Visste du att man kan göra papper av bajs?

Visst kan man det! Vi hade hört talas om Elephant Poo Poo Paper Factory som gjorde papper av elefant-bajs. Den låg strax utanför Chiang Mai. Vi tänkte att det kunde vara en kul dags-utflykt då barnen just nu är fascinerade av bajs och det går i linje med unschoolingen (att fördjupa sig i saker och ting barnen (och vi) är intresserade av och tycker är spännande). Elefant-bajs-pappers-fabriken har en rundtur som är speciellt anpassad för barn där de får delta i processen och ställa hur många frågor de vill till guiden. Vill du veta hur man gör pappret av bajset? Häng med på vår Online-rundvisning av fabriken, vetja! 😉

Vid ingången fanns det bajs-skyltar på olika språk.

Man skulle självklart följa bajs-spåret på vägen under rundvisningen.

Du är vad du äter! Vid den första “stationen” på rundvisningen fick vi lära oss om olika sorters bajs och varför elefanternas bajs passar till att göra papper. Det har nämligen helt och hållet att göra med vad man äter. En människa äter till exempel många saker som är svåra att bryta ned och har inte fibrerna i bajset som behövs för pappret. Hästbajset och komockorna passar inte heller. Elefanten äter ungefär 100-150 kilo olika växter, gräs, löv, frukter, små grenar och kvistar varje dag vilket innehåller mycket fiber som märkligt nog är perfekt att göra papper av. Det pappret får oregelbunden struktur pga fibrerna vilket passar till att pyssla med och göra fina kort och album av.

Vi fick lära oss om olika sorters bajs som häst-bajs, komockor och elefant-bajs.
Henry får som “bajs-kock” uppgiften att röra om i grytan!
Eftersom bajs är fullt av bakterier så får det först kokas för att få bort dem och andra saker som inte passar i papper så att enbart fibrerna blir kvar. Det kändes konstigt nog inte äckligt på något vis. Elefant-bajset luktade inte. Efter att bajset hade rörts om ett tag i grytan tog man bort det smutsiga vattnet och tvättade fibrerna för att sedan låta dem torka. Sedan blandades det med 20% gammalt elefant-bajs-papper för att få bättre hållbarhet. Efter detta färgades det med vanliga (ätbara) hushållsfärger.

Restbitar för att blandas för hållbarhetens skull samt burkar med hushållsfärg.

Det här är färgbadet som bajs-fibrerna fick ligga i några timmar.

När det färgats färdigt formades det till bollar i väntan på att bli papper.

Barnen fick lägga i en boll på sin nät-ram och fick som uppgift att göra var sitt papper med lite hjälp.

Efter att bollen spridits ut med vatten på nät-ramen hjälptes vi åt att ställa upp det för att torka.

Färgglatt!

Det tar 4-5 timmar att torka så nästa steg i processen fick vi göra med ett annat papper.

I slutet av rund-turen fanns en pyssel-hörna. Vi gjorde kort med pappret.

Henry gjorde sitt eget kort (fast med lite hjälp att stava).

Talande kort av Winston: “I am 5. Travelling is great”

Tycker du att texten var intressantDela gärna med dig av inlägget så att det kanske kan inspirera någon annan. Kommentera gärna i kommentarsfältet om du vill.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joeyclaire Watters
8 years ago

Awesome article. Thank you. !!!