torsdag 3 september 2015

Vad jag inte visste om minornas land Laos


Vi befinner oss i Laos – det lilla landet som ligger inklämt mellan Thailand, Kina, Vietnam och Kambodia som inte har någon kustlinje. Här bor ungefär 6.5 miljoner människor. Det finns mycket orörd natur här. Anledningen till detta är nog delvis att det ligger rätt mycket minor här och var. Jag visste inte att det fanns minor innan vi kom hit. Vi besökte COPE i huvudstaden Vientiane, som är en organisation som jobbar med att förbättra livet för människor som har trampat på minor. De har en mycket intressant utställning med proteser och bra informationskällor till vad som egentligen hände i Laos under Vietnam-kriget. 

Det här var första gången jag fick höra om det hemliga kriget i Laos. Över 580000 flygplansstarter hade skett från USAs baser med intentionen att släppa över 270 miljoner klusterbomber över Laos för att stötta den royalistiska regeringen där mot Pathet Lao och hindra att vietnameserna gick över gränsen. Under 9 års tid hade ett flygplan lyft var 8:e minut. Klusterbomber täc­ker ett stort område mycket effektivt. 1/3 av bomberna exploderade dock inte utan ligger kvar som minor och väntar på att någon ska trampa på dem. De kallas UXO = unexploded ordinance.


Jag antar att man inte kunde förlita sig på statistik helt men enligt informationen på utställningen stod det att 58000 amerikanska soldater dödats och att 1.2 miljoner civila hade dödats i Laos under vietnam-kriget. Det är verkligen en signifikant siffra. Än idag sker mer än 100 olyckor om året varav ungefär 40% är barn. En del dör och de som överlever måste amputera bort kroppsdelarna som träffats. Om inte frivilliga organisationer som COPE funnits skulle jag tvivla på att de här människorna skulle kunnat få hjälp på annat håll om de inte hade kunnat betala för den själv. De som tillverkar proteserna har fått professionell träning utomlands. Vi hörde ljudet av sågar inifrån deras verkstad. Utanför stod en rad med cykel-rullstolar som några personer monterade. Jag antar att de har fullt upp. Frågan är varför i allsindar fanns dessa minor spridda över Laos och varför ville USA bomba Laos som var ett neutralt land som inte ens var med i Vietnam-kriget? 

Visst var det så att den amerikanska regeringen under detta kalla kriget inte ville att kommunismen skulle sprida sig. Jag kan inte tänka mig att någon faktiskt skulle tycka att det ger det rätt att bomba landet bara för det för att komma åt en grupp som de tyckte var deras fiende för att de inte delade deras ideologi. Därför rättfärdigade Nixon bombningarna av Laos. Vem annars än en psykopatisk massmördare skulle kunna tänka i de här banorna? Det är verkligen förkastligt att de som valde att sätta sig i flygplanen och släppa bomberna som de visste skulle döda MÅNGA människor inte kunde tänka ett varv till att det inte var rätt. För även om det finns värnplikt och det är "tvång" att rycka ut i krig är det fortfarande varje enskild individs val att delta. För varje lands ledning är ett fåtal individer jämfört med dess hela befolkning och fler tillsammans är alltid starkare. Det här är dessutom ytterligare ett argument till att skolan är skadlig som den är utformad idag för det är precis det man lär sig: att göra som man blir tillsagd och "anpassa sig" till normerna.

Om man gör vad man blir tillsagd utan att reflektera om det är rätt eller fel och väljer att döda en annan människa för att någon har sagt att de ska göra det är man faktiskt en del av det onda maskineriet och har ansvar för det. Sålänge det finns sådana här nickedockor och psykopater så kommer krig och våld alltid att fortsätta. Min misstanke är att de som deltog i kriget njöt av få döda "fienden" för att de kände ett behov av det och att de fick bekräftelse att de var "duktiga" av staten då de inte fått det som barn. Säkerligen hade de blivit misshandlade eller kränkta som barn på det ena eller det andra sättet. Varför skulle någon någonsin annars ta ett socialt accepterat jobb där de fick betalt som massmördare?

Utställning med minor.


"Ben-berg".

Mamma och barn-staty helt gjord av bomber.

Här bombades Laos.

Vi får se filmklipp med bombningar över Laos.

"Night market" vid Mekong-floden i Vientiane.

Templet Wat Mixay.

Laos är ett kommunistiskt land.

Kommunistiskt träningspass vid solnedgången vid Mekong-floden.

Liggande buddha vid templet Pha That Luang.

Guldfärgade byggnader finns det massvis av.

Läckra drakar vid ingången till ett annat tempel i Vientiane.

Det fanns visst en lekplats vid Mekong-floden i huvudstaden Vientiane.

Gillar du min blogg? Följ mig gärna på Google+ eller Facebook och dela gärna inläggen om du vill!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar