Höst-rapportering om vår worldschooling-vardag i Prag

På taket på ett hus i Stromovka-parken.

Jag har inte hunnit skriva så mycket på sistone på denandraresan..för att vi har varit väldigt upptagna med worldschooling-projektet här i Prag och att fixa till boendet. Ett nomadliv på resande fot har för tillfället saktats ned och blivit mer eller mindre stationärt sedan September. Vi har haft en ganska lång sommar. Ända in till slutet av september nästan har vi kunnat bada utomhus. Vädret växlade ganska snabbt. De senaste veckorna har vi fått köpa in vinteroveraller och mössor till barnen. November heter “Listopad” på tjeckiska. Det betyder ungefär att “löven faller”. Nu har i stort alla löv gjort det.

Hängmatte-mys i vår egen hängmatta från Hamaca i slutet av September.

Vi bor i ett mysigt område som är ganska central med närhet till allt. Vi har blivit lite för bekväma helt enkelt. Allt som behövs finns strax utanför dörren. Det kryllar av trevliga caféer och restauranger. Det finns till och med ett bryggeri som serverar sin egen öl och otroligt god mat i slutet av gatan. Mat-affären som har nybakat bröd på morgonen ligger mindre än en minuts promenad härifrån. Spårvagnarna tar 10 min in till centrum. Lyx. Trots att vi har ett nytt kök som är jättefint orkar vi inte laga mat varje dag för det finns många lata alternativ. Jag kommer skriva mer om detta i ett annat inlägg. Just nu lever vi inte riktigt nomad-liv men efter jul planerar vi för en långresa och då kommer denna fantastiska lägenhet finnas till uthyrning.

Istället för att resa har vi under hösten jobbat rätt mycket med våra hemsidor som säljer cashmere, mattor och hängmattor då vi har varit tvungna att bygga om dessa från scratch. Det återstår fortfarande 3 sidor att bygga om. Paul har jobbat mest med detta och jag har haft hand om worldschoolingen och hemmet.

Prag är inte en stad som är känd för hemskolning men det finns ganska många här; ca 5000 familjer. De är dock utspridda och många håller en mer strikt hemskolnings-stil. (Det är lagligt att hemskola men om man är tjeckisk och folkbokförd här gäller kontroller var 6:e månad). Det går dock att komma undan en hel del om man registrerar sig med rätt skola. De som unschoolar för friheten är ganska få. Och alla har sina egna program. Jag har jobbat mycket med att sammanföra familjer som hemskolar här, både tjeckiska familjer, resande familjer och utländska familjer som bor här med aktiviteter och träffar flera gånger i veckan. Det har varit lite gubbe-i-lådan vem som dyker upp. Det kommer och går nya familjer hela tiden och några blir regelbundna. Det är ganska krävande men det finns ingen ekonomisk motivering alls, utan det är helt ideellt för att skapa ett sammanhang som alla kan vara med i. Hur länge jag orkar vet jag inte. Jag blir jätteglad varje gång en ny familj kontaktar mig vilket händer ungefär en gång i veckan. Det får mig att vilja fortsätta köra på.

Förutom att det finns en tidslinje med händelser som är förutbestämda som t.ex. höstiga aktiviteter, pumpor på halloween, och höstpyssel som teman på träffarna har jag nu ordnat regelbundna aktiviteter med lärare. Några är bara för oss och några är i grupp.

Det är fantastiskt att man kan hyra in sin egen lärare. Tänk om man kunde göra det i Sverige? Med de här priserna skulle de faktiskt vara billigare så än att betala skatt och ha 1-2 lärare på 30 elever. Och betydligt mer effektivt. 2 timmars planerad hemskolning om dagen med egen lärare tror jag faktiskt att man lär sig mer på än 8 timmar i skolan.

På tisdagar har pojkarna matematik. De testade det en gång och bestämde sig för att de ville gå på matematiken under resten av hösten. Det är ett indiskt företag som heter “Brainobrain” som även finns i Sverige. De räknar med Soroban-abakus som är ett japanskt uråldrigt sätt att räkna med kulram. Barnen har var sin egen lärare som fokuserar 100% på dem och sitter i olika rum så att de inte stör varandra.

Brainobrain. Första trial-lektionen. Sedan bestämde vi för att de skulle sitta i olika rum och få one on one-lektion.

Båda tycker att matematik är jätteroligt. Winston som är 6 använder Khan Academy självständigt. Henry som är 4 räknar gärna på fingrarna och kan nu addera och subtrahera upp till 10. Vi upptäckte att han var genuint intresserad för några veckor sedan och har sedan dess köpt in programmet Math seeds som han använder nästan varje dag (tillsammans med en vuxen). Winston blev också sugen och ordnade trial-versionen själv på den andra datorn.

Math seeds

Några aktiviteter har jag ordnat för att jag tycker det är nödvändigt. T.ex. tjeckiska. Jag har hyrt in en lärare som kommer hem till oss två gånger i veckan. Vi vuxna har 2×1 timme tjeckiska i veckan + hemläxor (med en vanlig lärobok vilket funkar bra) och barnen har 2 x 30 min. De var inte jätteförtjusta i lektionerna först men jag tror de börjar gilla det nu. Lärarinnan har ingen lärobok för dem utan har anpassat deras lektioner för att fånga deras intresse med djur-spel och lekar. Till pojkarna har jag förklarat att det inte räcker med engelska nu när vi är här så länge utan jag ser det som att det bryter mot icke-aggressionsprincipen om vi inte ger dem verktygen som de behöver. Det blir ju särskilt viktigt under träffarna med de tjeckiska barnen. Andra regelbundna aktiviteter för familjerna här är programmering och bak och bus-fredagarna som vi har hemma hos oss. Sedan några veckor vi yoga med en lekfull och glad engelsk instruktör. Det blir avslappning, stretching, lek och gymnastik i ett!

Familje-yoga med vår familj och en annan familj med 4 barn.

Fredag är för närvarande vår bakdag för hemskolarna här.

Kreativitet i unschooling-stil med konstnären Luis Cerdas på måndagarna.

Schack för barn på söndagarna

Pumpor på Botanicka Zahrada (botaniska trädgården)
Halloween-temat höll i sig i drygt 3 veckor!

Färgsprakande höst på samma plats.

Prag är en underbar stad i dessa mörka tider.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments