En intervju med Sofie Gunninge som unschoolar på Åland

Innehåll

Sofie Gunninge bor på Åland som är en finländsk ö som ligger ett par timmar bort från Stockholm och är en plats som många hemskolningsflyktingar flyttar till eftersom man både får hemskola och kan prata svenska där. Jag var nyfiken på hur det var att bo och unschoola på Åland så jag hörde lite med Sofie som delar med sig av sin unschooling-historia här på denandraresan.

Hej Sofie, kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund, och hur det kommer sig att du ville unschoola? Hur gamla är era barn och vad har de och ni för intressen?

Jag är 28 år och har vuxit upp på ett litet ställe i Småland. Jag har själv inte hemundervisats utan gått i vanlig skola. Jag gillar skapande av alla möjliga slag, tex virka, måla, snickra och fota mm. Jag skriver så fort jag får tid, det kan vara allt från listor till böcker. Jag är ideell friidrottstränare och gillar att idrotta på knattenivå. Idag lever jag med min familj på Åland, det är jag min partner och våra fyra barn i åldrarna 11, 8, 7 och 1,5. Vi gillar att göra det mesta tillsammans, både vardagsgrejer och utflykter.

Intressena går i vågor skulle jag säga, men något som håller i sig är intresset för djur och natur och spel av alla möjliga sorter, särskilt pokemon kanske. När vi hamnade granne med en hemundervisarfamilj föddes tankarna på både hemundervisning och unschooling, jag minns att jag kände att det gick så bra ihop med de känslor i mig som jag hela tiden försökt trycka undan eftersom det inte passar in i hur man ska leva. Under tiden som vi lärde oss mer om hemundervisning fick vi reda på att det skulle förbjudas i Sverige, så typiskt. Men vi var så intresserade och nyfikna att vi övervägde flytt för att ha den möjligheten. Vi fick lägenhet och jag fick jobb på Åland och vi flyttade.

Varför valde du att flytta till Åland?

Vi tittade på länder inom norden, främst Danmark, Norge och Åland. Eftersom vi redan var ganska omtumlade över vår nya upptäckt tror jag att det vi sökte var ett land väldigt likt och nära Sverige. Det svenska språket på Åland kändes väldigt bekvämt, och dessutom hade jag semestrat där några gånger och trivdes bra där.

Vad gillar du och vad tycker du inte om med att bo på Åland?

Jag tycker om Åland mycket av flera anledningar. Jag tycker om att jag har möjlighet att vara hemma länge med mina barn (4år), jag nyttjar hemvårdsstödet som är en slags ersättning för att man tar hand om sina barn själv och inte använder förskola. Åland är känt för sitt lugn och sin skärgård, och jag gillar att alltid ha nära till havet. Jag gillar Ålands litenhet, det känns tryggt och gemytligt. Jag fick höra att ålänningar är reserverade mot inflyttade, men jag har upplevt raka motsatsen. Jag fick snabbt vänner och önskar att jag hann med att umgås mer med alla haha! Jag tycker givetvis om att man får hemundervisa här, och upplever även att man över lag har en helt annan acceptans till att människor väljer att leva olika, än om man jämför med Sverige. Visst finns det människor som tycker att hemundervisning kan låta tokigt i deras öron, men skola kan ju låta tokigt i mina öron, och det är ju okej att man tänker olika. Jag kritiserar ingen som väljer skola och har heller aldrig fått kritik för att vi valt hemundervisning. Däremot får jag desto mer nyfikna frågor, men det är trevligt när andra vill veta mer tycker jag. Det jag inte gillar med Åland är att det inte ligger i Småland haha! Det är väl egentligen så att jag saknar släkt och vänner väldigt mycket. Vi kan oftast åka iväg på längre resor till dem, men vi blir ju aldrig en del av deras vardag, och det kan jag sakna.

Finns det någon gemenskaphet bland hemskolarna? Hur ofta ses ni?

Ja det finns en gemenskap bland hemundervisarna såklart, och jag trivs bra i den gemenskapen, den är accepterande och välkomnande. Hur ofta vi ses varierar väldigt mycket, men jag upplever att det alltid finns någon som har tid att umgås. Det kan vara väldigt intensiva perioder då man ses mycket och ofta, men ibland reser familjer iväg titt som tätt och kanske under längre perioder, många kan vara väldigt engagerade i olika projekt eller behöver helt enkelt tid för rekreation med familjen. Det där följer livets berg- och dalbana skulle jag säga. Jag älskar när föräldrar drar igång roliga saker, vi har haft bokcirklar, överlevnadskurser, matematikworkshop, kurs med naturskolan, playdates, gruppridning etc. Ibland är det föräldern själv som är bra på någonting och delar med sig av kunskapen, och ibland hyr man tillsammans in någon som håller i nåt. Min man hade under en dag en datorlärling som han lärde att bygga ihop en dator. Just nu har en förälder dragit igång en sagolek på mailen, ett barn startar en saga, en annan fortsätter osv. Vi gör både små och stora saker, och allt känns lika värdefullt. Det oslagbara föräldraengagemanget, det ligger så mycket kärlek i och är så givande. Jag kan ibland bli lite sugen på det utbud som man hört om på andra ställen, med aktivitetscenter av olika slag som anordnar kurser och träffar mm. Det låter som ett roligt och enkelt sätt att inhämta olika kunskaper, bara att hoppa på det som låter roligt. Ännu finns inget sånt center här, vi är ju relativt få hittills så det finns nog inget underlag. Men det känns att vi växer, en ny våg av hemundervisare har kommit under våren och sommaren och jag har inte hunnit träffa alla ännu. Jag känner att det finns en ambition hos flera av föräldrarna att starta någon form av aktivitetssamordning som kan växa i den takt vi blir fler. Det är spännande tider! Sen har iaf vi i vår familj gemenskap med andra än hemundervisare också, vi känner oss som en del av samhället och inte som att vi bara tillhör en liten klick. Vi tycker mycket om att umgås med hemundervisarna, men det är inte som att hela vårt sociala liv hänger på dem.

Hur ser er vardag ut? Vad gör ni i er “unschooling”? Hur tillgodoser ni allas behov i familjen?

På ett sätt är ingen dag den andra lik, och på ett annat sätt så är dagarna väldigt lika. Vi har våra rutiner men innehållet i dagarna varierar mycket. Under kreativa perioder kan det arbetas flitigt med olika projekt, och dessa perioder följs ofta av en viss tids rekreation blandat med nöje. Vi läser väldigt mycket, tyst, högt, för varandra, böcker, tidningar, på dator, i sängen, i solskenet, på bussen… Annars är det egna projekt eller gemensamma aktiviteter som fyller dagarna mest.

Kan du berätta lite om vad det kostar att bo på Åland? Boendekostnader? Mat? Utbildning och aktivititer? Hur ser en budget ut för en normalfamilj som hemskolar på Åland?

Det är dyrt på Åland tycker jag som kommer från Sverige, jag gissar att det beror på att Åland är en ö dit allt ska fraktas ut. Att komma till Åland med svenska pengar kan bli lite utav en chock om man inte är beredd på det, men om man bor på Åland så upplever jag att löner och tex barnbidrag är anpassade efter Åländsk standard. Boenden är dyra inne i Mariehamn, ju längre bort man kommer desto billigare, i skärgården kan man bo för väldigt lite pengar. Aktiviteter kan man hitta både billiga och dyra, det beror helt på vad barnen gillar. (Det är tyvärr omöjligt för mig att svara på hur budgeten ser ut för en normal hemundervisarfamilj. )

Hur mycket kostar det om man vill resa bort? vad kostar det att flyga / åka båt?

Vi har aldrig flugit mellan Åland och nått annat ställe, men båt åker vi med jämna mellanrum. Nu på högsäsong kostar det 4 euro per vuxen och 15 euro för bilen, barn under 12 reser gratis med Eckerölinjen mellan Sverige och Åland. Rosella kostar det ungefär samma.

Vad betalar ni i skatt? (Inkomst? Sociala avgifter? Bolagsskatt? Moms?) 

För en person som är van vid att ha två inkomster – skulle ni kunna berätta hur ni har tid med att unschoola och jobba samtidigt. Hur ser er uppdelning ut i arbetet och familjen hemma hos er? 

Det krävs ju att någon är med barnet/barnen förstås, det kan man ju ordna på vilket sätt som helst egentligen. Hemma hos oss delar vi föräldrar på den uppgiften. För oss handlar det mer om att ha råd att hemundervisa än att ha tid, eller vi har helt enkelt tagit oss tid för att det varit viktigare än pengarna. Vi har downshiftat ganska mycket för att göra det möjligt att vara med barnen så mycket vi bara kan.

Det har också lett till att vi lever ett ganska hållbart liv miljömässigt, vi har minskat vårt matsvinn, vi reser kollektivt, vi lagar saker istället för att kasta, lånar istället för att köpa nytt, är sparsamma med el och värme osv. Om man är van vid pengarna från två heltidslöner så måste man vara ganska motiverad för att klara av det ekonomiskt tror jag.

Kan ni ge lite praktiska tips för en familj som vill flytta till Åland för att unschoola och berätta kort vad som gäller här. Är det helt fritt att unschoola eller finns det några kontroller som ni är tvungna att göra och vad händer om ni skulle vägra att göra dem? Hur hittar man bostad? 

Såhär står det i läroplanen. Om man vill unschoola till 100% så kan man inte vara bunden till en läroplan, vilket man är på Åland. Dock kan ju unschooling fungera tillfredsställande på Åland trots läroplanen. Vi upplever läroplanen som väldigt bred och tillåtande, och känner knappt av den. Att vi inte följer en skolas arbetsplan utan fått utforma vår egen övergripande plan har varit det viktiga. I vår övergripande plan har vi berättat lite om de pedagogiker vi använder oss av bland annat. Vi har inte märkt att barnens bedömning skulle varit strängare bundna till styrdokumenten, som det står i läroplanen. 

Vi har valt att lämna in portfolio, för oss består den av ca ett A4 per barn där jag skrivit lite av vad vi gjort under terminen. Någon gång har barnet visat upp en saga som hen gjort, eller läst lite ur en bok för kontaktpersonen och räknat lite tillsammans. Allt detta har skett hemma hos oss i trygg miljö. Om jag tex vägrar kontaktpersonen att träffa oss så vet jag faktiskt inte vad som händer. Förmodligen blir de oroliga för barnen. Jag har ingenting emot att träffa kontaktpersonen och tycker det är bra att hen är intresserad av mina barns framsteg. Kanske borde skolbarn också få en oberoende person som är intresserad av deras framsteg istället för betygen. 
Bostad hittar man lättast på www.bosidan.ax och i facebookgruppen bostäder på Åland. Många privata som hyr ut annonserar i tidningar, så det kan löna sig att kolla på tidningarnas annonssidor www.torget.ax och www.marknaden.ax. Om du har vänner på Åland så ta gärna hjälp av dem, det är mycket lättare på plats, mycket kommer ut via folkmun på den här ön haha! Om man vill köpa hus så kontakta mäklare, de vet vilka hus du kan köpa utan hembygdsrätt. Hembygdsrätten får man ansöka om efter 5år som fast boende på Åland, och man blir av den om man flyttar. Den är bland annat till för att skydda Åland mot att avfolkas och bevara svenska språket.

Och sist men inte minst. Är du nöjd med ditt beslut att flytta till Åland. och Vad hoppas du att er unschooling ska leda till?

Jag är nöjd med vårt beslut, flytten till Åland har varit mycket betydelsefull för oss. Unschoolingen och hemundervisningen är ju delar av mitt föräldraskap, och jag hoppas givetvis att mitt föräldraskap ska leda till trygga, starka och välmående barn. Just unschoolingen i sig hoppas jag kommer bevara mina barns lust att lära och utvecklas.

Det som man lite slarvigt uttrycker som skoltrötthet tror jag en följd av att skolan inte lyckats att bevara barnets lust att lära och utvecklas. Genom att vi undviker resultathets och fixeringen kring prestationer hoppas jag att mina barn får ett sunt förhållningssätt till att prova och misslyckas.

Misslyckande är ett väldigt negativt ord för vad som egentligen är ett av de många olika sätt att lära sig på. Vi hoppas också att vi främjar djupinlärning genom att barnen får följa sina intressen och lära sig i hela sammanhang där ämnen integrerar med varandra istället för uppstyckat och taget ur luften.

Vi använder oss heller inte av prov för att mäta kunskapsnivån, och vi tänker att tester och prov ofta uppmuntrar till ytinlärning och därför egentligen mäter mest korttidsminnet. Hur många gånger har man inte hetspluggat inför ett prov och fått bra betyg för att sedan glömma bort allt. Vi ser istället ofta lärandet i processen och inte i resultatet.

Matar ett lamm som blivit övergivet av sin mamma.

Tack Sofie att du delar med dig! 😉 

Vill du veta mer om Sofies unschooling på Åland? Då kan du kika in på hennes blogg Piratsniglar som hon har ihop med en annan unschoolare som heter Mia!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
www.marvelicious.blogg.se

Intressant läsning 🙂 Hela Finland är ju dyrare på många plan jämfört med Sverige, åtminstone vad gäller mat och i synnerhet godis och läsk eftersom vi har sockerskatt i Finland. Och som rättelse är Åland egentligen en ÖGRUPP, inte en enskild ö 🙂

Ulrika
7 years ago

Tack för all information om unschooling och Åland Sofie! Uppskattade det väldigt mycket 🙂

Elena
7 years ago

Jättekul och givande att läsa! ^_^

Sofie
Sofie
7 years ago

Tack vad roligt att ni tyckte om den!