitcoin har ett värde för att människor tycker att det har ett värde och sålänge en person tycker att det har ett värde har det det. Vi är i början av “adoptionsfasen” som internet var på 90-talet ungefär. Detta är pengarnas internet. Att ingen kan kontrollera det är något helt nytt och exakt varför det är värdefullt och orsaken till att “alt coins” inte är det.
– Bitcoin är ärligt. Vi kan alla se koden och vi vet att det finns ett begränsat antal: 21 miljoner. Vi vet att bitcoin inte kommer att förlora värde på så vis som vanliga fiat-pengar (alltså bank-pengar) gör. Ingen talar om det men det trycks hela tiden upp nya pengar (inflation) vilket innebär att pengarnas värde minskar. Tänk dig vad det kostade att köpa en glass när du var barn och vad det kostar nu.
– Med bitcoin kan man föra över värde till vemsomhelst närsomhelst och hur mycket som helst, Man kan till skillnad från guld transportera det lätt och dela upp det.  Det är ingen som censurerar bitcoin-transaktioner. Det är ett smart sätt att hantera värde där man inte behöver några av de institutioner som människan har gjort sig beroende av det senaste århundradet. 
– Dessa institutioner, och den statliga kontrollen behövs inte alls med bitcoin. Alla som jobbar för bankerna blir arbetslösa och kan göra något bättre med sin tid när bitcoin blir det huvudsakliga transaktionssättet och sättet att spara. Med bitcoin behövs alltså inga kontor eller någon överförmyndare.
– Man kan se bitcoin som digitalt guld men det är ännu bättre iochmed att det använder mindre energi än att gräva efter guld och är begränsat. Om man hittar ett ställe med jättemycket guld och utvinner det kommer till exempel guldets pris gå ner eftersom det då finns så mycket av det. Bitcoin är som sagt begränsat då det “bara” finns 21 miljoner.
– Ingen kan ta dina bitcoins. Du är din egen bank och är 100% ansvarig för dem.
– Bitcoin är mer miljövänligt än hela banksystemet som finns idag trots mediernas lögner om att bitcoin skapar global uppvärmning etc. Tänk dig alla bankkontor som behövs byggas och all bankpersonal som behöver åka till sina jobb. Med bitcoin blir de arbetslösa och byggnaderna kan användas till något annat.
– Bitcoin är rättvist. Det värsta med fiatpengar är att de gör folk fattiga utan att de ser det (på grund av inflationen) Eftersom bitcoin inte kan förlora värde på det sättet är bitcoin ett ypperligt sätt att både spara och föra över värde på ett sätt där de som använder det har full kontroll.
– Bitcoin ger folket kontroll över sina tillgångar på samma sätt som unschooling ger våra barn kontroll över vad de lär sig. Det vill säga: Den som är intresserad av unschooling borde vara intresserad av bitcoin.
– Om man lär sig om bitcoin lär man sig om ekonomin och förstår därmed vad pengar är och sanningen om det och statens ondska. Denna riktigt roliga film förklarar bitcoin och pengar rätt bra. 
Nedan listar jag mina favorit-föreläsningar som jag gått på i år, (eller som jag inte kunnat gå på eftersom de hålls parallellt också men som jag velat se). 
En del av föreläsarna var inte direkt konventionellt klädda och dessutom lite hemliga, som tex Xenia som berättade om hur hon undvek banker. Hon drack vin genom ett sugrör i ett hål i ansiktsmasken 😀
The four thieves vinegar collective – How to torrent a pharmaceutical drug – detta handlar om att göra egna mediciner i ett open source labb och hur man kan hacka sig till en bättre hälsa.
Paul Rosenberg – how a crypto economy will care for the old, sick and disabled vilket handlar om välfärd i en kryptoekonomi. Jag tycker om den humanitära synen på bitcoin och eget ansvar att ta hand om sina medmänniskor utan att staten lägger sig i.
What makes a jurisdiction crypto-friendly – Pablo Coirolo – här kan vi lära oss om skillnader mellan hur olika länder reglerar bitcoin och de mest bitcoinvänliga alternativen att t.ex. driva sitt företag från.
Austin Craig – How cryptocurrency helped the starfish beat the spider – detta handlar om att decentraliserade organisationer alltid haft en svag punkt, vilket är pengar, som styrs centralt men tack vare kryptovalutor behöver det inte vara så.
Jimmy Song – bitcoin the ultimate social justice. Denna föreläsning handlar om social rättvisa och hur bitcoin är ett verktyg för det. Jimmy lägger ut riktigt bra argument för den som vill ha en mer rättvis värld.

Självklart blev det kö för småprat med Jimmy efteråt och då passade vi på att ta lite bilder. (Stort tack till Simon!)

Tyvärr har de inte lagt ut föreläsningen med Saifedean Ammous men ni kan följa honom på twitter här och se övriga föreläsningar som lagts ut från Hackers congress här. Konferensen höll hög kvalité både på talare och stämning. Vi hade riktigt trevligt både under och emellan föreläsningarna – att träffa vänner och prata med nya personer emellan har varit roligt, och denna gång var det lite annorlunda eftersom svärföräldrarna var barnvakt så att vi kunde få gå som ett par denna gång och kunna fokusera helt. Det var också kul att vi var ett relativt stort anarkokapitalistiskt svenskgäng också. Ser framemot att få gå nästa år!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments