BLW och naturlig amningslängd – tillvänjning av mat utan tvång

 

Har du hört talas om BLW? (Baby Led Weaning) Det betyder ungefär barnstyrd mat-tillvänjning. Jag ville tillvänja mina barn utan tvång på det mest naturliga sättet och hittade på så vis till den här metoden.

Välling och puréer och allt för tidig mat-tillvänjning förespråkas i Sverige men var inget alternativ för oss. Välling är faktiskt ett fenomen som nästan bara finns i Sverige och brukar vara ett problem att få tag på för de som reser till utlandet. Så hur gör alla i resten av världen då? Och vad är det mest naturliga sättet att ge sitt barn mat på? Som innebär så lite våld och tvång som möjligt? Och allra helst inget alls?

Det var så jag hittade till baby led weaning, genom att googla och genom olika föräldra-forum. I många kulturer ammar man lång tid och delar med sig av maten från sin egen tallrik (till exempel låter bebisen plocka riskorn från den). Där Nestle & co har gått in och spridit reklam som får ersättning att verka vara ett bättre alternativ än amning har personer som saknat kunskap tyvärr gått på det och gett sina barn ersättning. Tyvärr är det en vanlig uppfattning i fattiga kulturer att ens mjölk är dålig, fast den inte är det. Men till och med ersättning är faktiskt bättre än den välling-kultur som finns i Sverige. Det är egentligen ganska märkligt, att samhället och staten uppmanar att mammor ska ge barnet välling, som egentligen är mjöl med en massa tillsatser, istället för att ge stöd för naturliga amningslängder. Eller förresten, det är inte alls så konstigt. Välling och förskola i för tidig ålder har ett samband (eftersom amningen är viktig för anknytningen och vem som helst kan ge välling och mat).

Och varför ger man puré? Har du smakat burkmat för bebisar? Det har jag. Det är väldigt äckligt. Och konsistensen är konstig. Jag tror att när barn är såpass små att de inte ens kan hantera maten i sin mun – då ska de inte äta den maten. Små barn hetsas att börja äta mat så tidigt som möjligt fast de egentligen behöver amma eller få ersättning. Det finns till och med läkare som är uppbackade av staten som förespråkar matintag vid 3 månaders ålder (!) Det råder helt enkelt ett tyst krig mot små barn som inte kan försvara sig där föräldrarna uppmanas till vanor som bryter anknytning och som hindrar dem från att lära sig äta och ta emot maten på ett naturligt sätt.

Baby led weaning fungerar så här att man ammar (eller ger ersättning vilket är bättre än välling) samtidigt som man introducerar mat när barnet visar intresse. Man låter barnet utforska och hålla i maten själv. Man kan till exempel börja med skära bitar av grönsaker i lagom stora bitar som bebisen kan hålla i. Man kan laga vanlig mat (med lite eller utan salt) eller sådan som är lämplig att börja med som finns i The Baby-led Weaning Cookbook.


På så vis introducerar man mat utan tvång och i barnets egen takt. Det tar längre tid men så tror jag att rekommendationerna i vår kultur inte är anpassade för barnets behov utan för samhällets. (börja dagis, jobba och betala skatt).

Exempel på storlekar på bitar som man kan ge när man introducerar mat i olika åldrar.
Den biologiskt naturliga amningslängden är faktiskt 2-7 år och inte runt 6 månader som normen är i Sverige. Det är därför det lilla barnet, som inte kan försvara sig, protesterar när mamman avslutar amningen eller flyger in skedar med puré i den matvägrande bebismunnen. Det finns såklart bebisar som gillar att matas också, och det är helt okej sålänge det sker på barnets villkor. När man ammar naturlig längd som passar mamman och barnet kan barnet förstå på ett helt annat sätt när man gradvis minskar och introducerar mat istället. Amning handlar dessutom inte bara om mat. Eller mest inte om mat, tycker jag. Det handlar om att ett barn som har varit inne i magen nu är en liten människo-unge på magen, där amningen är en trygghet med den djuriska kopplingen som påminner oss om att barnet egentligen gärna skulle ha stannat längre i livmodern. Människor är ett av de få djur som föder barn som inte kan stå på egna ben när de föds. Amningen ger dessutom både mamman och barnet vad de behöver i form av hormoner och skydd mot sjukdomar.

Edward 6,5 månader.
Ammade barn kommer ofta igång med maten senare än vällingbarn. Det är ingen stress om inte barnet äter väsentliga mängder innan 1 års ålder ungefär. Det har inte mina 3 gjort. Jag har kört BLW med alla 3. De två äldsta åt pyttelite innan ett års ålder och knappt något innan 2. Men de hade alltid amningen som back-up och följde normalkurvan.

Edward började visa intresse när han var ungefär 5,5 månader. Just nu är maten mest lek. Det var ris på tallriken. Det tog ungefär 2 minuter att städa upp efteråt. Han åt kanske 10% av vad han fick.

Poängen med BLW är också att barnet lär sig hantera bitar och spottar ut för stora bitar så att han eller hon lär sig att inte sätta i halsen. Det är mer jobb, eftersom det blir mer städning, men kanske ändå inte i jämförelse med att göra puréer. Jag brukar lägga ett underlägg eller ha ett extra rent bord, för små bebisar gillar att leka och slänga tallrikar. Ikea-brickor som man fäster på Antilop-stolen är också bra att äta från. Om man har mattor på golvet kan man lägga en vaxduk i lagom storlek under stolen och bara torka upp efteråt. Jag har märkt att en del föräldrar tyvärr blir arga på sina bebisar när de leker med maten eller slänger tallriken i golvet. Det finns ingen anledning att visa aggression. Barnet förstår inte iallafall och kommer att sluta när han eller hon förstår varför man inte ska göra det. Att vara aggressiv och tvingande förstör bara anknytning. Man får ha rätt mycket tålamod om man vill introducera mat utan tvinga, genom NAP (non agression principle = ickeaggressionsprincipen).

Med BLW lär sig barnet också att reglera sitt matintag vilket är en bra för att kroppen ska kunna känna att man är mätt och inte behöver mer. Min man kritiserar mig ofta för att jag “alltid är hungrig” och ska äta på bestämda tider. Jag var tvungen att äta upp allt på tallriken när jag växte upp och det påverkar mig idag. Jag vet att jag äter för mycket men känner ändå att jag måste äta fast jag vet att det är för mycket vilket blir till en onödig inre kamp. Om man följer statens rekommendationer blir det ständiga matintag (frukost, fruktstund, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål). Allt cirkulerar kring matintag. Det blir dels påfrestande på tänderna och dels för föräldrar som måste få barnen att äta som de “ska”. Vi äter frukost, lunch och middag, ibland med något extra om de har skippat något mål. Barnen följer sina viktkurvor ändå. Pappan har gått ner i vikt. Han skippar ofta lunch och har planer på att fasta. Forskning visar att man lever längre om man fastar då och då.

Mer naturlig kost som tex Paleolitisk kost och Weston Price-dieten (mat så som ursprungsbefolkningar åt innan väst introducerade kolhydratsrik mat (eller junk food)  är väldigt intressant men jag orkar inte koka buljonger på ben jämt. Vi har experimenterat massor med olika saker genom åren och vad som känns bäst är faktiskt gammaldags soppor och grytor med få men bra ingredienser. Jag gillar Weston Price väldigt mycket när jag lagar mat, just för att man använder använder ben och inälvor och sånt vilket remineraliserar och för att det tar vara på nyttiga delar som man kanske missar (vilket är slöseri) när man lever i den moderna världen där man inte har närkontakt med matkällorna.

Boktips (med affilitate-länkar till amazon, beställ utan extra kostnad genom länkarna så får jag en liten procent av det 🙂 )

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments