Punkva jeskyne – Grottor där man åker båt på en underjordisk flod!

I Moravien, den östra delen av Tjeckien, finns det fantastisk vacker natur som kallas “Moravian karst”. Det är ett skyddat naturområde som täcker ungefär 92 kvadratkilometer. Det finns grottor och raviner och märkliga geologiska formationer, till exempel ett stort hål i marken som var en kollapsad grotta. Den kallas Macocha Abyss. Här finns många grottsystem och Europas djupaste sinkhål där man kan grottdyka (138 meter djup). Vi besökte Punkva-grottan där det rinner en underjordisk flod igenom grottsystemet.

Först får man gå en hel del genom vackra grottsalar med stora stalagtiteter och stalagmiter, sen kommer man ut i Macocha Abyss, som är otroligt sprudlande grönt och har en turkosgrön liten sjö. Hela området känns faktiskt som att vara i en djungel! Sedan går man vidare i grottsystemet igen och får åka båt två gånger. Man får se upp att man inte krockar med taket eller någon stalagtit! De som sitter längst fram får liksom putta bort båten så att man hamnar i mitten igen. Floden är väldigt smal. Den som navigerar båten är mycket skicklig!

Vi kommer fram till en grottsal med vita stalagtiter och stalagmiter. Otroligt vackert. Vi gick med på en guidad tur på tjeckiska då vi var sent ute men jag tror man kan gå på en engelsk guidad tur också om man ordnar det längre i förskott. Vi har varit i en annan grotta i Tjeckien också, i Jeskyne Koneprusy, fast den var inte alls i stil med denna.

Vattnet var klart och vackert turkosfärgad, floden var belyst så att man kunde se de vackra formationerna. Utanför var det pressande 30-gradershetta så det var väldigt skönt att befinna sig i svalkan. Hade vi haft mer tid hade vi gärna vandrat lite också i den häftiga naturen, men vi var påväg mot Slovakien och skulle fara vidare. Det finns en “barnvänlig” grotta också som heter “Katerinska” där man får gå in själv utan guide. Svårt att visa hur vackert det var med bilder så kolla gärna på videon nedan!


1-minutsfilm om besöket i Punkva-grottan

Såhär hittar du till Punkva-grottan:

Följ vägen på google maps till parkeringen. Grottan ligger strax utanför Brno. Det ska ta ungefär 2-3 timmar att köra från Prag beroende på trafiken. Man behöver boka biljetter i förskott under högsäsongen. Dessa hämtar man ut i kassan. Sen får man gå 2 km eller åka “tåg” för att komma till själva grottan. Vi bodde i grannbyn Lazanky på pensionatet U jezku. Värden var väldigt trevlig och det fanns stor studsmatta men i övrigt var det mycket hårda sängar och hett så vi sov knappt så vi kan inte rekommendera det. Restaurangen “Restaurace veverka” som är den enda som fanns i samma by serverade väldigt skum mat, vi blev dåliga i magen efter det så vi kan inte rekommendera det heller. Ta med picknick och bo någon annanstans! Hur som helst är grottan väl värd att besöka, till och med våra pojkar som lessnade efter förra grottbesöket tyckte den var riktigt häftig!

Den lantliga miljön omkring Moravian Karst är otroligt vacker. Just nu blommar vallmon. Det finns vit vallmo här!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
FREEDOMtravel
6 years ago

Ser riktigt coolt ut! Sånt här gillar jag! Vi är strax söder om Brno just nu, så ska se om vi kan få med det här! 🙂