Få tillbaka det egna ansvaret och lös dispyter utan staten med Disput.io

Disput.io

Vi är vana vid hur det nuvarande rättssystemet ser ut med dess domstolar och lagar vilka bestäms och hanteras av staten. Det har dock inte alltid sett ut så. Tidigare i människans historia har rättvisa skipats från grunden genom naturliga lagar skapade av folket där reglerna tillkommit från lärdomar av situationerna istället för som det ser ut idag där lagarna är toppstyrda och auktoritära samt sällan anpassade för varje unik situation. Detta är den naturliga följden av centralstyrning där kontakten med verkligheten förloras när det inte anpassas utifrån individernas perspektiv. Ett toppstyrt och auktoritärt system gynnar istället de som sitter på makten vilket innebär att incitamenten blir helt fel.

Resultatet blir istället att de som redan sitter på makten får ännu mer makt och att tvister kan dras ut onödigt lång tid vilket medför stora kostnader och personligt lidande för individen. I ett system som är baserat på naturliga lagar hade många tvister lösts innan de eskalerat vilket sparar både tårar och pengar. Med den här tanken i grunden och viljan att skapa en friare värd har vår gode vän Přemysl Bosák tagit initiativet och risken att starta ett helt nytt system för att ge möjlighet till gemene man att lösa sina tvister som kallas Disput.io.

Det är en plattform – som en slags Uber för ett rättssystem – där man inte alls behöver blanda in staten utan man får hjälp helt anonymt av frivilliga medlare som kallas “guider”. Projektet har nyligen lanserats och är för närvarande helt gratis.

Poängen är att man genom god kommunikation ska kunna komma till en lösning som gagnar båda parterna utan att behöva gå genom det statliga rättssystemet. Om viljan finns att lösa problemet kan båda parter gå med i Disput.io och snabbt få hjälp med personliga tvister exempelvis dispyter som har att göra med personliga relationer eller kontraktsbrott.

Förhoppningen är att människan ska kunna lita på sin egen förmåga och ta tillbaka sitt ansvar för att lösa sina tvister istället för att lämna över det på staten vilket då kan resultera i onödiga skilsmässor och eskalerande tvister med dyra räkningar som följd, där ingen i slutändan tar ansvar för det.

Disput.io är helt nystartat och kommer att finnas tillgängligt på svenska i framtiden. Om du vill veta mer rekommenderar jag varmt att lyssna på det här podcast-avsnittet från The free cities podcast där Timothy Allen intervjuar Přemysl Bosák och de går in i detalj på hur det fungerar i praktiken.

Du kan ladda ner Disput.ioGoogle play eller gå in på hemsidan Disput.io. Hjälp finns att få svenska, engelska och tjeckiska. Sprid gärna budskapet och gå gärna in på facebooksidan och likea som stöd.

The Free cities foundation som ligger bakom podcasten är en organisation vilken uppmuntrar till parallella strukturer, eget ansvar och frihet. De verkar för fristäder och frihetliga initiativ. Genom deras podcast kan man bli inspirerad av personer som lever och tänker på annorlunda sätt.

Jag tycker Disputio-projektet är helt fantastiskt – både upplägget där det är anonymt, decentraliserat och för närvarande “gratis” – samt själva kärnan i budskapet:

Att ta tillbaka kontrollen över sitt liv, ta ansvar och vara med och skapa en sundare värld för att få mer frihet och fri från auktoritära översittare som saknar kontakt med verkligheten och incitamentet att hjälpa individen. Detta är ett mycket positivt frihetligt energi-piller. Jag önskar all lycka till Disput.io och att så många som möjligt kommer att kunna ta del av dess hjälp.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments