Kokořín-skogen – magisk natur, primitiv byggteknik och mystiska stenskulpturer

ENGLISH version HERE

En kort bilresa norr om Prag finner man den magiska Kokořínskogen. Det är en ganska stor vild skog med häftiga sandstenspelare, grottor och skulpturer av den tjeckiske konstnären Václav Levý.

Vi fick koordinaterna av en vän och gjorde en halvdagsutflykt hit för att promenera i skogen och bygga en koja. Att vi hittade de stora stenskulpturerna “čertovy hlavy” (två djävulshuvuden) var bara en bonus.

Ca 30-40 min norr om Prag.

Stekande hett!

Slutet av mars och början av april har bjudit på fantastiskt sommarväder. Det har varit 20-25 grader och det blommar för fullt, fast skogen har inte riktigt hunnit ikapp än. Här hittar man enstaka blåsippor och vitsippor.

Denna dag passade perfekt att bygga en koja enbart med hjälp av en billig variant av en morakniv så det var det vi gjorde. Pojkarna tycker om en Youtube-kanal som heter “Primitive technology” som drivs av en kille i Australien som kan bygga nästan exakt vad som helst med bara händerna. Favoritvideon är denna där han bygger ett lerhus med takpannor och eldstad.

Genom primitive technology har vi lärt oss att göra “rep” genom att ta den mjuka barken från unga träd. Vi fuskade och hade med oss en kniv. Vi byggde inte heller färdigt kojan men det började mörkna så det får vänta till nästa gång.

Knyta med “rep” av bark.
Vad är nästa steg?
“Takpannor” från en nedfallen tall.


Efter en tids kojbyggande började det mörkna. Hoppas kojan står kvar tills nästa gång!

På vägen tillbaka hittade vi massor med kojor i olika stilar som folk hade byggt. Helt rätt skog för att hitta byggmaterial!

Porös sandsten med många håligheter.
Med plats för oss också!

Vi körde hem en annan väg och fick den här fantastiska utsikten över Kokořín-slottet. Vägen slingrade sig i den täta skogen mellan branta stenpelare och mysiga familje-pubar i hansochgreta-liknande hus med lekplatser. Det här blir en utflykt till nästa gång vi är i området. Då ska vi också göra en längre promenad och titta på de övriga skulpturerna och grottorna. Eftersom vi var upptagna med vårt kojbygge hann vi inte att gå vandringslederna som fanns där. Den som vill göra en längre vandring kan gå hela vägen till slottet. Det finns många intressanta saker att se i skogen som till exempel grottor, ett kloster, vackra karvade stenfigurer och mystiska stenpelare.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Christine - 29°
6 years ago

Men vilka läckra sandstenspelare. 🙂