Att hitta det sociala sammanhanget som en resande familj

Att ta det där steget. Att ge sig iväg. Att lämna det gamla livet bakom sig. Att inte veta vad som väntar. Att lämna familjen och vännerna och tryggheten. Det kan vara avskräckande för många tror jag. Det är lätt att bli bekväm i sina liv. Särskilt när man har blivit med familj och har fullt upp med att få ihop vardagen. För mig har det inte varit svårt att ta det steget. Det har funnits trygghet att veta att vi inte är ensamma om att leva så här. 
Det är inte helt ovanligt längre att man kan ha arbeten som tillåter en att arbeta var man vill och att man kan se värdet i att lämna sitt hemland för att upptäcka nya länder, och för att kanske få en bättre vardagsekonomi och mer tid till familjen då det kan vara billigare att leva i länder på sydligare breddgrader. Här i Ubud på Bali har vi upptäckt att det är ett slags nav för resande familjer som har ett behov att hitta sin egen “stam”, sitt sammanhang. Det finns ganska många sådana nav på olika platser i världen, som tex Chiang mai, Penang och Bukarest. Det är ett slags flytande community där familjer kommer och lämnar det fysiska sammanhanget hela tiden, men där närvaron alltid finns digitalt. 

För mig har sättet hur jag blir vän med nya personer förändrats radikalt sedan jag lämnade skolan och samhället jag växte upp i. Innan det fanns bredband och innan det fanns sociala medier så man skaffade sina vänner på vanligt sätt, mestadels i skolan och genom att gå olika kurser.

Som entreprenör krävs det lite mer kreativitet. Eftersom vi som jobbar ensamma inte har någon traditionell arbetsplats får vi söka vårt umgänge på annat sätt, eller genom nätverk för andra entreprenörer. Och genom att inte ha någon traditionell boplats och ett tänk om barnens utbildning som går emot det som är norm i Sverige, krävs det ytterligare dimensioner av kreativitet för man får 100% ansvar över att hitta sitt eget sammanhang. Ibland har man tur och de kommer till en själv. Som häromdagen lärde vi känna en helt underbar Spansk/Italiensk familj som hört av sig till oss. Det allra lättaste är att hitta grupper och forum för gemensamma intressen. Det finns flera grupper på Facebook för digitala nomader och resande eller alternativa familjer. (på engelska) Det finns också många naturliga mötesplatser för resande familjer, som tex olika aktiviteter för barn och återvinningspysselstället vi besökte häromdan. En form av social unschooling helt enkelt 🙂
Genom grupperna på nätet har vi träffat många underbara familjer. Förra veckan samlades 7 familjer, varav de flesta var digitala nomad-familjer som hemskolade. 

En mini-svenskträff i parken häromdagen


Läs mer om hur det är möjligt att leva på resande fot i min artikel “att leva som en digital nomad” och hur man kan bli det i “hur man blir digital nomad“.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments