På jakt efter visenter i Białowieża

Efter vårt korta stopp för att tvätta i Warszawa fortsatte vi resan mot gränsen till Vitryssland – till nationalparken Białowieża för att försöka få syn på visenter som håller till i skogarna runt gränsen där. Det regnade oavbrutet så vi bokade en billig stuga istället för att tälta. Det var bara vi som bodde i stugbyn som bestod av flera hus i olika storlekar. Det var märkligt att det var så kallt för att vara sommar. Vi fick be om att få ett element.

Pojkarna gör “kommunistisk toast” – dvs rostar bröd på gaslågan precis som min mormor brukade göra åt mig.

Den lilla spartanska stugan (jag sov på luftmadrass och pojkarna på sofforna).

Eftersom vi kom fram sent tog vi oss till nationalparken följande dag. Man måste boka in en guide som visar var visenterna kan finnas och så att man inte går in till Vitryssland av misstag. Gränsen bevakas av vitryska prickskyttar.

Ingången till nationalparken.

Det fanns inga guider tillgängliga alls under dagen vilket kan vara på grund av det dåliga vädret. Vi slog följe med en finsk familj som tipsade om ett reservat där man garanterat kunde se visenter. Det var ju ändå inte garanterat att man skulle få se vilda visenter i skogen. De höll sig säkert undan från regnet ändå.

En av de många fina husen på vägen.
Sött hus med tak i trä.

På skylten står det att man ska akta sig för hunden som är elak, stark, sliter en i stycken och så vidare.

Så vi vandrade genom byn och skogen flera kilometer tills vi kom till en inhägnad som var ett slags visent-zoo med lite andra djur också. Inte perfekt men den bästa lösningen för dagen. Vägen till och från reservatet gick på en flera kilometer lång träbro. Det kändes som att gå i en regnskog med alla ormbunkar och den intensiva våta grönskan. 

Promenad på en lång träbro i “regnskogen”.

Det fanns ett besökscenter där man bland annat kunde lära sig om skillnaderna mellan amerikansk bisonoxe och den polska visenten och att det hade funnits en kaukasisk bisonoxe också som hade blivit utrotad.

Det fanns vuxna visenter och kalvar. En rusade fram emot mig och svingade sina horn för att sedan beta vid staketet. Det fanns vildhästar, hjortar och vildsvin också som lever i skogarna där. Det fanns “hybrider” också mellan visenter och kor. De är sterila precis som mulor är. 

Lunch intogs på en restaurang som hette babuschka bistro – det kostar 17 zl for soppa och det här. Det var gott.

En tjusig kyrka i byn.

Vi ville inte stanna längre i vätan så färden gick vidare norrut. Fortsättning följer!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
FREEDOMtravel
4 years ago

Kul attni hittade hit! Tråkigt med vädret … Vi såg ju aldrig någon visent i skogen, men däremot på campingen lustigt nog 😉 Hälsningar från Tjeckien!