En Bo-i-Prag-guide för egenföretagare och familjer

Här hittar du för- och nackdelar med att bo i sagostaden Prag samt praktiska tips som förenklar livet om du vill flytta hit för att starta eget företag eller ge dina barn en friare utbildning i detta centraleuropeiska EU-land som inte ligger så värst långt bort från Sverige.

Vi har varit i Prag i mer än 8 månader och har gradvis vant oss mer och mer vid att vara här. Det här är det längsta vi har varit i något land sedan vi lämnade Sverige 2015. Tillräckligt länge för att veta hur det är att “bo” här som utlänning iallafall. Det finns många fördelar att flytta till Tjeckien för de som vill få större mer frihet.

Här är 5 anledningar att flytta till Prag


1. Ökad livskvalitet genom lägre kostnader

Våra matkostnader ligger på ungefär hälften mot vad de gjorde i Sverige. Ett paket smör kostar ungefär 10 kr, butiksbakat bröd kostar ungefär 8 kr för en stor limpa, 1 kg mjöl 4 kr, 1 kg jordgubbar (ej säsong) kostade 35 kr häromdagen. En spårvagnsbiljett kostar 8 kr. Äta ute på restaurang lägger vi i princip aldrig mer än 50 spänn på per person. Städhjälp hemma och barnvakt kostar 50 kr i timmen. Mataffären ligger 100 meter från dörren men åtminstone en gång varannan vecka beställer vi mat på Tesco som levererar direkt till dörren för 20 kr vilket kan vara skönt om man har trappor eller inte har bil. Du kan anlita en privatlärare för nästan vad som helst till låga kostnader och ha råd att få hjälp mer saker som du säkert inte skulle ha råd med i Sverige. Genom att ha råd till att få hjälp med saker kan man frigöra tid till annat som till exempel att njuta av den vackra naturen och de många spännande slotten som finns här med familjen.

2. De har redan upplevt kommunismen och nu är det tvärtom 

Ingenstans i världen kan man finna en frihetlig utopi tyvärr men Tjeckien är det närmsta vi vet om så därför hamnade vi här. Attityden bland folk är ganska tvärtemot den i Sverige – det finns ett mycket större eget ansvar och behov att bli lämnad ifred. Det finns därmed många fler möjligheter att göra vad man vill som man kanske skulle bli hindrad att göra i Sverige.

Tex grejen med vapen. Jag tycker personligen att det är lite småläskigt med vapen och det är inte direkt något som jag är intresserad av mer än att jag har åkt på en skjuthelg i skogen här en gång – MEN – jag tycker det är en självklarhet att var och en ska få bestämma själv om de vill ha ett vapen eller ej och att staten inte ska ha ensamrätt till det. Har en vän som har conceal carry permit. Som utlänning med uppehållstillstånd har jag möjligheten att få det också – det är just det – att ha möjligheten.

Man får säga vad man vill sålänge man säger rätt i Sverige. Gör man inte det kan det innebära social utfrysning och problem – men inte här. De har redan upplevt det under kommunismen. Politisk korrekthet påminner dem precis om detta. Ta som exempel Springare-demonstrationen där tjeckiska polisen och lokalbefolkningen manifesterade så nära ambassaden det gick eftersom de hade blockerat hela huset med stängsel och poliser som de anlitat. Vilken ironi att poliser vaktade poliser som var deras kollegor som stod upp för en polis! Vi var de enda som faktiskt var svenskar. Det är tåga i det tjeckiska folket. De ställde upp för vår yttrandefrihet.

Foto: Parlamentnilisty


3. Låga skatter och trevliga villkor för företagare

Har man ett vanligt jobb betalar man ganska hög skatt men som företagare kan man få betydligt bättre villkor än i Sverige. Anlita en revisor för att hitta den bästa lösningen. Tjeckien vill gärna ha hit entreprenörer och det visar de genom att erbjuda låga skatter. Beroende på vad man gör kan man skatta för 6-15% så man kan säga ett Tjeckien faktiskt är ett okänt skatteparadis två länder ifrån oss. Det är också billigare att anlita konsulter och hjälp till företaget så det blir enklare helt enkelt.

4. Möjlighet till hemskolning och alternativ utbildning

De tjeckiska oskolarna brukar klaga på hur förjävligt det är att man inte blir lämnad ifred och får göra hur man vill med sina barns utbildning. Det gör de helt rätt i. MEN – om man jämför med många länder har de ganska bra här ändå för man FÅR hemskola och det finns privata skolor. För att kunna oskola behöver man vara lite mer finurlig, man behöver en rapport från en psykolog som rekommenderar hemskolning och man behöver vara skriven i en skola. Man kan vara skriven i flexibla skolor om man vet vilka så att man får en kontakt-dam som fyller i rapporterna var 6:e månad men låter en göra vad man vill så länge man har något att visa upp. Jämfört med t.ex Finland är det tjeckiska systemet trots att det är reglerat lite friare.

Det finns skolor och förskolor som är 100% privata. Alltså: De har INGEN finansiering från staten och därmed inga skyldigheter mot den vilket är en stor skillnad jämfört med Sverige där det också finns “privata” skolor. Hur fri tror du de är när de tvingas följa läroplanen och finansieras av skolpeng som kommer från skatterna? I Tjeckien finns det också privata skolor som får stöd från staten, en ganska stor andel faktiskt och de har självklart skyldigheter mot den också. Har en vän som driver en skola med fredligt föräldraskap som profil som är en sådan men han tycker det är ganska fritt eftersom myndigheterna bara bryr sig om vad som står på pappret och de har mer friheter här.

Såhär kan oskolning (unschooling) se ut.

5. Lätt att leva

Många tror att språket är ett stort problem för att kunna leva här. Tjeckiskan är inte världens enklaste språk tyvärr MEN det är fonetiskt så det man läser uttalar man så som man läser iallafall. Merparten av expats här pratar inte tjeckiska och många har aldrig känt ett behov att göra det vilket inkluderar min man som inte har några problem med språket för att göra något som han vill. Själv tycker jag om att lära mig språk och pratar 4 flytande och kan konversera enkelt på några till.

Tjeckiskan har varit den största utmaningen för mig. Jag kan namnen på nästan alla frukter och grönsaker i affären men har svårt att fråga om saker och ha en enkel konversation. Det finns tjeckiska-lektioner och privata lärare som man kan anlita här till inte alls mycket pengar. Själv tog jag lektioner i två månader med barnen men just nu har vi inte tid. Det finns många tillfällen att träffa både tjecker och utlänningar som pratar engelska genom olika nätverk och den mesta servicen man kan tänkas behöva är på engelska så man klarar sig bra utan tjeckiskan. Det finns så många utlänningar att det till och med finns ett stort nätverk här.

Den stora fördelen med ett billigt ex-kommunistiskt land där man får större frihet att göra det man nu gör är att utbudet av olika slags service är större än i ett så reglerat land som Sverige.

Förenkla din vardag i Prag såhär:

Saknar du svensk mat?

Handla svenska nödvändigheter på IKEA – De har prästost och pyttipanna! Och Marabou-choklad! Det finns två ikeor här, den ena ligger norr om stan i Cerny Most (Svarta bron) och den andra söder om. Båda går att ta sig till med tunnelbanan (gula linjen). De har exakt samma saker och priser som i Sverige.

Tjeckien ligger mitt i Europa. Res enkelt här och till andra länder

En fördel (enda kanske?) med kommunismen är att de har ett väldigt välutbyggt transportsystem här. Det finns över 500 spårvagnshållplatser på mer än 30 linjer. Spårvagnarna går nästan dygnet runt. Tunnelbanan har bara 3 linjer men tar en snabbt från ena sidan stan till den andra. Tågnätverket är välutbyggt. Kollektivtrafik och tågtrafik är billigt med många avgångar. För att kolla förbindelser är det enklast att använda google maps så får du se nästa avgång och varifrån – även för spårvagnarna. Har du bråttom någonstans är det lätt att beställa en Uber billigt. Vi betalade 30 kr för 15 minuters resa.

Tack vare placeringen mitt i Europa är det lätt att ta sig till olika länder. Vägarna är bra här så det går snabbt att ta sig till gränserna. Det tar med bil bara 1,5 h att åka till Polen från Prag, 3 timmar till Bratislava eller Wien, 7 timmar till adriatiska havet eller 5 timmar till Österrikiska alperna. (Men man behöver inte åka till sistnämnda för det finns skidåkning här).

4 årstider med lite längre sommar

Här finns 4 säsonger vilket jag tycker är trevligt. Det kan faktiskt bli uppemot 40 grader på sommaren här och den håller i sig lite längre än i Sverige. Vi badade utomhus i slutet av september när det var 30 grader.

Fri bostadsmarknad – INGA köer! 

Att man ska behöva köa i 30 år för att få en hyreslägenhet i centrala Stockholm är absurt. Jag har ingen förståelse för hur någon kan tolerera det. Själv har jag genomgått flera helvetesperioder pga den ofria hyresmarknaden i Sverige så det är verkligen en befriande känsla att veta om att man få en bostad DIREKT och MITT I STAN här. I Sverige får man inte hyra ut privat en längre period och de hyreslägenheter som finns är genom marknadskapitalistiska företag som har monopol. Det bästa stället att hitta bostäder som du kan hyra eller köpa är genom s-reality.cz.

Enkelt att låna och köpa bostäder 

Skaffa en lånmäklare som hjälper utlänningar. Om man är egenföretagare kan man lätt få lån om man kan bevisa sin inkomst. Det enda man behöver se upp med när man köper är att man kollar vem som står som ägare på lägenheten på registret här som heter “Katastra“. Det är inte vanligt att man blir lurad men här kan man dubbelkolla att den som säljer lägenheten faktiskt äger den och att man finns i systemet som ägare sedan. Räntan ligger på ca 1.85% år 2016 och man behöver som egenföretagare ha en insats på 15%. Man kan äga flera lägenheter så länge man kan visa att man har råd att betala för dem. Det är mycket vanligt att man gör det här så att man kan “spara” i fastigheter och få en inkomst i form av att hyresvärden betalar av lånet. För vem sparar i pensionsfonder nu för tiden?? Jag har hört om utlänningar som köper upp hela hus som de sedan hyr ut.

Ett okänt paradis i Europa för egenföretagare

Starta företag i Tjeckien! Det här okända lilla skatteparadiset erbjuder låga skatter när man väl har registrerat sitt företag här vilket inte är så krångligt när man vet hur man gör. Man måste ha bevis på att man har ett boende här som tex ett hyreskontrakt. Man tar med sig det och sitt pass till ett kontor som kallas “Živnostenský úřad” där man ansöker om “živnostenské oprávnění” (trading license) som motsvarar enskild firma ungefär. I vårt fall låg kontoret i Prag 7 i en stor grå byggnad (adress Nábřeží Kapitána Jaroše 1000/7, 170 00 Praha 7) och det finns service på engelska (det är viktigt att man tar rätt nummerlapp för den engelska kön för annars får man ta en ny och vänta igen). Öppettiderna är normala men det är bäst att gå dit på morgonen för att vänta mindre. Efter en vecka får man sitt bevis att man har ett trading license här vilket gör att man kan driva företaget här. Man kan tex fakturera ett företag som man har i ett annat land. Revisorer kan du hitta på exempelvis expats.cz eller genom att fråga någon som har företag här. Gör man allt rätt ska man få ett bevis att man skattar här efter ett par veckor.

Uppehållstillstånd/Vård

Om man vill få uppehållstillstånd och tjeckisk vård som boende behöver man registrera sig HÄR. Det är rätt krångligt att fixa så det är bra att ha med någon som pratar tjeckiska.

Man behöver social försäkring som man får när man registrerat sig och en “public health insurance” som man behöver ordna själv, tex VZP eller OZP vilket man kan göra innan man får uppehållstillståndet. Det kostar för oss ca 1490 czk per vuxen per månad. Som EU-medborgare behöver du inte det om du är turist här. Då går du till sjukhuset (nemocnice motol) och tar med dig ditt pass och EU-försäkringskort bara men det gäller bara vanlig akutvård. Man följer skyltar med bilder på en kines, indian och en afrikan för att hitta till “cizinecka” (utlänningskliniken).

Jag kan bara gissa vilka problem ett svenskt sjukhus skulle få med den här vägvisningen..

Vi har varit på Nemocnice Motol ett par gånger, frågat oss fram på knagglig tjeckiska, och irrat runt där tillräckligt många gånger för att ta beslutet att köpa privat vård istället. Väntetiden för akut vård som det inte är bråttom med är ca 2 timmar och det är stressigt att gå vilse. Läkarna pratar engelska men resten av personalen har inte gjort det och väntetiden tycker jag kunde vara kortare så vi har vård på en klinik som är ganska dyr men med helt engelsktalade personal som huserar i en slottsliknande byggnad i utkanten av Prag. Utanför finns statyer av en ammande kvinna, en gravid kvinna och personer i en hängmatta.

Om man har ett akut problem får man komma direkt annars är det några dagars väntetid för att boka tider. I baspaketet ingår det en grundlig koll som heter “preventative check-up”. Jag är cynisk kanske men detta att det inte erbjuds i vanlig vård är bara ett tecken på att man tjänar pengar på att folk blir sjuka tycker jag. En fördel med den här kliniken är att man kan gå hit som turist också och betala hela räkningen om man inte har försäkring.

Hitta frihetligt sällskap och aktiviteter

Det som kanske avskräcker någon mest att flytta till ett främmande land kan är att inte hitta ett sammanhang, att inte känna tillhörighet. För mig är det är en gåta hur personer som ifrågasätter staten och särskilt utbildningen och normerna om man har familj kan fortsätta bo i Sverige. Jag tror inte det finns något land i Europa som inkräktar på familjen och personliga friheter så som staten gör i Sverige. Om man vill hitta familjer som hemskolar av frihetsskäl är det här ett bra alternativ. Om man vill kunna driva företag enkelt och vill ha ett umgänge där det är en självklarhet att skatt är stöld ska man absolut ta sig hit. Här är några inkörsportar: I Bitcoin-cafeet Paralelni Polis hittar du frihetligt sällskap och aktiviteter som föreläsningar och träffar. För att lära känna engelsktalande libertarianer kan du gå med i den här Facebook-gruppen. Ett annat mysigt cafe som också tar bitcoin och ordnar aktivititeter för engelsktalande är denna. Bland oskolarna i Prag (se länk nedan) hittar du frihetliga familjer också.

Det finns en anledning till varför Europas största frihetsträffar som LibertyCon och Hackers Congress hålls här, och att grundaren av Liberland är tjeck.

Oskolning, worldschooling och demokratisk skola i Prag

Ta gärna kontakt med den tjeckiska unschooling-organisationen Svoboda Uceni (som håller till i Paralelni Polis)

Jag driver Prague worldschooling som är en plattform för nomad-familjer och nyfikna lokala familjer som hemskolar. Jag ordnar aktiviteter och träffar för alla som vill vara med. Det finns hur många alternativ som helst för familjer och utbildning här. Läs gärna i bloggen så kan du se ungefär vad man kan göra.

Skolan Svobodna skola (fri skola) kallar sig demokratisk skola men är det närmsta man kan komma amerikanska hemskolningskooperativ här. De känner till situationen i Sverige och välkomnar gärna familjer från andra länder.

Hungrig? 

Beställ take-away hem på damejidlo.cz. Detta är en sajt på engelska och tjeckiska där man kan beställa mat från alla restauranger som registrerat sig hos dem till en sjysst kostnad. Ett bra alternativ när man är för trött för att laga mat och inte orkar gå ut till de otaliga billiga restaurangerna som finns här. Man blir automatiskt mer lat tror jag när man kan beställa hem tex god indisk mat och kolla på en film istället medan man väntar. Se min äta-ute-guide i den mysiga stadsdelen Holesovice.

Beställ mat hem från Tesco – Tesco är som Storbritanniens version av Walmart som flyttat till Östeuropa så de har mer eller mindre allt som man kan tänkas behöva. Man beställer på tjeckiska eller engelska och väljer en tid som passar för hemleverans för ca 20kr så får man hem det samma dag eller inom några dagar.

Utanför turistkvarteren i de områden där folk faktiskt bor finns det små mataffärer duttade längs med vägarna som kallas “Potraviny”. Av någon anledning drivs de nästan alltid av en vietnames. Om man tröttnar på gulascher kan det vara bra att veta att vietnamesisk mat är lika mycket husmanskost som kebab är för svenskarna.

Bun Bo Nam Bo

Ölen!
Tjeckien är öl-landet nummer ett vilket är goda nyheter för den som är frihetlig eftersom frihetliga brukar gilla öl. Öl är nästan vanligare än vatten. Tjeckerna konsumerar mest öl i hela världen och därför är det inte konstigt att det kryllar av både mikrobryggerier och stora bryggerier som producerar öl i världsklass. Det gamla stadsbryggeriet ligger ett stenkast från oss. Runt hörnet finns en ölspecialist som bland annat säljer över 180, ofta udda sorter från olika mikrobryggerier. På gatorna inom en 3-minuters radio finns minst 20 pubar som serverar förstklassig öl för drygt en sisådär 12 kr. Märkligt nog är det inte så många med ölmagar här som det borde vara på gatorna – det är populärt att vara hälsosam också. Runt omkring stadsbryggeriet finns flera rawfoodbarer, yoga och personliga tränare. Cykling och klättring är populärt för att hålla ölmagen i schack. Och vet du, ska du på picknick i skogen eller till en lekplats är det förväntat att det finns MINST en pub där. Vi gick vilse en gång, var törstiga och det var över 30 grader, då uppenbarade sig en sån där hans och greta-pepparkaks-liknande pub mitt i ingenstans.

Nackdelar med att flytta till Prag från Sverige

Det här är det värsta vi vet med att bo i Prag:

– Inte många svenskar alls. Språket blir lidande för barnen eftersom de bara har en person (mig) att prata svenska med. Ambassaden har aktivitet men som är reserverat för diplomater och deras vänner. De har ett hemligt midsommarfirande som inte är till för allmänheten heller.
– Galningar på vägarna. Folk stannar inte alltid sina bilar när man går över gatan på övergångsställen, skulle uppskatta att hälften stannar och den andra hälften gör det inte. Några gasar på fast de ser det är små barn som ska över vägen.
– Hundbajs. Många hundägare här plockar inte upp efter deras hundar.
– Lite dyrare att flyga. Det är ofta dyrare att flyga från Prag än från grannländerna. Det var billigare för oss att flyga från Sverige förut. Vi är beredda att ta tåget till Bratislava, Krakow eller Berlin för att få billigare biljetter.
Sura tanter på spårvagnarna kan säga åt dina barn om de är högljudda på ett sätt som bara östeuropeiska sura tanter kan göra.v

Kan man inte leva med detta ska man inte flytta till Prag. Men annars – välkommen och unna dig lite mer friheter!

Prazsky Hrad (Slottet) i förgrunden till en himmel i brand.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Trageliv
6 years ago

Inspirerande!

paul king
6 years ago

Best beer in the world.
Beer is cheaper than water.
Pubs are everywhere. Every playpark had a pub.
Parking clamp release fee was 500czk !
Very fast internet.
Lots of Vietnamese restaurants.
Cheap to do renovations.
Cheap car repairs.
Not many traffic jams.
etc.

Ulrika
6 years ago

Vilken reklam för Prag, håller med om att Prag är en mycket tilltalande plats för frihetliga. Det stora negativa är att det är med i EU, så ett utträde vore trevligt att se!

Bo Persson
Bo Persson
6 years ago

Tjeckien 'tvingades' ju att gå med i EU av 'bröderna' i EU. Mycket var ju bra i Tjeckien (eller t.o.m Tjeckoslovakien) redan förut; jag minns t.ex. när en stor öl kostade 1 tjeckisk krona på många ställen fram till 1980 ungefär.

Erik Gertkvist
6 years ago

Mitt intryck är att tjeckerna åtminstone sedan år 1900 arbetat hårt på att vara civiliserade europeer vilka löser problem fredligt. Till stor del naturligtvis då de först tvingades ingå i Österrike-Ungern (inte så illa, men en bördsaristokrati som fokuserade på expansion i Balkan var inte den tjeckiska drömmen) och sedan östblocket (om tjeckerna ogillade att dela imperium med balkanbor var ett imperium med kommunistiska ryssar i toppen tre resor värre).

Jag besökte Prag 1992, och redan då hade staden en så stor västerländsk befolkning att det motiverade en engelskspråkig veckotidning. Roligt att trenden fortsatt.

Anonym
Anonym
6 years ago

Intressant , kan du skriva lite om politiken i tjeckien och vilken riktning det strävar?

Anonym
Anonym
6 years ago

Väldigt intressant, tack för inblicken vi funderar på att flytta från Sthlm till just Prag

Unknown
5 years ago

Hej! Bor du fortfarande i Tjeckien? Vi funderar på att starta företag i Prag, bor för närvarande i Stockholm. Har du kanske en mail man skulle kunna få för mer djupgående samtal? 🙂 mvh Vera