Hajtänder och vilda djur i Everglades och på Gulfkusten

Visste du att man kan få närkontakt med vilda djur precis vid motorvägen i Florida? Ungefär en halvtimme utanför bebyggelsen vid storstaden Miami börjar Everglades vidsträckta träsk som motorvägen går rätt igenom. Vid motorvägen låg det en livs levande alligator som krälade igenom metallräcket. När vi inte såg alligatorer så såg vi andra vilda djur under hela resan som rovfåglar, pelikaner, hägrar, fiskar, sköldpaddor, armadillos och färgglada fåglar jag inte kan namnet på. Vi fick en action-upplevelse precis när vi öppnade dörren och gick ut från en diner (en typisk amerikansk restaurang). Vi såg en gecko fånga en kackerlacka, bära den till väggen, klättra upp för att sen äta upp den på plats. Så här rikligt med vilda djur har vi inte sett sedan vi befann oss mitt i djungeln på Borneo för ett par månader sedan.

Längs med motorvägen nummer 41 som går tvärs igenom Everglades finns det otaliga skyltar där man som turist erbjuds åka på “Air boats” för att åka igenom vassen och se vilda djur. Det är båtar med platt botten och stora propellrar ovanför vattenytan längst bak. Man har sådana båtar i Everglades eftersom det är för grunt här för att kunna åka med vanliga motorbåtar. Man kan åka igenom vatten där det växer högt gräs med.

everglades unschooling alligator
Lägg märke till alligatorn till höger om fågeln på staketet.

Närkontakt med lurig en som väntar på något gott och aldrig för länge.

Medan vi väntade på vår tur fick vi syn på två alligatorer och såg flera sköldpaddor, kråkor och färgglada vadarfåglar bara några meter ifrån oss. Alligatorerna äter sköldpaddor och fåglar men var inte intresserade av dessa just nu. De stirrade hungrigt på barnen och hoppades nog på att någon av dem skulle ramla på den andra sidan av staketet. De här alligatorerna äter förutom det som finns naturligt i vattnet nämligen husdjur, barn och vuxna människor till och med. Det är skillnad på alligatorer och krokodiler för de tillhör inte samma familj och kan inte para sig men ser ändå rätt snarlika ut. Krokodilen har smalare v-format ansikte medan alligatorns är bredare och utformat. Krokodilen är ljusare i färg medan alligatorn nästan är svart. Det började åska och blixtra. Alla som väntade på att få åka på Air-boaten fick tålmodigt vänta ytterligare en timme. Då dök den här alligatorn i filmen nedan upp:

Tråkigt att vänta på sin tur.

Tillslut slutade det att åska. Då fick vi äntligen sätta oss i Airboaten. Från Air boaten kunde vi se flera alligatorer däribland en liten alligator-unge och otaliga hägrar. Det var mest kul att åka för upplevelsens skull snarare än att se djuren. Det regnade lite och det bullrade rejält så att vi fick ha öronproppar fast det gjorde ingenting. Mannen som körde båten var en sån där riktig amerikansk “ranger” som taget ur en amerikansk film. 

Såhär såg landskapet ut. Mycket gräs..

Det här är inte dekoration utan det är en livs levande alligator.
..och lite mangrove. Båten framför innehöll en ljudlig amerikansk skolklass i yngre tonåren.
Efter båt-turen ingick en “alligator-show” och sen fick man testa att hålla en 2-årig unge.

Sedan fortsatte vi vidare på motorvägen som korsade Everglades och kom till sist fram till Floridas västkust (vid Mexikanska gulfen). Då hade vi sett ytterligare några till alligatorer vid ett visitor-centre. Det verkar som att det finns alligatorer överallt här. Man bör helt enkelt inte ta ett dopp i floden om man inte vet. Vi kom fram till staden Bonita Springs och hittade en till “thrift store” (billig second hand-affär). Jag gjorde några fynd där sedan hände det man inte vill ska hända när man kör hyr-bil på parkeringsplatsen. En latinamerikansk ung man med jesus-t-shirt backade ut rätt på oss med sin bil när han hade bråttom med att leverera pizza till sin mamma. Det var tur att det var någon som var ärlig och vill hjälpa till att fixa problemet som egentligen bara var en buckla och lite repad lack. Fast det krävdes såklart en överdos av byråkrati. Vi lät mannen åka hem med pizzan så att den inte skulle bli för kall och gjorde polisanmälan som krävdes för att biluthyrningsföretaget och mannens försäkringsbolag skulle ta hand om skadan när vi skulle lämna tillbaka bilen. Efter mer än en timmes telefonsamtal med olika poliser kom till slut sheriffen till parkeringsplatsen för att titta på bucklan. Det var tydligen nödvändigt att han skulle göra det. Barnen tyckte att hans pistoler var intressanta. Efter att vi hade befunnit oss i två timmar på parkeringsplatsen sökte vi upp ett motell för natten och hittade till “Flamingo Motel“. Hela motellet var målat i pastell-färger och med kitsch dekoration så som de flesta motell och bostadshus är i Florida.
Polisbilen ser ut som en leksaksbil och precis så som i filmerna. Bild lånad från Wikipedia.

Kul att bada i poolen tidigt på morgonen.
Och bara slappa. Sen fick barnen var sin balinesisk massage av mig.
Vi fortsatte färden norrut och stannade till vid ett reservat där det bodde Floridagoffersköldpaddor (Gopherus polyphemus) som lever i Florida och Georgia. De kan bli ganska gamla, upp till 70-80 år ungefär. De är växtätare och kan inte simma så bra. De är ganska lätta att fånga. Människor har ätit dem i tusentals år och en del äter fortfarande de här sköldpaddorna. Det finns många reservat. Just nu är de inte en hotad art i Florida. 
Den här sköldpaddan var ungefär 45 cm lång.

Barnen var måttligt intresserade. Det var kul att titta på den i ungefär 30 sekunder.

Reservatet hade jättefina stigar som gick igenom ett dinosaurie-tids-liknande landskap.


Det fanns en stor lekplats med en kul hiss vid ingången till reservatet.
Färden fortsatte mot “Caspersen beach”. Det är en strand i Sarasota-distriktet som inte är jättefin men där man kan hitta fossiler – däribland haj-tänder. Stranden kallas även för “shark tooth capital”. Vi kom fram lagom till solnedgången. Det syntes att badgästerna inte direkt var där för just badandets skull. Många hade med sig speciella silar och håvar för att effektivt kunna fånga upp fossilerna. Vi använde barnens spadar och sand-leksaker. Även här fanns det ett rikt djurliv med olika slags hägrar som inte direkt var kamera-skygga. Jag kunde smyga mig ganska nära inpå hägrarna med nexus-mobil-kameran och få till en del sjyssta bilder faktiskt. 

En “great blue heron” i flykt.

“Snowy egrets” som verkar vara lite på sin vakt men ändå låter mig komma en meter nära dem.

Dagens fångst av fossila haj-tänder. Det började bli lite kallt så det fick räcka så.

En hälsning till solen.
Tycker du att texten var intressantDela gärna med dig av inlägget så att det kanske kan inspirera någon annan. Kommentera gärna i kommentarsfältet om du vill.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments