10 Boktips om fredligt föräldraskap

Här är en lista på böcker som vi har hemma eller har läst som vi tycker är bra för att vidga vyerna som en fredlig förälder. Det här är böcker där man kan få olika tips för unschooling och hemskolning och hur man kan förbättra sitt föräldraskap på olika sätt och lite om vetenskapen hur barn fungerar och tänker. Jag har ett affiliate-konto på Amazon. Länkarna till böckerna (alla är engelska titlar) går dit. Priserna på länkarna är detsamma som på Amazon men jag får en liten % om man handlar via dem utan någon extra kostnad för den som köper.

1. Hold on to Your Kids: Why Parents Need to Matter More Than Peers av Gordon Neufeld

Att barn låter sina jämnåriga ta föräldrarnas plats, “jämnårigorientering”, syftar på barns och ungdomars benägenhet att vända sig till jämnåriga för att få vägledning om rätt och fel, värderingar, identitet och beteende. Men jämnårigorientering undergräver sammanhållningen i familjen och saboterar en sund utveckling. Den förgiftar atmosfären i skolan och gynnar framväxten av en aggressivt fientlig och sexualiserad ungdomskultur. Väl värd att läsa för att få en annat perspektiv!

2. How Children Learn av John Holt

John Holt är nog mest känd som en av de som grundade hemskolningsrörelsen och myntade ordet “unschooling”. Den här anmärkningsvärda boken är en enkel men djupgående samling av hans observationer om hur barn lär sig. Det är en välbehövlig påminnelse för de flesta “vuxna” att öppna ögonen för att se världen som barn gör. Holt anser att barn lär sig bäst när de lär sig i sin egen takt och strävar efter egna intressen. Lärandet ska aldrig vara påtvingat utan spontant och dynamiskt. Barn behöver inte “undervisas”. De behöver bara ges möjlighet att lära. Det här är ett absolut måste för bokhyllan för den som vill unschoola!

Boken förklarar varför kärleksfulla relationer är så viktiga för hjärnans utveckling under den tidiga barndomen och på vilket sätt samspelet mellan barn och föräldrar kan få bestående verkningar på barnets framtida känslomässiga och fysiska hälsa.

Boken visar de omfattande följder tidig stress kan få på små barns framväxande nervsystem. När något går fel i relationerna under de första levnadsåren måste det beroende barnet anpassa sig. Och numera vet vi att även barnets hjärna anpassar sig. Det är särskilt hjärnans känslo- och immunsystem som kan påverkas av tidig stress och blir mindre välfungerande, vilket gör barnet mer utsatt för en rad senare svårigheter som depression, antisocialt beteende, missbruk och anorexi, likaväl som fysiska sjukdomar. Extra bra att läsa innan man har fått barn och en pepp för de som ammar hela nätterna!

4. Free to Learn av Peter Gray

I “Free to learn” söker sig Peter Grays forskning tillbaka till den unsprungliga fria leken som är grunden för vår sociala existens genom att titta på jägar och samlar-samhällen.  Fri lek är den grundläggande mänskliga instinkten som driver lärande och utveckling. Ett absolut måste för den som är intresserad av vad som är naturligt för människan och unschooling! Här finns en intervju på Youtube med Peter Gray som också är intressant.

5. Your Competent Child: Toward A New Paradigm In Parenting And Education av Jesper Juul

Ditt kompententa barn är en bok som många som hittat till nära föräldraskap har läst som är värd att nämnas. Den är lättläst och lätt att ta till sig.

6. Punished by Rewards av Alfie Kohn
I denna banbrytande bok visar Alfie Kohn att manipulera människor med incitament verkar på kort sikt och att det är en strategi som i slutändan är dömd att misslyckas och till och med är skadlig. Genom att dra slutsatser från hundratals sludier visar Kohn att människor inte är lika drivna när de pushas av belöningar i form av pengar, betyg och andra incitament.
7. How to Talk so Kids Will Listen and Listen so Kids Will Talk av Adele Faber och Elaine Mazlish
Det här är en bok som hjälper till med tips för en mindre stressig och mer givande relation till sina barn genom att ge innovativa tips på att hantera sitt barns negativa känslor som frustration, ilska och besvikelse och att lösa konflikter på ett fredligt sätt. 
Det här är en intressant bok för att få en påminnelse om hur människan har sovit i alla tider och vad som är naturligt och lite pepp för oss som ammar på nätterna. Man får tips på hur man kan göra praktiskt och kan lära sig om fördelarna med samsovning.
Detta är en skön bok att ha om man ammar, eller planerar att amma. Den är full av tips och roliga teckningar. Har haft mycket glädje av den!
När föräldrar utvecklar en empatisk förståelse som gör det möjligt för dem att se saker från barnets perspektiv kan en verklig positiv förändring ske. Genom att sammanföra den senaste forskningen inom hjärnans utveckling med fokus på känslomässig medvetenhet (för både föräldrar och barn) eliminerar detta tillvägagångssätt hot, maktkamp och manipulation, för att sätta gränser med empati och kommunikation. I boken får man praktiska steg-för-steg-guider och verktyg för att omvandla sitt föräldraskap på ett positivt, beprövat sätt utan att använda våld. Laura Markham driver bloggen Aha-parenting som också är värd att följa.
Det här är bara ett lite urval av de vi har. Det finns många bra böcker om fredligt föräldraskap. Hoppas du gillar listan och om du har några tips kan du gärna dela med dig i kommentarerna!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments