Röstandets vara eller ickevara

Vi lär oss i skolan att man ska rösta. Vi får till och med lära oss genom att rösta i skolval. Man ska välja vilken fråga som är viktigasts bland det utbud som finns. Vad som finns att välja mellan är ungefär likadant eftersom åsiktskorridoren är så trång och staten är så stark i Sverige. Sverige är till exempel det första västerland att erkänna Nordkorea och har ambassad där. Vilket sammanträffande!

Men vi lär oss inte att man inte måste rösta. Och vi lär oss inte om effekten av att rösta trots att ens lilla röst knappt spelar roll. Vi är ju ändå en stor grupp människor och kan påverka de som finns i vår närhet hur de kan rösta. När man röstar för ett parti som förespråkar en viss sak så betyder det inte den saken är bra för alla. Speciellt partierna som erbjuder mest “gratis” saker. Problemet är att dessa saker inte är gratis. Någon måste betala. Och det blir de flitiga som jobbar och särskilt småföretagare som inte har generösa avtal som chrony kapitalist-jättarna som bestraffas mest.

Politiker som väljs in lovar ofta saker som de inte håller. Och ofta något för sin egen vinning. Titta på politikerna i din kommun. Jämför vad de jobbar för och hur deras privatliv ser ut och se om du kan se något samband så får du se. Det är nåt visst med att ha makt över andra. Och makt korrumperar.

När man röstar kan man rösta för något som man tycker är bra men någon annan kanske inte tycker är bra. Till exempel hemskolning. En klar majoritet tycker att skolan ska vara obligatorisk. Såpass många att alla de största partierna är för det och ser till att det blir obligatoriskt. Det är inget annat än massmobbning.

Om man inte håller med har man inget att säga till om eftersom majoriteten har valt att det ska vara så. Man tvingar alla att betala skatt – sen fördelar man den på många idiotiska sätt och ger folket lite morötter. De blir glada av det futtiga de får tillbaka utan att förstå hur mycket man faktiskt betalar. Hade folk insett det hade staten inte kunnat beskatta såpass mycket och ha så stort inflytande över våra liv. Det skulle ha blivit revolution. Svenskarna saknar civilkurage. Hur kan man stå där och titta på allt elände som sker och låta det fortgå. Det finns bara en sak att göra om man inte är med på det: helt enkelt att visa att man inte gillar systemet och inte rösta.

Bara genom respekt för varandras olikheter och att sluta tvinga andra kan vi nå fred. Det finns inget som är snällt med att rösta och betala skatt. Vill man vara en god medmänniska på riktigt kan man ta hand om de som behöver efter ens egen förmåga och kan hjälpa dem ekonomiskt genom att DONERA – Inte tvinga andra med våld att betala skatt.

Min man däremot vill att jag röstar. Han tror att det enda sättet att säga ifrån mot massmobbningen är att rösta för det parti som mest kommer att förändra nuvarande system. Att man kan välja det minst onda alternativet. Att ens futtiga icke-röst inte spelar någon roll och att det därför gör mer skillnad att rösta.

Jag är kluven. Det finns bara 2 dåliga alternativ att välja mellan. Frågan är vilket.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
5 years ago

"Det finns bara en sak att göra om man inte är med på det: helt enkelt att visa att man inte gillar systemet och inte rösta."

Det finns ju vissa alternativ att rösta på för att protestera och röra om , för att visa politikerna att dom inte sitter säkert.
Skurkarna gäspar inte ens över röstvägrans protest.

Ytterst finns det ju ett steg till för den som vill protestera mot systemet och skicka signaler till tröga väljare, att flytta från landet.
Ett alternativ det bör pratas mer om.

Niklas
5 years ago

Jag lutar åt att rösta på "det minst dåliga men ändå realistiska" (dvs de som inte är V/MP) i kommunval och kanske landsting, för där är en röst åtminstone värd nån tiondels promille istället för en tiondels miljondel. I kommunen kan det t.o.m. finnas nån någorlunda vettig människa som faktiskt försöker "göra saker bättre" och bara inte fattat att politiska vägen är en dålig väg.