En promenad till Karlštejn och kalkstensbrottet “Lilla amerika”

Nu är det dags att skörda vinet i Tjeckien. Då ordnas det olika former av festligheter. Bland annat festivalen “Vinobrani” i Karlštejn söder om Prag. Det betyder “hämta vinet”. Man dricker burčák som är ett vin som inte har fermenterats färdigt. Den har väldigt låg alkohol-halt men jag har läst att den kan fortsätta fermenteras inuti kroppen och öka alkohol-halten. Vet dock inte om det stämmer för vi drack den både i förrgår och igår och kände inget särskilt. Den smakar som druv-saft.

Vi gjorde exakt samma promenad för några månader sedan från våra vänners by Hlásná Třebaň. Det är ungefär 3 km att gå till Karlštejn-slottet genom åkrar och böljande ängar. Slottet i Karlštejn är som ett riktigt sagoslott. Beläget uppe på en klippa med tinnar och torn, omgiven av murar, ungefär som slotten kan se ut i sagorna. Idag var hela stan avspärrad på grund av Vinobrani-festivalen. Det är två dagar fullspäckade med medeltida festligheter. Om man klär ut sig som en medeltida person får man gratis inträde.
Vi bestämde oss för att fortsätta promenaden till kalkstensbrottet Mala Ameryka “Lilla amerika” som innebar några kilometer till. Den låg djupt inne i skogen. Man får inte gå ner för det stupar brant ett 50-tal meter eller mer. Men man kan stå rätt nära kanten vilket är lite läskigt när man ser hur brant det faktiskt är. Det finns också en Velka Ameryka “Stora amerika” men det innebär några kilometers promenad till vilket skulle vara för mycket för barnen. 
Helt fantastisk färg på vattnet!
Det finns gruvgångar (som man kan se på bilden ovan längst upp). Ibland ordnas speciella turer så att man kan gå in i dem och upptäcka. Vår vän visade oss också ett häftigt Alice-i-underlandet-träd som fanns i skogen nära kalkstensbrottet. Där under trädet fanns mycket riktigt ett hål som man kan kunde gå in i som ledde hela vägen ner till ett annat hål vid kalkstensbrottet. Det var för brant där också, och man skulle behöva lite säkerhetsutrustning, så vi gick inte ner i hålet men såg några fladdermöss iallafall.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x